5 Φεβρουαρίου 2013: “Σύνδεση με σύνεση”

Γονείς, εκπαιδευτικοί και ανήλικοι συμφωνούν ότι αποτελεί βασικό δικαίωμα των παιδιών να μάθουν πώς να προστατεύονται στο Διαδίκτυο. Υψηλά στη λίστα των δικαιωμάτων, αλλά συνάμα και των υποχρεώσεων, τίθεται η αναφορά ύποπτων ή ενοχλητικών συμπεριφορών στους διαχειριστές των εκάστοτε ιστοχώρων, μαζί με την αποφυγή αγνώστων στο Διαδίκτυο.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την κλειστή έρευνα μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου που πραγματοποίησε η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου την περίοδο 23/10/2012 έως 15/01/2013 με αποδέκτες παιδιά και εφήβους, γονείς, και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. [1]

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online αποτελούν τη θεματική του φετινού και πρώτου (δεκαετούς) επετειακού  εορτασμού για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day), που θα εορταστεί, αύριο, Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου, σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, τελώντας υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου για την Ε.Ε. και Επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα, Neelie Kroes.   H θεματική του φετινού εορτασμού είναι «Τα Δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online», με το σύνθημα: «ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ! (Connect with respect!)».

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης, INSAFE[2], με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Εορτάζεται πάντα τη 2η ημέρα της 2ης εβδομάδας του 2ου μήνα του χρόνου!

Στην Ελλάδα, ο εορτασμός διοργανώνεται από τη Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, επίσημο εκπρόσωπο του Δικτύου INSAFE στη χώρα μας.

217 εκδηλώσεις μέσω των Πρεσβευτών της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου και του Saferinternet.gr θα υλοποιηθούν για την ημέρα εκείνη σε νηπιαγωγεία, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βιβλιοθήκες, δήμους, πανεπιστήμια, και ιδιωτικούς φορείς, πολλαπλασιάζοντας με τον τρόπο αυτό τη θεματική και το σύνθημα του εορτασμού.

Για τον επετειακό εορτασμό, το Saferinternet.gr διοργανώνει το επίσημο συνέδριο στην Ελλάδα για την ημέρα αυτή. Η  συνεδριακή ημερίδα θα λάβει χώρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, αύριο Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και υλοποιείται με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Στο συνέδριο θα μιλήσουν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας online εξέχοντες ομιλητές από την Πολιτεία, τις Αρχές, Οργανισμούς για την ευημερία του παιδιού, καθώς και το e-επιχειρείν. Από το συνέδριο δεν θα λείπει το Πάνελ Νέων του Saferinternet.gr, για να παραθέσει τις απόψεις του, μέσα από τα μάτια των εφήβων!

Στο συνέδριο θα αναδειχτούν, επίσης, 176 αφίσες σχολείων από όλη την Ελλάδα αναφορικά με τη θεματική του εορτασμού.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν ειδικό ενημερωτικό υλικό. Συνημμένα σας αποστέλλουμε το πρόγραμμα του συνεδρίου. Το πρόγραμμα είναι αναρτημένο και στον ιστοχώρο www.saferinternetday.gr

 

Χώρος διεξαγωγής συνεδρίου: Εθνικό ‘Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 11635 Αθήνα[1] Στο online ερωτηματολόγιο ανταποκρίθηκαν 917 ανήλικοι, 831 εκπαιδευτικοί και 373 γονείς. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα 5 πιο σημαντικά δικαιώματα και υποχρεώσεις, από δύο λίστες 10 επιλογών.

[2] Το INSAFE είναι το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αποτελείται από 30 κέντρα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία.