Σακχαρώδης Διαβήτης: Η πανδημία του 21ου αιώνα

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται τα άτομα με διαβήτη διεθνώς, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και οι επιστήμονες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου (14/11) τονίζουν την ανάγκη για άμεση δράση.

Στις αιτίες είναι αφενός η υπερκατανάλωση θερμίδων και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην Ελλάδα της Κρίσης, το κακής ποιότητας φαγητό, γεμάτο κορεσμένα λίπη και υδατάνθρακες, είναι και το φθηνό φαγητό που πολλοί αναγκάζονται να καταναλώνουν, λόγω ένδειας. Έτσι, οδηγούμαστε σε ένα φαινόμενο, χαρακτηριστικό του σύγχρονου κόσμου, με παχύσαρκους άπορους, που συνήθως ταλαιπωρούνται και από Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ).

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, πάνω από 371 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έχουν διαβήτη, ενώ, αν και το ποσοστό κυμαίνεται από χώρα σε χώρα, εκτιμάται ότι σε κάποιες περιοχές του κόσμου, οι μισοί είναι αδιάγνωστοι. Μάλιστα, οι αριθμός των διαβητικών δεν αποκλείεται να έχει ξεπεράσει τα 550 εκατομμύρια έως το 2030.
Στη χώρα μας, οι υπολογισμοί μιλούν πλέον για 1,2 εκατομμύρια διαβητικούς, με σημαντικό αριθμό εξ αυτών να μη γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.
Όπλο στην αντιμετώπιση του ΣΔ είναι, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή και τη συνετή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο και στην πρόληψη του. Απλό περπάτημα μισής ώρας την ημέρα είναι δυνατόν να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κατά 35 με 40%.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ο ΣΔ2 είναι το 5ο πιο συχνό νόσημα, ενώ στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Συλλόγου, το 62% των ασθενών λαμβάνει αντιδιαβητικά δισκία ή ινσουλίνη, όπως είπε σε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις δράσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΕΚΕΔΙ), ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γ. Πατούλης.
Σύμφωνα με την Υφυπουργό Υγείας, Ζέττα Μακρή, στόχος των δράσεων είναι, αφενός, η έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών γύρω από τη σύγχρονη «μάστιγα» του σακχαρώδη διαβήτη και, αφετέρου, η αποτελεσματική πρόληψη και αναχαίτιση της ανοδικής πορείας του και στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, θα πραγματοποιηθεί Ενημερωτική Εκδήλωση τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, ώρες 17:00 – 21:00, στο Αμφιθέατρο του Ε.Κ.ΕΠ.Υ. (Λ. Κηφισίας 39, Μαρούσι), μετά το τέλος της οποίας η Υφυπουργός Υγείας θα φωταγωγήσει εξ’ αποστάσεως το κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο μπλε χρώμα της παγκόσμιας εκστρατείας Επιπλέον, στο Κοινωνικό Ιατρείου του ΙΣΑ θα πραγματοποιούνται δωρεάν μητρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, από τις 09:00 έως τις 17:00.

 

http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=903:sakxarodis-diavitis-i-pandimia-tou-21ou-aiona&Itemid=169