Scan & Go: Νέα επαναστατικά συστήματα αγορών

Scan & Go: Νέα επαναστατικά συστήματα αγορών από αλυσίδες λιανικής που μας οδηγούν στις απλές και διασκεδαστικές … αγορές του μέλλοντος!

 

 

 

Ποιος είναι ο πολύ μεγάλος λιανοπωλητής του πλανήτη μας που θα μπορούσε να επενδύει διαρκώς σε καλύτερους τρόπους, μεθόδους και συστήματα αγορών; Ποιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες να καθιερώσει μια διαδικασία που θα κάνει πιο εύκολες, πιο διασκεδαστικές και πιο απλές τις αγορές μέσα από τις αλυσίδες λιανικής; Ποιος είναι ο λιανοπωλητής τον οποίο εκατομμύρια καταναλωτές μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες (αλλά και αλλού), λατρεύουν για τις χαμηλές του τιμές και μισούν για την αφόρητη ταλαιπωρία που τους περιμένει στα ταμεία εξόδου; Μα φυσικά η Walmart!

Με περισσότερο από το 50% των πελατών της να χρησιμοποιούν «έξυπνα τηλέφωνα» (smartphones), η Walmart προσπαθεί να κάνει πιο απλές και πιο εύκολες τις αγορές εκείνων των πελατών της που αγκαλιάζουν την νέα τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας. Στην προσπάθεια αυτή, δοκιμάζει ένα νέο σύστημα με τον τίτλο Scan & Go που μπορεί να αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν τις αγορές τους οι Αμερικανοί – και όχι μόνο!

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2012 σε ένα Supercenter της Walmart στο Rogers, ένα προάστιο της επαρχίας Benton του Αρκάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών, πολύ κοντά στα κεντρικά γραφεία του πρώτου λιανοπωλητή του πλανήτη μας, στην περιοχή Bentonville.

Στην έναρξη των δοκιμών του νέου συστήματος αγορών Scan & Go, συμμετείχε μόνο το προσωπικό του τεράστιου καταστήματος στο Rogers, μαζί με τους φίλους και τους συγγενείς τους. Στην συνέχεια εξαπλώθηκε σε 70 καταστήματα της αλυσίδας, ενώ μόλις προς το τέλος Μαρτίου 2013 ανακοινώθηκε πως το νέο σύστημα θα επεκταθεί σε 200 υπερ-καταστήματα της Walmart στις Ηνωμένες Πολιτείες!

 

 

 

Τι ακριβώς όμως είναι αυτό το νέο, «επαναστατικό» σύστημα αγορών; Πως λειτουργεί και γιατί σημειώνει τέτοια επιτυχία ώστε να εξαπλώνεται ταχύτατα μέσα στα τεράστια καταστήματα της Walmart; Τι ακριβώς «κερδίζει» ο καταναλωτής όταν κάνει τις αγορές του μέσα από μεγάλα καταστήματα; Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά:

Πρώτα απ΄ όλα ο καταναλωτής ζητάει από την Walmart να εγκαταστήσει στο «έξυπνο» κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή Scan & Go. Στην συνέχεια μπορεί να περιφέρεται στα ράφια του καταστήματος επιλέγοντας διάφορα προϊόντα. Πριν τα τοποθετήσει στο καλάθι των αγορών, «σαρώνει» (σκανάρει) τον κωδικό EAN Barcode που έχει κάθε προϊόν. Η εφαρμογή «ενημερώνει» αυτόματα τις αυτοεξυπηρετούμενες εξόδους (selfcheckout stations) για τις αγορές που πραγματοποίησε ο καταναλωτής ενώ εμφανίζει, σταδιακά με κάθε μια αγορά, το προοδευτικό ποσό με την αξία των αγορών που έγιναν. Στις αυτοεξυπηρετούμενες εξόδους ο καταναλωτής, παρακάμπτοντας όλα τα παραδοσιακά ταμεία με τις ουρές, τοποθετεί την κάρτα που χρησιμοποιεί για τις αγορές του στο ήδη ενημερωμένο σημείο πληρωμής και μεταφέρει εύκολα και γρήγορα τα προϊόντα που αγόρασε έξω από το κατάστημα.

Ήδη, οι περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές που χρησιμοποιούν το νέο σύστημα Scan & Go στα καταστήματα της Walmart το χρησιμοποίησαν περισσότερο από μία φορά!

Η Walmart θεωρεί πως το νέο σύστημα θα «αποζημιώσει» τόσο τους πελάτες όσο και την εταιρία. Μια διέλευση από το μεγάλο κουτί της αυτοεξυπηρετούμενης εξόδου δεν είναι μόνο απολαυστική και διασκεδαστική για τον καταναλωτή, αλλά γλυτώνει χρόνο και ταλαιπωρία στις ουρές των κανονικών ταμείων εξόδου. Όσον αφορά την εταιρία, το νέο σύστημα εξοικονομεί 12 εκατομμύρια δολάρια από μισθούς εργαζομένων στα ταμεία της για κάθε δευτερόλεπτο μείωσης της συνηθισμένης, κανονικής διαδικασίας εξόδου!

 

 

 

Το σύστημα αυτό αποτελεί την τέταρτη βελτίωση στην πολυετή προσπάθεια των μεγάλων αλυσίδων λιανικής να περιορίσουν τα έξοδα τους και να διευκολύνουν τους πελάτες τους στα ψώνια που κάνουν. Για παράδειγμα η αλυσίδα 182 καταστημάτων JewelOsco, με βάση την πολιτεία του Ιλινόις, πριν από αρκετά χρόνια δοκίμαζε ένα παρόμοιο σύστημα παραδίδοντας σε κάθε πελάτη που έμπαινε στο κατάστημα «δοκιμής» ένα μικρό, χειροκίνητο μηχάνημα σάρωσης! Η μεγάλη εξέλιξη των έξυπνων κινητών που συντελείται καθημερινά, δημιουργεί τεράστια περιθώρια καινοτομιών που στο μέλλον θα αξιοποιειούνται σταδιακά από το λιανικό εμπόριο.

Ο τελικός πάντως στόχος που θα καταστήσει το νέο σύστημα πραγματικά επαναστατικό δεν είναι άλλος από μια εφαρμογή που όχι μόνο θα αναγνωρίζει με την «σάρωση» τον κωδικό και την τιμή κάθε προϊόντος, αλλά θα χρεώνει αυτόματα και τον λογαριασμό του πελάτη που χρησιμοποιεί την εφαρμογή από το κινητό του τηλέφωνο! Ο τρόπος αυτός θα είναι ένα αυθεντικό Scan & Go που θα περιορίσει την ταλαιπωρία και το κόστος των ταμείων στο ελάχιστο. Μην θεωρείτε πάντως πως απέχουμε και πάρα πολύ και από αυτή την εξέλιξη…

 

Λεωνίδας Κουμάκης*

5 Απριλίου 2013

lk@kbanalysis.com

 

http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2856.aspx