Σε υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού

Το κόστος δανεισμού του ελληνικού κράτους ανήλθε σε υψηλά ενός μήνα την Τετάρτη, αφού το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνη είπε πως θα «παγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της χώρας.

 

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είπε πως έχει αναστείλει τα μέτρα που σχεδιάστηκαν για να μειώσουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αφού η κυβέρνηση πρότεινε να προσφέρει επίδομα στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο.

 

Οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων ανέβηκαν κατά 45 μονάδες βάσης, φτάνοντας σε υψηλά του τελευταίου μήνα στο 7,3%, ενώ οι πενταετείς αποδόσεις ανέβηκαν κατά 40 μονάδες βάσης, ως το 8,19%, επίσης υψηλά ενός μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Tradeweb.

 

«Η είδηση έχει αυξήσει την πίεση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, όμως θα το έβλεπα αυτό ως μέρος των συνεχών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της» είπε ο αναλυτής στρατηγικής ομολόγων της DZ Bank Κρίστιαν Λενκ. «Στο τέλος της ημέρας, θα δούμε βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους.»

 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στις 5 Δεκεμβρίου να προσφέρουν στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους, η οποία θα μείωνε το δημόσιο χρέος της χώρας κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

 

Όμως στις 8 Δεκεμβρίου, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε, χωρίς να συμβουλευτεί τους εταίρους του στην ευρωζώνη, πως η κυβέρνησή του θα δαπανήσει 617 εκατομμύρια ευρώ για ένα επίδομα μιας φοράς σε συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς η Ελλάδα ξεπέρασε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματός της για το 2016.

 

Ο ΕΜΣ και ο προκάτοχός του, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανακοίνωσαν την Τρίτη σχέδια για την αύξηση των δανεισμών το 2017 για να επωμιστούν το βάρος των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για παράδειγμα με ανταλλαγή ομολόγων με τις ελληνικές τράπεζες.

 

Η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε συνεχείς μάχες με τους πιστωτές της εδώ και χρόνια, και οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η αναστολή των μέτρων την Τετάρτη είναι πιθανό να προοιωνίζεται μακροσκελείς συζητήσεις. 

 

«Οι θεσμοί έχουν καταλήξει πως οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δε φαίνονται να συμβαδίζουν με όσα έχουμε συμφωνήσει» δήλωσε μέσο e-mail ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουπ. «Και κάποια άλλα κράτη μέλη το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο, οπότε δεν υπάρχει τώρα ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.»

 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες, και το πρόγραμμα μπορεί να πετύχει μόνο εάν όλες οι πλευρές τηρήσουν προηγούμενες συμφωνίες, είπε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φρεντερίκε φον Τισενχάουσεν σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Τετάρτη. 

 

«Τα μέτρα της κυβέρνησης δείχνουν να έχουν δημιουργήσει κάποια προσωρινή εχθρότητα» είπε ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής ιδίων κεφαλαίων στην Pantelakis Securities στην Αθήνα. «Η τελευταία παρέμβαση από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποτελούν ξεκάθαρο δείγμα πως όλες οι πλευρές εμφανίζουν μαξιμαλιστικές θέσεις πριν από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τους στόχους του πλεονάσματος μετά το 2018.»

 

«Αυτός είναι απλά ένας τρόπος για τον ΕΜΣ και την Τρόικα για να σιγουρευτούν πως οι έλληνες θα συμμορφωθούν με όλα όσα πρέπει να κάνουν» είπε ο αναλυτής στρατηγικής της Natixis Σίριλ Ρέγκνατ. 

 

«Εν γένει, δεν είναι τόσο μεγάλο, και δεν ανησυχώ για την τύχη των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Συνεχίζω να πιστεύω πως θα έχουν μία από τις καλύτερες επιδόσεις τον επόμενο χρόνο.»

 

Ο Ρέγκνατ προσέθεσε πως περιμένει τα ελληνικά ομόλογα να εγκριθούν για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που θα οδηγήσει τις αποδόσεις χαμηλότερα και θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές ομολόγων.

 

Ο Τσίπρας είπε την Τετάρτη πως οι ενέργειες της κυβέρνησής του συμβαδίζουν με τη συμφωνία διάσωσης και πως οι πιστωτές θα πρέπει να σεβαστούν τη θυσία του ελληνικού λαού τα τελευταία επτά χρόνια. 

 

Αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους πιστωτές της Ελλάδας – ΕΜΣ, Ευρωπαϊκή Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ – εξετάζουν τις επιπτώσεις της απόφασης της κυβέρνησης στις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος διάσωσης της χώρας, είπε εκπρόσωπος του ΕΜΣ την Τετάρτη. 

 

Όλες οι υπόλοιπες αποδόσεις της ευρωζώνης έπεσαν, πριν από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, από την οποία οι επενδυτές περιμένουν να προχωρήσει στην πρώτη της αύξηση επιτοκίων σε δώδεκα μήνες και να ξεκαθαρίσει τη στάση της για το 2017.

Παρ’ ότι η άνοδος των επιτοκίων συνήθως ανεβάζει τις αποδόσεις, σε αυτήν την περίπτωση έχει αποτιμηθεί πλήρως και η αγορά επικεντρώνεται στις ενδείξεις για τις προοπτικές του επιτοκίου από την επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν. 

http://sofokleous10.gr/index.php/top-stories/item/50820-2016-12-14-22-16-13

 

Την ετυμηγορία των θεσμών σχετικά με το αν «ο μποναμάς Τσίπρα» συνάδει με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου, αναμένει ο ESM προκειμένου να προχωρήσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, την είδηση ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ταμείου μέσω email.

«Έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των παροχών από τους θεσμούς, οι διαδικασίες για την υλοποίηση των σχετικών μέτρων έχουν “παγώσει”» έσπευσε να εξηγήσει ο εκπρόσωπος του ESM.

Οι θεσμοί αξιολογούν τον αντίκτυπο από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και, σύμφωνα με το πρακτορείο, κατόπιν η διοίκηση του EFSF και του ESM θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει. «Το διοικητικό συμβούλιο θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει για το πώς θα συνεχίσει» είπε ο εκπρόσωπος του ESM.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ESM εξήγησε ότι προκειμένου να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που υιοθέτησε το Eurogroup για την Ελλάδα, χρειάζεται επίσημη απόφαση από τα διοικητικά όργανα του ESM και του ΕFSF.

 

«Σε συνέχεια των πρόσφατων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση να δαπανήσει περαιτέρω δημοσιονομικούς πόρους για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ, τα διοικητικά μας όργανα αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις. Οι θεσμοί αξιολογούν την επίπτωση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM. Οι διευθυντές και διοικητές του ΕFSF και του ESM θα αναλύσουν την αξιολόγηση των θεσμών και εν συνεχεία θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ESM.

Σύνδεση της υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, με την αξιολόγηση των επιπτώσεων της παροχής έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ, έκανε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε.

Μάλιστα, ανέφερε πως το Βερολίνο αναμένει «γρήγορη απάντηση επί του θέματος ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προχωράει με βάση του κανόνες του ESM.

H Αθήνα πάντως, από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού της χώρας διαβεβαιώνει ότι οι παροχές κινούνται «απολύτως στο πλαίσιο της συμφωνίας».

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500120934

 

Προς την κατεύθυνση της  υπόγραφες  των νέων μέτρων που προκύπτουν από την αποδοχή των υψηλών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια φαίνεται πως κλίνει ο κ.Τσιπρας.

Συμφώνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές ο κ.Τσιπρας έχει σχεδόν αποφασίσει να βαδίσει έως το τέλος τον δρόμο που επέλεξε πέρυσι.  Έτσι αναμένεται  μετά την συνάντηση του με την Κ.Μερκελ να αποδεχτεί νέα μετρά ύψους περίπου 4 δισ. € ώστε να διασφαλιστεί η συμμέτοχη του ΔΝΤ στον προγραμμα,αναγκαια συνθήκη για να έχει το πρόγραμμα την έγκριση της γερμανικής βουλής.

Το πρόσφατο Euro Group αποφάσισε ότι, (α) όλα τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης από τα ελληνικά ομόλογα θα δεσμεύονται αυτόματα για την εξόφληση των δόσεων του ΔΝΤ, καθώς επίσης πως (β) η δεύτερη αξιολόγηση από την οποία εξαρτάται η επόμενη δόση των 6,5 δις € του τρίτου μνημονίου δεν πρόκειται να κλείσει εάν δεν συμφωνήσει το ΔΝΤ (το οποίο όμως απαιτεί πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2021, θεωρώντας πως με τα υφιστάμενα μέτρα το πλεόνασμα δεν θα υπερβεί το 1,1% του ΑΕΠ το 2018 – άρα πως χρειάζονται νέα μέτρα ύψους 2,4% του ΑΕΠ ή 4,3 δις € που ασφαλώς θα προκαλέσουν νέα ύφεση.

Η απόφαση αυτή του κ.Τσιπρα δείχνει σαφώς μια μεγάλη «πολιτική» ωρίμανση του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος έχει σαφώς αποφασίσει να βαδίσει το δύσκολο αλλά μοναδικό ευρωπαϊκό μονοπάτι .

Που ελπίζει όμως για την πολιτική του επιβίωση ; Σε 2 άξονες ενός νέου σχεδιασμού που εκπονήθηκε πρόσφατα: Στην άσκηση όσο το δυνατόν περισσότερο μιας φιλολαϊκής πολίτικης που αναμένεται να ενισχύσει το φιλολαϊκό αριστερό προφίλ του και στην ένταξη της Ελλάδας στο QE.

Ο πρώτος άξονας εκτυλίσσεται ήδη με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του για την 13η σύνταξη κλπ και στου Μαξίμου αναμένουν να σχηματιστεί η άποψη στην κοινή γνώμη ότι «όλοι έπαιρναν μετρά, τουλάχιστον αυτοί δίνουν και κάτι …»,γεγονός που θα επιτρέψει στον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ να περιορίσει τις απώλειες του στις δημοσκοπήσεις.

Ο δεύτερος άξονας είναι η ανάπτυξη που πιθανώς θα φέρει η ένταξη της χώρας στο QE και η διοχέτευση ρευστότητας στις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες.  Αυτό το κομμάτι του σχεδίου παίρνει από το μυαλό του super  Mario και κάνεις δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσες πιθανότητες έχει να στεφθει με επιτυχία.  

Ουσιαστικά η Ελλάδα εκβιάζεται να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη – έχοντας χάσει επί πλέον όλους όσους θα μπορούσαν να τη στηρίξουν, απαλύνοντας τις επιθέσεις που δέχεται εν πρώτοις από τη γερμανική κυβέρνηση και δευτερευόντως από το ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός τώρα, ευρισκόμενος μπροστά στην επιλογή

(α) είτε της υπογραφής ενός δεύτερου μνημονίου εκ μέρους του, το οποίο όμως αυτή τη φορά δεν θα συνοδεύεται από μία αντίστοιχη χρηματοδότηση όπως όλα τα προηγούμενα –  ενώ, εάν δεν πετύχει, θα ανοίξει το δρόμο για το παράλληλο ευρώ, για να πληρώνονται οι δαπάνες του δημοσίου,

(β) είτε του μη κλεισίματος της αξιολόγησης – με συνέπεια να μην εισπραχθεί η δόση των 6,5 δις € και να χαθεί εντελώς η όποια δυνατότητα συμμετοχής στα πακέτα της ΕΚΤ (QE).

Σε κάθε περίπτωση εάν ο κ. Τσιπρας καταφέρει να περάσει και τον τελευταίο αυτόν μεγάλο σκόπελο είναι βέβαιο ότι στην συνεχεία θα εγκαθιδρύσει μια νέα «πολιτική αυτοκρατορία» καθώς θα ανοίξει ο δρόμος για να μπορέσει ξανά με αξιώσεις να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λάου, και μάλιστα πιο σύντομα από ότι ίσως πιστεύουν κάποιοι.

http://sofokleous10.gr/index.php/top-stories/item/50747-2016-12-14-13-23-42

 

 

Μεταχειρίζονται την Ελλάδα χειρότερα και από αποικία. Τσίπρας – Τσακαλώτος: ”μπαλάκι” και ”κλοτσοσκούφι” στα χέρια της ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ. Σενάρια για εκλογές και μέσα στο Γενάρη για να πετάξουν ως στημένη λεμονόκουπα τον Τσίπρα.

Την ετυμηγορία των θεσμών σχετικά με το αν «ο μποναμάς Τσίπρα» συνάδει με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου, αναμένει ο ESM προκειμένου να προχωρήσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, την είδηση ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ταμείου μέσω email.

«Έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των παροχών από τους θεσμούς, οι διαδικασίες για την υλοποίηση των σχετικών μέτρων έχουν “παγώσει”» έσπευσε να εξηγήσει ο εκπρόσωπος του ESM.

Οι θεσμοί αξιολογούν τον αντίκτυπο από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και, σύμφωνα με το πρακτορείο, κατόπιν η διοίκηση του EFSF και του ESM θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει πώς θα προχωρήσει. «Το διοικητικό συμβούλιο θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει για το πώς θα συνεχίσει» είπε ο εκπρόσωπος του ESM.

Να σημειωθεί ότι για να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup, απαιτείται μια σειρά αποφάσεων από όργανα του EFSF και του ESM.

Σύνδεση της υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, με την αξιολόγηση των επιπτώσεων της παροχής έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ, έκανε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε.

Μάλιστα, ανέφερε πως το Βερολίνο αναμένει «γρήγορη απάντηση επί του θέματος ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προχωράει με βάση του κανόνες του ESM.

H Αθήνα πάντως, από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού της χώρας διαβεβαιώνει ότι οι παροχές κινούνται «απολύτως στο πλαίσιο της συμφωνίας».

ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 

Την αναβολή της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε αναμένεται η ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τυπου του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ρέινς στο Twitter.

Μάλιστα κάνει ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «οι θεσμοί έχουν συμπεράνει πως οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας». Επιβεβαιώνοτας δε την έντονη ενόχληση του Βερολίνου μιλώντας για ενστάσεις κρατών-μελών που πάγωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Για τη στάση αναμονής που κρατά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε σχέση με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος είχε ενημερώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Ειδικότερα με ανάρτησή του στο twitter ο Μ.Ρέινς αναφέρει: «Οι θεσμοί έχουν συμπεράνει πως οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας. Κάποια κράτη-μέλη το βλέπουν επίσης έτσι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομοφωνία τώρα για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».

«Θα περιμένουμε την ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών το Ιανουάριο», κατέληξε ο Μ. Ρέινς.

«Συνιστώ ηρεμία, συνεχίζονται οι συζητήσεις» ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μπαίνοντας στην διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς στο Χίλτον. Είχαν προηγηθεί ερωτήματα δημοσιογράφων για το θέμα του ESM.

Πάντως, νωρίτερα και μετά την ανακοίνωση του ESM, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «οι θεσμοί ζητούν πρόσθετες διευκρινήσεις για τις παροχές του πρωθυπουργού στους συνταξιούχους και τα νησιά και σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε».

ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΠΟΙΚΙΑ

ΤΣΠΡΑΣ – ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ”ΜΠΑΛΑΚΙ” ΚΑΙ ΚΛΩΤΣΟΣΚΟΥΦΙ” ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ

H απόφαση του ESM για το ”πάγωμα” και αυτών των ανώδυνων βραχυπρόθεσμων μέτρων – κοροϊδία για το χρέος, έρχεται να διασύρει και να εξευτελίσει την ελληνική κυβέρνηση και πρώτα απ’ όλα τους Τσίπρα και Τσακαλώτο.

Τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ επιβεβαιώνουν ότι μεταχειρίζονται την Ελλάδα ως μια χώρα που αποτελεί κάτι πολύ χειρότερο από αποικία τους.

Δυστυχώς, η παραδομένη και υπαλληλική κυβέρνηση της χώρας δείχνει για άλλη μια φορά ότι συναπαρτίζεται από πρωθυπουργό και υπουργούς μαριονέτες, έτοιμους να υπομείνουν τα πάντα και να εφαρμόσουν ένα νέο σκληρότατο τέταρτο μνημόνιο για να δώσουν, πριν φύγουν κακήν – κακώς από την κυβέρνηση, τη χαριστική βολή στη χώρα.

ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ

ΨΕΥΤΟΠΑΛΛΗΚΑΡΙΣΜΟΙ ΕΝΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ

Και ενώ η απόφαση ”σοκ” του ESM να ”παγώσουν” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα κοροϊδία για το χρέος, μέχρι ότου οι ”θεσμοί” διερευνήσουν την μνημονιακή συμβατότητα του ”μερίσματοςΤσίπρα για τους συνταξιούχους και την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, εξευτελίζει την κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας αντιδρά σπασμωδικά και ως ”αγκιστρωμένοψάρι στην απόφαση του ESM, στην ουσία του Σόιμπλε, η οποία, ας σημειωθεί εκτίναξε κατά 20 μονάδες βάσης τις αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων.

Ο Αλ. Τσίπρας, αντί να χτυπήσει τη Γερμανία, τα βάζει με το άλλο εσωτερικό υπαλληλικό σαμάρι, τη ΝΔ, και επιχειρεί να την ”στριμώξει”, προτείνοντας ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την ψήφιση του ”μερίσματος” στους συνταξιούχους, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τη δυσαρέσκεια του απέναντι στο ΔΝΤ και το κείμενο που δημοσιοποίησε ο Τόμσεν, γλείφοντας έτσι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Γερμανούς πατρόνες της.

Στο μεταξύ, όλα δείχνουν ότι, με εκείνο και με το άλλο, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης απομακρύνεται και μπορεί να παραπεμφθεί το Μάρτιο

Όλο το δήθεν αισιόδοξο ”στόρι” που πήγαινε να εμφανίσει η κυβέρνηση με τη γρήγορη, πριν το τέλος του χρόνου, ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση και κατόπιν την έξοδο στις αγορές, πάει περίπατο.

Αντίθετα, αυτό το σενάριο που πολιτικοί κύκλοι φέρνουν στο προσκήνιο, είναι εκείνο των εσπευσμένων, ακόμα και μέσα στο Γενάρη, εκλογών, ως βατερλό του Τσίπρα και ως επανάληψη της ιστορίας Σαμαρά.

Ο Αλ. Τσίπρας, όπως όλοι υπάλληλοι και υποτελείς, ετοιμάζεται, ίσως, να υποστεί ένα κακό τέλος και να πεταχτεί στα πολιτικά σκουπίδια ως στημένη λεμονόκουπα.

http://www.iskra.gr/esm-%cf%80%ce%b1%ce%b3%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%84%cf%81%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%87%cf%81%ce%ad%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b5/

 

 

Οι ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι εξοργισμένοι με την απόφαση του Eurogroup να αναστείλει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα.

«Η απόφαση της ευρωζώνης αποτελεί όνειδος. Πίσω από αυτή την απόφαση είναι το κακό χέρι του Σόιμπλε. Είναι απαράδεκτο να ανταλλάσσεις τα δίκαια και αναγκαία κοινωνικά μέτρα, όπως η υποστήριξη σε συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα, με το ζήτημα του χρέους» είπε ο πρόεδρος των
Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

«Πολλοί εξέχοντες οικονομολόγοι και το ΔΝΤ αναγνώρισαν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ζητούν το τέλος της λιτότητας σε αυτή τη χώρα. Ο ελληνικός λαός έχει ήδη συνεισφέρει πολλά. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κυρώσεις, αλλά επενδύσεις.

»Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να επανεξετάσουν αυτή την επιβλαβή απόφαση για το καλό του ελληνικού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε οποιαδήποτε πολιτική δράση για να στηρίξουμε τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε ο κ. Πιτέλα.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500121010