Στα 6 μέτρα η Κυπριακη Βουλή από την τρόικα

Ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του προσπαθούν πανικόβλητοι να κλείσουν άρον-άρον και σύμφωνα με τις εντολές και το τελεσίγραφο της τρόικας, που δεν χορηγεί τη δόση, τα κρίσιμα θέματα των εκποιήσεων των ακινήτων για χρέη και της φορολόγησης των εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία έχουν προκαλέσει γενική αναστάτωση και μεγάλες κινητοποιήσεις στην κυπριακή κοινωνία.

 

 

Συγκεκριμένα, η τρόικα απαιτεί να καταργηθούν οι τροποποιήσεις που ψήφισε η Βουλή σε σειρά νομοσχεδίων και οι οποίες προασπίζουν στοιχειωδώς τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, πράγμα που η τρόικα θεωρεί απαράδεκτο και εκτός των συμφωνηθέντων με την κυβέρνηση.

 

Η Κυπριακή κυβέρνηση, δια του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, έσπευσε εθελόδουλα και υπηρετικά να υποκύψει στον εκβιασμό και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας και αποφάσισε να παραπέμψει προς ακύρωση στο Ανώτατο Δικαστήριο τέσσερις από τους επίμαχους νόμους, ενώ άλλους δύο θα τους αναπέμψει στην Κυπριακή Βουλή, θέτοντάς τους με ένα τρόπο στο «ψυγείο», συναντώντας για τούτο τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και της ίδιας της Βουλής.

 

Τρόικα και κυβέρνηση, με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, καταργούν στην ουσία τη Βουλή, ακυρώνουν την ίδια τη δημοκρατία και εξευτελίζουν κάθε ίχνος κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

 

 

 

Για τις τέσσερις αναφορές στο Ανώτατο Δικαστήριο η μάχη νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, αρχίζει την Τρίτη (16/9) και όπως φαίνεται η Βουλή δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Θα εμφανιστεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να υπερασπίσει τα νομοθετήματα, για τα οποία υπήρξε η αναφορά και αναμένεται να δοθεί νομική μάχη.

 

ΑΝΑΠΟΜΠΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

Τη Δευτέρα (15/9),  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε στη Βουλή τους λόγους για τις αναπομπές των νομοθετημάτων που αφορούν στον περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων (τροποποιητικός νόμος του 2014) και στον περί της Κεντρικής Τράπεζας (τροποποιητικός νόμος του 2014).

 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να αντιδρούν και συνδέουν την εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις με το πλαίσιο της αφερεγγυότητας. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι τα τέσσερα νομοθετήματα για τις εκποιήσεις περιουσιών θα έπρεπε να γίνουν αποδεκτά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί διασφαλίζουν τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

 

Πρόσθεσε ότι την Τρίτη η Βουλή θα εμφανιστεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να υπερασπίσει τα νομοθετήματα για τα οποία υπήρξε η αναφορά. Αφού υπενθύμισε ότι η «ΕΔΕΚ έχει καταψηφίσει τη βασική νομοθεσία για τις εκποιήσεις γιατί επιμέναμε ότι αυτή η νομοθεσία θα έπρεπε να διασυνδεθεί με το πλαίσιο αφερεγγυότητας έτσι που να προστατεύονται οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», ο κ. Ομήρου είπε πως «δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε.

 

Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναπέμψει τα δύο νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, ο κ. Ομήρου είπε πως «πρώτα οι αναπομπές θα παραπεμφθούν στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές όπου θα υπάρξει συζήτηση και τοποθέτηση κατ’ αρχήν των κομμάτων.

 

Ωστόσο, η ολοκληρωμένη τοποθέτηση των κομμάτων θα γίνει ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής» σημείωσε. Κάλεσε επίσης τη Κυβέρνηση «να εγκαταλείψει τους αιφνιδιασμούς όπως η δήλωση του υπουργού Οικονομικών για φορολόγηση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων» γιατί όπως είπε επηρεάζει δυσμενώς τις προοπτικές μιας ευρύτερης κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας.

 

Μόνο με ταυτόχρονη εφαρμογή με πλαίσιο προστασίας μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων περιουσιών, αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Περδίκης είπε ότι ως Κίνημα Οικολόγων αντιμετωπίζουν με πολλή επιφύλαξη και ανησυχία το γεγονός ότι προγραμματίζεται έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Κύπρο, αρχές Οκτωβρίου.

 

«Ουσιαστικά, μπαίνει το μαχαίρι στο λαιμό και στη Βουλή αλλά και στο Ανώτατο Δικαστήριο και αυτό είναι πρωτοφανές να τίθενται χρονοδιαγράμματα στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου από ένα θεσμό ο οποίος δεν είναι ουσιαστικά νομιμοποιημένος όπως το Eurogroup και είναι εκτός Κύπρου.

 

http://www.iskra.gr/