Στα οικομουσεία σπόρων λέμε ναι

του  Χαρίτωνα Χιντήρογλου, καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ :

 

Στα «ΟΙΚΟ – ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΠΟΡΩΝ & ΣΠΕΡΜΑΠΟΘΗΚΩΝ» λέμε ΝΑΙ

 

Φτάσαμε τελικά στην εποχή όπου στο όνομα της προστασίας των καταναλωτών κάποια κέντρα εξουσίας του παγκόσμιου χωριού μας, επιδιώκουν με κάθε δυνατό τρόπο να ελέγξουν την παραγωγή, την εμπορία και την πώληση κάθε λογίς φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού. Μαθαίνω ακόμα πως στόχος τους είναι οι κανονισμοί να ισχύσουν ακόμα και τα αγριολούλουδα. Οι προσπάθειες αυτές δεν εγκυμονούν απλώς κινδύνους απώλειας της βιοποικιλότητας, κάτι που έχει επανειλημμένως επισημανθεί ως ζήτημα μείζονος σημασίας παγκοσμίως (Συνθήκη του RIO 1992), αλλά και της διαμόρφωσης κλίματος επιτάχυνσης ενός αναμενόμενου επισιτιστικού σπασμού στην ανθρωπότητα. Γιατί τελικά τον ολοένα αυξανόμενο υπερπληθυσμό του πλανήτη, σε ένα σύστημα με υπέρμετρες δυνατότητες αυτοενημέρωσης και εν τέλει αυτοοργάνωσης, μόνο με ένα τρόπο μπορούν να τον ελέγξουν. Και ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος από αυτόν του ελέγχου της διακίνησης των τροφίμων. Τα σενάρια της υπεραξίας των σπόρων – σπερμάτων έχουν αποτελέσει σταθερή αξία σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας του Χόλυγουντ. Κάποιοι τα είχαν φανταστεί και κάποιοι άλλοι τώρα θέλουν να τα εφαρμόσουν.

 

 

Η υπεραξία, όμως, παραμένει υπεραξία εφόσον γνωρίζεις να τη χρησιμοποιείς. Η χώρας μας έχοντας αποδεδειγμένα χαρακτηριστεί ως σημείο υψηλής ενδημικής βιοποικιλότητας οφείλει να αντιδράσει σε κάθε λογίς φορμαλιστικές εγκυκλίους διακίνησης του φυσικού μας πλούτου.

 

Η χώρας μας εξαιτίας της ιστορίας της και των χαρακτηριστικών γεωκλιματικών  της συνθηκών διαθέτει μια τεράστια υπεραξία της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, την οποία ακόμα δεν έχει αξιοποιήσει. Και δεν την έχει αξιοποιήσει όχι μόνο ως μέσο οικονομικής ανάπτυξης αλλά ούτε καν ως διαπραγματευτικό χαρτί στις διεθνείς συναλλαγές της διεθνούς διπλωματίας. Η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει κέντρο προμήθεια σπόρων – σπερμάτων και κάθε λογίς πολλαπλασιαστικού φυτικού προϊόντος έτσι επειδή είναι πρωτογενής παραγωγός. Είναι πρωτογενής παραγωγός με υψηλής προστιθέμενης αξίας αρχέγονου πολλαπλασιαστικού υλικού.

 

Η Ελλάδα οφείλει να προασπίσει τα συμφέροντά της αναφορικά με την εγχώρια βιοποικιλότητά της. Οφείλει ακόμα και την ύστατη στιγμή να σηκώσει μαζί όλους τους άλλους λαούς τη σημαία της ανυπακοής στα κελεύσματα των φορμαλιστών της βιολογικής ποικιλότητας.

 

Σε μια τέτοια ύπουλη πρακτική κάθε πολίτης εφόσον θέλει μπορεί να ακολουθήσει τη συμβουλή της γιαγιάς.

 

Μάθετε στα παιδιάς σας να μαζεύουν σπόρους. Να γίνουν συλλέκτες σπόρων – σπερμάτων. Να διατηρούν και να φροντίζουν έστω και σαν παιχνίδι μια γλάστρα παρατηρώντας την ανάπτυξη των φυτών μέχρι του σταδίου της συλλογής των σπόρων – σπερμάτων. Δείξτε τους την αξία της γέννησης και της ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα κατανοήσουν την αξία και την υπεραξία του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας. Αλλά και εμείς οι γονείς μπορούμε να διατηρούμε λίγους σπόρους στο σπίτι μας, όπως έκανε η γιαγιά. Τα βαζάκια της στο φανάρι ή στα στεγνά ντουλάπια της αποθήκης έρχονται στις μνήμες των παιδικών μας χρόνων. Ήταν φυλαγμένοι μέσα σε ξύλινα κουτάκια ή και σε σπιρτόκουτα (εκείνα τα ξύλινα). Ενημερωθείτε για το ζήτημα και συμμετέχετε στο νέο κίνημα. Σιωπηρά αλλά δυναμικά. Στα «ΟΙΚΟ – ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΠΟΡΩΝ & ΣΠΕΡΜΑΠΟΘΗΚΩΝ» λέμε ΝΑΙ. Διαδώστε το.

 

Χαρίτων Σαλ Χιντήρογλου

 

Καθηγητής Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ

 

http://www.biozo.gr/node/754