Στην κορυφή της ημερήσιας ατζέντας η ομιλία του Draghi και ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης της Ευρωζώνης

Επισκόπηση αγοράς 8/7/2013: Στην κορυφή της ημερήσιας ατζέντας η ομιλία του Draghi και ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης της Ευρωζώνης

 

Αγορά συναλλάγματος: Απώλειες για το EUR  Το
EUR υποχώρησε σήμερα το πρωί έναντι των κυριοτέρων νομισμάτων. Στη σημερινή συνεδρίαση, το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται να μονοπωλήσει η συνέντευξη τύπου του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης, MarioDraghi, καθώς και ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης Sentix, αλλά και το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας. Στις 05:00 GMT, το EUR υποχωρούσε κατά 0.2% έναντι του USD, στο 1.2817, ενώ σημείωνε οριακή άνοδο σε σχέση με το GBP, στο 0.8620. Το AUD επίσης υποχώρησε κατά 0.2% σε σχέση με το USD, λόγω χαμηλότερης ζήτησης. Το JPY τέλος, υποχώρησε κατά 0.1% έναντι του USD, ενώ ενισχύθηκε κατά 0.1% σε σχέση με το EUR.

 

Μετοχές στην Αγγλία: Πιθανά κέρδη κατά το άνοιγμα 

Ο δείκτης FTSE 100 αναμένεται από 62 έως 65 μονάδες θετικός κατά την έναρξη της συνεδρίασης. Οι σημαντικότερες οικονομικές ανακοινώσεις για σήμερα περιλαμβάνουν το δείκτη λιανικών πωλήσεων BRC, καθώς και το δείκτη τιμών ακινήτων RICS, ενώ μέσα στην ημέρα η RM (RM) αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα. Σύμφωνα με πηγές της WallStreetJournal, δύο από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά κεφάλαια του Καναδά σκοπεύουν να υποβάλλουν πρόταση για εξαγορά των υποδομών εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος της RioTinto (RIO). Σύμφωνα με το πρακτορείο SkyNews, ο MervynDavies, πρώην διευθύνων σύμβουλος της StandardChartered (STAN), σε συνεργασία με άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σκοπεύει να εξαγοράσει το ποσοστό που κατέχει η Βρετανία στην LloydsBankingGroup (LLOY). Τέλος, σύμφωνα με την SundayTimes, η ITV (ITV) εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εξαγοράς ενός σκανδιναβού τηλεοπτικού παραγωγού με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στα GBP 90  εκατ.

 

Ασία: Πτωτική διαπραγμάτευση για τις Ασιατικές αγορές 

Τα Ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν σήμερα το πρωί. Πιο συγκεκριμένα, στην Ιαπωνία οι SoftBankCorporation (9984), DaiwaHouseIndustryCompany (1925) και NintendoCompany (7974), ήταν από τις μετοχές που έκλεισαν τη συνεδρίαση με απώλειες, ενώ αντίθετα οι DaihatsuMotor (7262), FastRetailing (9983) και Sharp (6753) ενισχύθηκαν. Στις 05:00GMT, ο δείκτης Nikkei 225 ήταν ενισχυμένος κατά 0.2%, στις 14,343.6 μονάδες. ΌσοναφοράτιςυπόλοιπεςΑσιατικέςαγορές, στηνΚίναηYunnan Tin Company (000960), στοΧόνγκΚόνγκηZijin Mining Group Company (2899) όπωςκαιστηΝότιαΚορέαοιAsiana Airlines (020560) καιSamsung Electronics (005930), ήταναπότιςμετοχέςπουυποχώρησανκατάτηνπρωινήσυνεδρίαση.

 

Μετοχές στις ΗΠΑ: Τα ΣΜΕ ενισχύονται 

Στις 05:00 GMT, τα ΣΜΕ του δείκτη S&P 500 ενισχύονταν κατά 1.5 μονάδες. Ο σημαντικότερος οικονομικός δείκτης για σήμερα είναι η μεταβολή στην καταναλωτική πίστη, ενώ οι Alcoa (AA) και WD-40 Company (WDFC) θα ανακοινώσουν αποτελέσματα μέσα στην ημέρα. Μετά από την κανονική συνεδρίαση της Παρασκευής, οι AvanirPharmaceuticals (AVNR), AmericanRealtyCapitalProperties (ARCP), St. JudeMedical (STJ) και CubistPharmaceuticals (CBST) ενισχύθηκαν κατά 10.3%, 5.5%, 5.6% και 2.6%, ενώ αντίθετα οι ScholasticCorporation (SCHL) και NationalPennBancshares (NPBC) υποχώρησαν κατά 5.4% και 4.2%, αντίστοιχα. Στην κανονική συνεδρίαση της Παρασκευής, ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1%, καθώς οι μισθοδοσίες για τον Ιούνιο ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Μεταξύ άλλων, οι Alcoa (AA), JPMorganChase (JPM), WellsFargo (WFC), BankofAmerica (BAC) και Citigroup (C), ενισχύθηκαν κατά 1.3%, 2.3%, 2.1%, 1.8% και 1.8%.Στον αντίποδα, οι Dell (DELL), LennarCorporation (LEN), D.R. Horton (DHI), PulteGroup (PHM) και NewmontMiningCorporation (NEM) υποχώρησαν κατά 2.1%, 4%, 3.2%, 2.9% και 4.3%, αντίστοιχα.

 

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πιθανά κέρδη κατά το άνοιγμα 

Οι δείκτες DAX και CAC αναμένονται από 44 έως 57 μονάδες και κατά 30 μονάδες ανοδικοί κατά το άνοιγμα, αντίστοιχα. Οι σημαντικότερες οικονομικές ανακοινώσεις περιλαμβάνουν το δείκτη επενδυτικής εμπιστοσύνης Sentix, την βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας και της Ελβετίας, το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας, καθώς και το δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελλάδας, ενώ δεν έχουν προγραμματιστεί σημαντικές εταιρικές ανακοινώσεις για σήμερα. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, οι SiemensAG (SIE) και η Ελβετική Stadler, θα συνεργαστούν στα πλαίσια των μεταφορικών δραστηριοτήτων τους. Σε μια συνέντευξή του στην BoersenZeitung, ο StefanKrause, οικονομικός διευθυντής της DeutscheBankAG (DBK) επισήμανε ότι δεν θα χρειαστεί να μεταφερθούν κεφάλαια στην θυγατρική της εταιρίας στις ΗΠΑ, για να καλύψει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Τέλος, σύμφωνα με πηγές της WallStreetJournal, η DeutscheLufthansaAG (LHA) απέφυγε ένα νέο απεργιακό κύμα, με την υπογραφή νέων όρων μισθοδοσίας με το σωματείο των εναέριων φροντιστών.

 

Μακροοικονομική ενημέρωση

Το ΔΝΤ ίσως αναθεωρήσει πτωτικά την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με την Lagarde: Η ChristineLagarde, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισήμανε ότι ο οργανισμός μπορεί να αναθεωρήσει πτωτικά την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη, λόγω προβλημάτων στις αναδυόμενες οικονομίες.

Η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί μόνη της να λύσει το Ευρωπαϊκό πρόβλημα, σύμφωνα με τον Weidmann της ΕΚΤ: Ο JensWeidmann, επικεφαλής της Bundesbank και εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, επισήμανε ότι η Κεντρική Τράπεζα από μόνη της δεν μπορεί να βοηθήσει τα κράτη να ξεπεράσουν την κρίση, αλλά θα πρέπει οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις και να τηρήσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.  

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας περιορίζεται: Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας μειώθηκε στα JPY 540.7 δις. για τον Μάιο, συγκρινόμενο με τα JPY 750.0 δις. του Απριλίου.  

Το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας αυξάνεται: Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας ανήλθε στα JPY 906.7 δις. για τον Μάιο, συγκρινόμενο με τα JPY 818.8 δις. που καταγράφηκαν για τον Απρίλιο.