Στο έλεος της ΕΚΤ

Την ώρα που οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την οικονομία, το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργασθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αποφευχθεί «ατύχημα» στην κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων του πρώτου τριμήνου, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο, σε περίπτωση νέας καθυστέρησης της εκταμίευσης των δόσεων των δανείων από Ευρωπαίους και ΔΝΤ, μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα.

 

Το ειδικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα πρέπει να εφαρμοσθεί σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου στη σημερινή, κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Σε σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Γιάννη Στουρνάρα, διερευνήθηκαν τα όρια αντοχής των ελληνικών τραπεζών στην απορρόφηση νέων εκδόσεων εντόκων, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι, σε περίπτωση πολιτικής αναταραχής, ξένοι επενδυτές δεν πρόκειται να δώσουν το «παρών» σε δημοπρασίες εντόκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίνεται ότι για το πρώτο τρίμηνο, όπου το Δημόσιο καλείται να καλύψει ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους ύψους 4,5 δισ. ευρώ (2,5 δισ. για τίτλους ιδιωτών και 2 δισ. ευρώ για οφειλές προς το ΔΝΤ), οι τράπεζες μπορούν να ανταποκριθούν στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ακόμη και αν δεν κάνει δεκτά η ΕΚΤ τα έντοκα για αναχρηματοδότηση.
Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα άντλησης 2 δισ. ευρώ με πράξεις repos με φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς διαθέτουν ρευστότητα 9 δισ. ευρώ και προς το παρόν το Δημόσιο έχει αντλήσει με τέτοιες βραχυπρόθεσμες πράξεις χρηματοδότησης τα 7 δισ. ευρώ. Άλλο 1 δισ. ευρώ μπορεί να αντληθεί από φορείς του στενού δημόσιου τομέα, ενώ για βραχυχρόνια χρηματοδότηση μπορεί να αξιοποιηθεί και 1,5 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -ήδη το Δημόσιο έχει αντλήσει από αυτή την πηγή 1,5 δισ. ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, οι ανάγκες του πρώτου τριμήνου καλύπτονται με σχετική άνεση, αφού υπάρχει μια διαθέσιμη «δεξαμενή» χρηματοδότησης 4,5 δισ. ευρώ, ενώ ένα μέρος των αναγκών θα καλυφθεί και από το πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου τριμήνου. Θεωρείται βέβαιο, όμως, ότι το Δημόσιο θα θελήσει να αποφύγει την άντληση ρευστότητας από τις έκτακτες πηγές, προτιμώντας τη λύση της έκδοσης τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων.
Από τον Απρίλιο, όμως, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τους επίσημους δανειστές για τη συνέχιση της χρηματοδότησης, το Δημόσιο θα περάσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που θα θυμίζει ημέρες Αυγούστου του 2012, όταν και πάλι η Ελλάδα βρισκόταν ακάλυπτη από την τρόικα και χρειάσθηκε να δώσει ειδικές λύσεις η ΕΚΤ για να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός.
Το Δημόσιο θα έχει στη διάθεσή του ως μοναδικό μηχανισμό άντλησης ρευστότητας τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, αλλά οι τράπεζες δεν θα μπορούν να τα απορροφήσουν, εάν δεν υπάρξει έγκριση της ΕΚΤ, ώστε να γίνουν δεκτά για αναχρηματοδότηση. Θα χρειασθεί, δηλαδή, να ανεβάσει η ΕΚΤ το πλαφόν των εντόκων γραμματίων που αποδέχεται για αναχρηματοδότηση.
Αυτή η λύση θα πρέπει να εξετασθεί, σε συνδυασμό με το άλλο σοβαρό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, καθώς από τον Απρίλιο θα πάψουν να γίνονται δεκτοί οι τίτλοι που έχουν εκδώσει με εγγύηση του Δημοσίου για αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Επιπλέον, εάν την 1η Μαρτίου η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος δανεισμού από τους εταίρους, η ΕΚΤ θα σταματήσει συνολικά την παροχή ρευστότητας, μεταφέροντας τις τράπεζες στον έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (Emergency Liquidity Assistance – ELA).
Έτσι, όχι μόνο το Δημόσιο, αλλά και το τραπεζικό σύστημα, θα βρεθούν στο έλεος της ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιτρέψει τη χρήση του ELA για όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες κράτους και τραπεζών, αλλά η χρήση αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου θα τελεί συνεχώς υπό την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να «τραβήξει την πρίζα», όπως απείλησε ότι θα έκανε στην περίπτωση της Κύπρου

 

http://sofokleous10.gr/top-story/293630-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CE%B1%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82