Στο επίκεντρο οι συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζιτών Ευρώπης και Αγγλίας

Επισκόπηση αγοράς 4/7/2013 : Στο επίκεντρο οι συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζιτών Ευρώπης και Αγγλίας

 

Αγορά συναλλάγματος: Κυρίως πτωτική τάση για το EUR

Το EURυποχωρεί σήμερα το πρωί έναντι του USD, με τους επενδυτές να έχουν θορυβηθεί από την πολιτική κρίση στην Πορτογαλία και να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με το Ευρωπαϊκό νόμισμα. Στη σημερινή συνεδρίαση το ενδιαφέρον αναμένεται να μονοπωλήσουν οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζιτών Ευρώπης και Αγγλίας για την περεταίρω χάραξη νομισματικής πολιτικής. Και οι δύο Κεντρικές Τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς. Στις 05:00 GMT, το EURσημείωνε απώλειες κατά 0.2% σε σχέση με το USD, στο 1.2994, ενώ παρέμενε σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το GBP, στο 0.8516. Το JPYτέλος, ενισχύθηκε κατά 0.3% και 0.1% σε σχέση με το EURκαι το USD, επηρεαζόμενο από τις δηλώσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη της Ιαπωνίας, HaruhikoKuroda, σύμφωνα με τις οποίες, η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.

 

 

Μετοχές στην Αγγλία: Αναμένονται ανοδικές κατά την έναρξη της συνεδρίασης

Ο δείκτης FTSE 100 αναμένεται από 12 έως 44 μονάδες ανοδικός στο άνοιγμα. Οι σημαντικότερες οικονομικές ανακοινώσεις για σήμερα περιλαμβάνουν το δείκτη τιμών ακινήτων Halifaxκαθώς και το δείκτη επιχειρηματικού κλίματος της Lloyds, ενώ οι NCCGroup (NCC), Low & Bonar (LWB) και Beale (BAE) θα ανακοινώσουν αποτελέσματα μέσα στην ημέρα. Σύμφωνα με την WallStreetJournal, η Αυστραλιανή θυγατρική της  LloydsBankingGroup (LLOY), BOSInternational, θα προχωρήσει στην πώληση ενός χαρτοφυλακίου που απαρτίζεται από στεγαστικά και εταιρικά δάνεια, με το συνολικό ύψος να εκτιμάται στα USD 684 εκατ. Ο WasimSaifi, ανώτατο στέλεχος της StandardChartered(STAN), επισήμανε την πρόθεση της εταιρίας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Κένυα και την Ινδονησία. Τέλος, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, κάποιοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί από Ευρώπη και ΗΠΑ, εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλλουν πρόταση για την εξαγορά ορισμένων τμημάτων της RoyalBankofScotlandGroup (RBS).

 

Ασία: Ανοδικές τάσεις για τις Ασιατικές αγορές

Τα Ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραψαν κέρδη κατά την πρωινή συνεδρίαση. Την ανοδική τάση δεν ακολούθησαν οι Dentsu (4324), NissanMotor (7201), ToshibaCorporation (6502) και Canon (7751) στην Ιαπωνία, με τις τρεις τελευταίες να επηρεάζονται αρνητικά από το ανατιμημένο JPY. Στις 05:00 GMT, ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε κατά 0.3%, στις 14,017.3 μονάδες.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες Ασιατικές αγορές, ξεχώρισαν στην Κίνα η GreeElectricAppliances (000651), στο Χόνγκ Κόνγκ η SinopecShanghaiPetrochemical (338) καθώς και στη Νότια Κορέα οι SamsungElectronics (005930), SKInnovation (096770) και SOilCorporation (010950), οι οποίες έκλεισαν τη συνεδρίαση με κέρδη.

 

Μετοχές στις ΗΠΑ: Τα ΣΜΕ ενισχύονται

Στις 05:00 GMT, τα ΣΜΕ του δείκτη S&P 500 ενισχύονταν κατά 1.3 μονάδες. Δεν έχουν προγραμματιστεί οικονομικές ή εταιρικές ανακοινώσεις για σήμερα, καθώς τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστά λόγω της επετείου της ημέρας ανεξαρτησίας. Μετά από την κανονική χτεσινή συνεδρίαση, οι TransDigmGroup (TDG) και IHSInc. (IHS) ενισχύθηκαν κατά 1.3% και 0.3%, ενώ αντίθετα οι SandstormGold (SAND) και AuRicoGold (AUQ) υποχώρησαν κατά 4.5% και 4.4%, αντίστοιχα. 

Στη χτεσινή κανονική συνεδρίαση, ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0.1%, ακολουθώντας την βελτιωμένη εικόνα της αγορά εργασίας που κατέδειξαν ο δείκτης ADP και οι μεταβολές των επιδομάτων ανεργίας. Παρόλα αυτά, οι επενδυτές παρέμειναν συγκρατημένοι, λόγω των εξελίξεων σε Πορτογαλία και Αίγυπτο. Μεταξύ άλλων, οι Yahoo! (YHOO), BoeingCompany (BA), ChipotleMexicanGrill (CMG), TimeWarnerCable (TWC) και ChesapeakeEnergy (CHK) ενισχύθηκαν κατά 2.4%, 1.4%, 3.5%, 2.7% και 0.4%, ενώ στον αντίποδα οι MeadJohnsonNutrition (MJN), Alcoa (AA) και RobertHalfInternational (RHI) υποχώρησαν κατά 8.1%, 1.2% και 5.2%, αντίστοιχα.

 

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πιθανά κέρδη κατά το άνοιγμα

Οι δείκτες DAXκαι CACαναμένονται από 19 έως 51 μονάδες και από 8 έως 10 μονάδες ανοδικοί στο άνοιγμα, αντίστοιχα. Οι σημαντικότεροι οικονομικοί δείκτες για σήμερα περιλαμβάνουν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ευρωζώνης, καθώς και την αναλογία ΑΕΠ προς χρέος της Ιταλίας, ενώ δεν έχουν προγραμματιστεί εταιρικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η BritishAirways, θυγατρική πλέον της InternationalAirlinesConsolidatedGroupSA(IAG), θα παραλάβει σήμερα το πρώτο της αεροσκάφος τύπου AirbusA380. Τέλος, η EiffageSA(FGR) σύναψε συμφωνία για να αποκαταστήσει την παραγωγική διαδικασία σε εταιρίες της SmuldersGroup.

 

Μακροοικονομική ενημέρωση

 

Οι επιδόσεις της Ιαπωνικής οικονομίας βελτιώνονται: Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), HaruhikoKuroda, η οικονομία της Ιαπωνίας βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάκαμψης και μάλιστα αναμένεται να περιοριστεί το φαινόμενο του αποπληθωρισμού, λόγω του προγράμματος που εφαρμόζει η Τράπεζα από τον περασμένο Απρίλιο.

Οι εγκρίσεις οικοδομικών αδειών στην Αυστραλία υποχωρούν: Για τον Μάιο, οι εγκρίσεις οικοδομικών αδειών στην Αυστραλία μειώθηκαν κατά 1.1%, συγκρινόμενες με μια αύξηση κατά 9.5% που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα.

 

 

Saxo Bank AS Hellas  |  4 Vasilissis Sofias Avenue |  106 74  Athens Greece