Στοχευμένες περικοπές συντάξεων εξετάζει η κυβέρνηση

Μειώσεις στις συντάξεις των λεγόμενων ευγενών ταμείων, καθώς και την κατάργηση της βασικής σύνταξης των 220 ευρώ που χορηγεί σήμερα ο ΟΑΕΕ στους συνταξιούχους του παλαιού ΤΕΒΕ εξετάζει η κυβέρνηση.


 

Πρέπει να σημειωθεί πως οι αποκλίσεις στις ήδη καταβαλλόμενες από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών συντάξεις στους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ είναι μεγάλες σε σύγκριση με εκείνες των ασφαλισμένων των ΤΑΕ και ΤΣΑ.

Για τον σκοπό αυτό εξετάζεται ήδη από το υπουργείο Εργασίας η κατάργηση της βασικής σύνταξης των 220 ευρώ που χορηγείται στους  συνταξιούχους του ΤΕΒΕ, κίνηση που θα οδηγήσει τον ΟΑΕΕ σε εξοικονόμηση μεγαλύτερη των 600 εκατ. ευρώ.  Αυτό απλά σημαίνει πως δικαιούχους σύνταξης του πρώην ΤΕΒΕ που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ, μετά την περικοπή θα λάβει 780 ευρώ.
 

Παράλληλα, εξετάζονται μειώσεις των συντάξεων που δίνει το ΙΚΑ σε δικαιούχους των Ταμείων ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΑΠ-ΔΕΗ, Εθνικής Τράπεζας – Εθνικής, ΕΤΒΑ – Εθνικής Ασφαλιστικής, στο Ταμείο των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και στον ΗΣΑΠ, δηλαδή σε ασφαλιστικούς φορείς που οι εισφορές του εργοδότη ήταν έως και τριπλάσιες από αυτές του εργαζομένου.

Για το θέμα αναμένεται να ενημερώσει σήμερα, Τρίτη, την Ειδική Διαρκή Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης.

Πάντως χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο του ΣΕΤΕ συμπεριέλαβε «φωτογραφικά» στις στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και τις παρεμβάσεις στα ασφαλτικά ταμεία.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες και έφερε ως παράδειγμα «κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».

http://www.sofokleous10.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=237648&catid=33&Itemid=73