Σύγχυση για τον φόρο των αγροτεμαχίων

Σε πλήρη σύγχυση παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που ακόμη δεν γνωρίζουν πόσα θα κληθούν να πληρώσουν φέτος για Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, καθώς με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε στον συμπληρωματικό φόρο εντάσσονται από το 2016 και τα αγροτεμάχια.

Εάν πάντως η αξία των αγροτεμαχίων υπολογίζεται με βάση τις ισχύουσες προδιαγραφές, τότε θα προκύψουν τεράστιες επιβαρύνσεις για όσους έχουν πολλά αγροτεμάχια και φυσικά για τους αγρότες, που θα είναι και οι μεγάλοι χαμένοι αφού χρησιμοποιούν εκτός σχεδίου ακίνητα για τις καλλιέργειες τους.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν πάρει εντολή να «τρέξουν» εναλλακτικά σενάρια, ώστε αφενός μεν να εισπράξει το Δημόσιο, τα ποσά που έχει προϋπολογίσει από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, αφετέρου δε να μην προκύψουν επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις, κυρίως μεταξύ των αγροτών.

Όπως αναφέρουν πηγές, τα τεστ με τα εναλλακτικά σενάρια θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα δοθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα της Αντικειμενικής Αξίας Γης, αυτή υπολογίζεται ως άθροισμα τριών στοιχείων, ήτοι της βασικής αξίας γης (για κάθε έκταση), της οικοπεδικής αξίας γης (μόνο αν υπάρχει κάποιο κτίσμα με εμβαδόν άνω των 15 τ.μ.) και της αξίας δυνατότητας περαιτέρω αξιοποίησης.

 

http://eisodima.gr/