Συνάντηση μελών ΣΕΒ με Medef International

Συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών ελληνικών και γαλλικών εταιριών διοργάνωσε στο Παρίσι ο ΣΕΒ Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων σε συνεργασία με τον ομόλογο Φορέα του, Medef International,  την  Πέμπτη,4.7.2013. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Γαλλίας που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο στην Αθήνα με την παρουσία και στήριξη του Προέδρου της Γαλλίας κ. Francois Hollande και του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Από γαλλικής πλευράς, μετείχαν 30 σημαντικές εταιρίες από διάφορους τομείς, ενώ από ελληνικής πλευράς, εταιρίες από τους τομείς φαρμακοβιομηχανίας, εξόρυξης, ενέργειας, βαριάς βιομηχανίας, δομικών υλικών, τουρισμού, επενδυτικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

 

 

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των Γάλλων επιχειρηματιών για το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, καθώς για την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.  Τα θέματα που συζητήθηκαν περιελάμβαναν την πορεία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και του παρεμβατισμού, το ενεργειακό τοπίο, το φορολογικό πλαίσιο, το κοινωνικό πεδίο.  Από ελληνικής πλευράς, έγιναν παρουσιάσεις για τους τομείς όπου υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες και ακολούθησε συζήτηση για τις δυνατότητες υλοποίησης νέων γαλλικών επενδυτικών πρωτοβουλιών και ελληνο-γαλλικών συμπράξεων.

 

Στην εισήγησή του ο κ. Θανάσης Λαβίδας, πρόεδρος του ΣΕΒ Επιχειρηματικό Συμβούλιο Διεθνών Δράσεων, τόνισε ότι οι οικονομικές σχέσεις με τη Γαλλία διαθέτουν όλα τα εχέγγυα για να διευρυνθούν και να αποδώσουν πολλαπλά και αμοιβαία οφέλη.   Η γαλλική επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα είναι σημαντική, με επενδύσεις σε τομείς αιχμής, όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο χρηματοπιστωτικός, οι υπηρεσίες, ο τουρισμός και άλλοι.  Οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις, συνέχισε, αν και λειτουργούν σε περιβάλλον έντονης ύφεσης, αντιστέκονται στην κρίση και αναζητούν νέες αγορές, εντείνοντας τον εξωστρεφή προσανατολισμό τους.  Η σύγχρονη ελληνική επιχειρηματική κοινότητα δίνει  έμφαση στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, επιδιώκει ανάληψη έργων σε νέες αγορές ενισχύει τους όγκους εξαγωγών, και διεκδικεί τις κατάλληλες  συμμαχίες. Στόχος του  Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Γαλλίας, όπως είπε, είναι να φέρει πιο κοντά τις δύο επιχειρηματικές κοινότητες, καλλιεργώντας κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, ώστε γαλλικοί όμιλοι να δημιουργήσουν κοινοπραξίες με ελληνικές εταιρίες και να επενδύσουν κεφάλαια αξιοποιώντας ευκαιρίες εκεί όπου υπάρχουν. Παράλληλα, να ανοίξει δρόμους  σε ελληνικές εταιρίες για να δραστηριοποιηθούν στη μεγάλη και απαιτητική γαλλική αγορά.

 

Σε ομιλία του ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Πρόεδρος του ΙΟΒΕ και της S&BBιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., περιέγραψε τις σκληρές και επίπονες προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ελλάδα για δραστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν μονόδρομο για την ανάκαμψη.  Όπως υπογράμμισε, έχει αρχίσει η στροφή της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο μοντέλο που θα βασίζεται στη μείωση του κρατισμού, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ώστε να δημιουργηθούν οι  προϋποθέσεις ανάσχεσης της ύφεσης,  προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας και σταδιακής επιστροφής της οικονομίας  σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

 

Όπως προέκυψε από τις διαβουλεύσεις, οι γαλλικές επιχειρήσεις διατηρούν το ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά, προσβλέπουν σε μελλοντική σταδιακή ανάκαμψη και θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια για προσοδοφόρες επιχειρηματικές κινήσεις. Μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με τις ελληνικές επιχειρήσεις για ουσιαστικές και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, απλούστερο νομοθετικό πλαίσιο, σταθερούς φορολογικούς κανόνες, ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος, σύγχρονες υποδομές, αξιόπιστες υπηρεσίες.

 

H επόμενη συνάντηση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Γαλλίας συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο στην Αθήνα  με 20 Γαλλικές εταιρίες που περιλαμβάνουν πλέον στα σχέδια τους την ελληνική αγορά.