Σύνοδος του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) 28-1

Η παρουσίαση του προγράμματος εργασιών της Ελληνικής Προεδρίας, η κατάσταση των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας, η εφαρμογή του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης σε συνέχεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19-20 Δεκεμβρίου 2013, καθώς και η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι τα θέματα της πρώτης φετινής συνόδου του ECOFIN, σήμερα 28 Ιανουαρίου.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα προεδρεύσει της συνόδου.
Της συνόδου θα προηγηθεί πρόγευμα εργασίας, κατά το οποίο οι Υπουργοί θα συζητήσουν την οικονομική κατάσταση και θα ενημερωθούν για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη διακυβερνητική συμφωνία για τη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Εκκαθάρισης.
Στη σύνοδο του ECOFIN καθεαυτήν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενημερώσει το Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την εφαρμογή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας και η Ελληνική Προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασίας και τις προτεραιότητές της.
Οι Υπουργοί θα συζητήσουν τα περαιτέρω βήματα όσον αφορά τη συνέχεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013 για την εφαρμογή του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης.
Το Συμβούλιο αναμένεται επίσης να υιοθετήσει απόφαση, η οποία θα πιστοποιεί την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Κροατία, με σύσταση να τερματιστεί αυτή η κατάσταση μέχρι το 2016.