Τα εγκαίνια της Agrotica ματαιώθηκαν υπό το φόβο της οργής των αγροτών

Μεγάλο συλλαλητήριο οργάνωσαν χθες στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες από όλα τα μπλόκα, εν όψει των εγκαινίων της έκθεσης Agrotica το απόγευμα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

 

Εκατοντάδες τρακτέρ και πολλές χιλιάδες αγρότεςκτηνοτρόφοι και αλιείς, σπάζοντας τους αστυνομικούς κλοιούς, πλημμύρισαν τη Θεσσαλονίκη και βρέθηκαν μπροστά στη ΧΑΝΘ, δίπλα στο Συνεδριακό Κέντρο “Βελλίδειο“, όπου ήταν προγραμματισμένο να γίνουν στις 7 μ.μ. τα εγκαίνια της Έκθεσης.

Η προσέλευση αγροτών στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης υπήρξε πάρα πολύ εντυπωσιακή σε όγκοκαι παλμόΟι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 20 χιλιάδες διαδηλωτές.  

Τα προγραμματισμένα για το βράδυ στις 19:00 εγκαίνια της Έκθεσης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ματαιώθηκαν υπό το φόβο της οργής των αγροτών. Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που έγινε παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου της Helexpo, Τάσου Τζήκα και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Το πλήθος των αγροτών έξω από το Βελλίδειο, προκαλούμενο από την πρωτοφανή παράταξη των ΜΑΤκαι από τις κλούβες, επιχείρησε να εισέλθει στο χώρο, καθώς θεωρούσε ότι ο υπουργός βρίσκεται εντός του κτηρίου. Στο σημείο αυτό οι αγρότες δέθχηκαν επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών ενάντια στους διαδηλωτές.

Οι δρόμοι γύρω από τη Helexpo είχαν κλείσει από νωρίς το μεσημέρι, τόσο από τους διαδηλωτές όσο και από τα τρακτέρ που είχαν παρατάξει οι αγρότες. Στην πλατείαΧΑΝΘ είχε τοποθετηθεί μια εξέδρα, όπου εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν το συλλαλητήριο απηύθυναν χαιρετισμό προς το συγκεντρωμένο πλήθος.

Εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σήμερα την έκθεση την εγκαινιάζουμε εμείς, αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς. Θα νικήσουμε, δεν κάνουμε πίσω».

Οι συγκεντρωμένοι αγρότες στη Θεσσαλονίκη φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον ανυποχώρητο αγώνα. Δεν δέχονται διακοσμητικό διάλογο όσο στο τραπέζι παραμένουν από την κυβέρνηση τα αντιαγροτικά μέτρα, ενώ δίνουν ανατρεπτικό αντιμνημονιακό προσανατολισμό στην κινητοποίησή τους, παρά και ενάντια στις φωνές που επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τις διεκδικήσεις τους ή και ζητάνε “οικουμενικές” κυβερνητικές λύσεις.

Η μαζικότητα, ο δημοκρατικόςαντιμνημονιακός προσανατολισμός, η αποφασιστικότητα και ησυνένωση των αγωνιστικών προσπαθειών με τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και τον επαγγελματικό κόσμο, παραμένουν οι κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχή έκβαση του αγροτικού ξεσηκωμού.

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ AGROTICA  

«Ο αγώνας κλιμακώνεται», τονίζουν οι αγρότες και καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται σήμερα. Όπως αναφέρεται στο κάλεσμα:  

«Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών – Κτηνοτρόφων – Αλιέων Ελλάδος καλεί:  

Την Πέμπτη (28/1/2016) στη Θεσσαλονίκη, στις 12:00 το μεσημέρι μπροστά στην πλατεία ΧΑΝΘ έξω από την έκθεση συγκέντρωση όλων των Αγροτών Κτηνοτρόφων Αλιέων της χώρας, ώστε τα εγκαίνια της AGROTICA 2016 να τα κάνει ο Αγροτικός Κόσμος.  

– ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΟΝ Ο.Γ.Α.

– ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

– ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ  

Μετά τα «εγκαίνια» και τη λήξη του συλλαλητηρίου η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών – Κτηνοτρόφων – Αλιέων Ελλάδας θα συνεδριάσει ώστε να Αποφασιστεί ο Περαιτέρω Σχεδιασμός των Κινητοποιήσεων και των Ενεργειών Διαμαρτυρίας μέχρι τη Δικαίωση μας.  

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  

Στη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών- Κτηνοτρόφων – Αλιέων Ελλάδας συμμετέχουν:  

Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)

Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτοκτηνοτρόφων

Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών

Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών

Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιων Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών και Αγροτικών Θεμάτων

Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ)

Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.)

ΟΕΒ ΕΛΛΑΔΑΣ

Επιτροπή Αγώνα Αγροκτηνοτρόφων Λάρισας

Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Συντονιστικό Δυτικής Μακεδονίας

Συντονιστικό Αγροκτηνοτρόφων Ρόδου»  

ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ  

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώθηκε ότι λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων στα Τέμπη της Λάρισας, σήμερα Πέμπτη από τις 16.00 έως τις 21.00, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα του ΠΑΘΕ από την χ/θ 365+477 (Κόμβος Γυρτώνης) μέχρι την χ/θ 390+700 (διασταύρωση Στομίου).  

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται από εναλλακτικέςδιαδρομές.  

Το μπλόκο των Τεμπών, σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, αποφάσισε να μην πάει συντεταγμένα στη Θεσσαλονίκη, χωρίς αυτό να αποκλείει τη συμμετοχή μεμονωμένων αγροτών, αλλά να κλιμακώσει τον αγώνα με πεντάωρο αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.  

Επίσης, το μπλόκο των Τεμπών συζητά το ενδεχόμενο να καλέσει το Σάββατο εκ νέου εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα στα Τέμπη, προκειμένου να υπάρξει ο τελικός συντονισμός των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.  

Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας οι οποίοι συνεδρίασαν επίσης την Τετάρτη, έχουν αποφασίσει από την Παρασκευή το απόγευμα να διοργανώσουν μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, με την συμμετοχή κοινωνικών και παραγωγικών φορέων στην Κεντρική Πλατεία τηςΛάρισας, όπου την εμφάνιση τους θα κάνουν συμβολικά και τρακτέρ, ενώ προετοιμάζονται και για δυναμική συμμετοχή στην γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.  

ΟΥΡΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ  

Οι φωνές για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πληθαίνουν συνεχώς, ενώ οι αγρότες του Προμαχώνα, που έχουν και την σκληρότερα στάση μέχρι στιγμής, έκλεισαν επ’ αόριστον το τελωνείο της περιοχής με αποτέλεσμα ήδη να έχει δημιουργηθεί ουρά φορτηγών πολλών χιλιομέτρων.  

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΤΩΝ ΚΗΠΩΝ  

Σήμερα Πέμπτη, έγινε νέος ο αποκλεισμός του τελωνείου των Κήπων από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι για να ακολουθήσει και δεύτερος αποκλεισμός από τις έως τις 9 το βράδυ. Οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να αυξήσουν τις ώρες αποκλεισμού, ενώ από την Κυριακή υπάρχει ενδεχόμενο να ζητηθεί η συμμετοχή αγροτών από την περιοχή του Διδυμοτείχου και τη Ροδόπη προκειμένου να επιτευχθεί σε24ωρη βάση διακοπή λειτουργίας του τελωνείου των Κήπων.  

ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ  

Την ίδια ώρα, στον αγώνα μπήκαν και οι αγρότες της Αττικής.  

Περισσότερα από 200 αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί από το βράδυ της Τετάρτης δεξιά και αριστερά της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου, και στην διασταύρωσή της με την Αττική Οδό που οδηγεί στο αεροδρόμιο.

 

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23342:agro-ingr&catid=81:kivernisi&Itemid=198