Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ στο νόμο Κατσέλη

Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια (και μόνο) που είχε χορηγήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος 3869/2010), εισηγήθηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τόσο η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου, όσο και ο αρεοπαγίτης Γιώργος Αναστασάκος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΕΚ έχει καταργηθεί και διάδοχός του είναι πλέον ο ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το «νόμο Κατσέλη» όσοι έχουν λάβει δάνεια από Τράπεζες και έχουν μόνιμη και πραγματική αδυναμία -λόγω της οικονομικής κρίσης- να αποπληρώσουν το δάνειο του («κόκκινα δάνεια») μπορεί να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου μέσω της δικαστικής οδού για να διαγραφεί μέρος του δανείου (χρέους τους) ή ολικά.

Τέθηκε όμως ένα ζήτημα εάν οι εργαζόμενοι που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια από τον ΟΕΚ, μπορεί να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» μετά την κατάργηση του εν λόγω Οργανισμού και την υπαγωγή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τους στον ΟΕΑΔ.

Οι σημερινές απόλυτα συγκλίνουσες εισηγήσεις ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν ότι «ναι» μπορούν να υπαχθούν αυτά τα στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ στο «νόμο Κατσέλη».

Αντίθετα, δεν μπορεί να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» τα «προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών» που χορήγησε ο ΟΕΚ προς εργαζόμενους, συνταξιούχους και υπαλλήλους του Οργανισμού.

Τα δάνεια αυτά («προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών») είχαν χορηγηθεί προς αντιμετώπιση εκτάκτων εξόδων, όπως είναι σε περιπτώσεις γάμων, τοκετών, θανάτων, σοβαρών ασθενειών, κ.λπ.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της, η οποία αναμένεται σε σύντομο χρόνο.

Πηγή: protothema.gr