Τα οφέλη του TAP για την Ελλάδα

Τα οφέλη από την ανάπτυξη του αγωγού TAP για την Ελλάδα αλλά και τις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης παρουσίασε χτες, 12/12/13 ο Παναγιώτης Μίχαλος σε Ημερίδα Διαλόγου στον Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, παρουσία του Πρέσβη της Νορβηγίας στην Ελλάδα Sjur Larsen, του Διευθυντή Ελλάδος του Αγωγού TAP Rikard Skoufias, εκπρόσωπων της πολιτικής ηγεσίας, βουλευτών αλλά και ακαδημαϊκών.

 

« Η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ είναι εδώ και μερικούς μήνες πραγματικότητα. Η υλοποίηση του θα μετατρέψει την Ελλάδα, για πρώτη φορά, από χώρα-προορισμό δευτερεύουσας σημασίας σε χώρα διέλευσης δι-ευρωπαϊκών ενεργειακών δικτύων. Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κόμβος ενεργειακού εφοδιασμού και το αποδεικνύει έμπρακτα», σημείωσε ο κ. Μίχαλος  εξηγώντας πως η συμμετοχή της Ελλάδας στο μεγάλο αυτό έργο αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της διεθνούς ενεργειακής και οικονομικής κοινότητας στις δυνάμεις της Ελλάδας.  

O αγωγός TAP αποτελεί μία συνολική ιδιωτική επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, που επίκειται να δημιουργήσει 12.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας μεταφέροντας σταδιακά από το 2017 10 δις κυβ. μέτρα φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος της Κοινοπραξίας εκτιμώνται σε 390.000 ευρώ / έτος το διάστημα 2015- 2018 και σε 15.600.000 ευρώ / έτος το διάστημα 2019- 2042.

Η κατασκευή αγωγού για την διέλευση φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη:

  1. ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας
  2. αναβαθμίζει την σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στον ευρύτερο στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, και
  3. τονώνει την εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια προσελκύοντας επενδύσεις.
  4. αναβαθμίζεται στον διεθνή ενεργειακό χάρτη
  5. καθιστά την Ελλάδα  κέντρο ενεργειακών εξελίξεων όσον αφορά στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης
  6. ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου
  7. αυξάνει τις προοπτικές διεύρυνσης της οικονομικής και ευρύτερης συνεργασίας με τρίτες χώρες
  8. επιτυγχάνει μειωμένο κόστος ενέργειας λόγω ενίσχυσης του ανταγωνισμού μεταξύ των παραγωγών προς όφελος των καταναλωτών.
  9. συμβάλλει στη δημιουργία άμεσων θέσεων εργασίας, στη φάση κατασκευής αλλά και λειτουργίας του αγωγού
  10. ευνοεί την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς αποτελεί  μία από τις μεγαλύτερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας
  11. εξασφαλίζει την αναβάθμιση των υποδομών μας και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος και για τον Έλληνα καταναλωτή χωρίς την παραμικρή κρατική επιβάρυνση.

«Μέλημα της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία κάθετων διασυνδετηρίων αξόνων και διαδρόμων φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Ο TAP αποτελεί τμήμα του ευρύτερου ενεργειακού δικτύου της νοτιοανατολικής Ευρώπης», κατέληξε ο ΓΓ ΔΟΣ του ΥΠΕΞ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ TAP

 Ο ΤΑΡ αποτελεί τμήμα του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου, μία κορυφαία ευρωπαϊκή στρατηγική επιλογή που εξυπηρετεί την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών εισαγωγής αερίου από την περιοχή της Κασπίας στην ευρωπαϊκή αγορά ενώ δημιουργεί ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας με τους γείτονες και συμμετέχοντες στην υλοποίηση του, δηλαδή με την Ιταλία και την Αλβανία. Ο αγωγός ΤΑP έχει συνολικά μήκος 870 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 550 χλμ. Θα διέρχονται από την Ελλάδα, τα 205 χλμ. Από την Αλβανία, τα 110 χλμ. από την Αδριατική Θάλασσα και 5χλμ. από την Ιταλία.