Τα πέντε… καυτά ερωτηματικά του Δεκεμβρίου

Όλα τα… λεφτά είναι η επόμενη εβδομάδα, όπου και έχει δρομολογηθεί η επιστροφή της Τρόικας προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, με ορόσημο το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου και με τις πιέσεις της Μέρκελ για κλείσιμο των  εκκρεμοτήτων μέχρι το φινάλε του έτους, να προβάλουν σε διπλανό πλάνο. Έπειτα από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση συνεχίζει και έχει πέντε ανοιχτά μέτωπα.

 

Εκεί που πέφτει το μεγαλύτερο βάρος των είναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ  Π. Τόμσεν «Η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα την περίοδο 2014-16, όχι οριζόντια, αλλά στοχευμένα ώστε να μην πάθουν ζημιά οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες». Τα συγκεκριμένα λόγια δείχνουν και το κατά πόσο είναι διατεθειμένη η Τρόικα να βάλει νερό στο… κρασί των απαιτήσεων της.

Μέχρι σήμερα η διαπραγμάτευση έχει βγάλει στην επιφάνεια νέα θέματα όπως οι πλειστηριασμοί που αρχικά είχαν υποτιμηθεί ενώ τώρα θεωρείται ότι εμφανίζουν τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Είναι τα λεγόμενα «διαρθρωτικά» μέτρα, στα οποία η Τρόικα δίνει πλέον προτεραιότητα όπως τόνισε και η Μέρκελ. Επιπρόσθετα, η διαπραγμάτευση έχει… βαρύνει επειδή κάποια θέματα, όπως οι αμυντικές βιομηχανίες, έχουν φορτισθεί πολιτικά σε τέτοιο βαθμό ώστε να απειλούν τη συνοχή της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι διαπραγματεύσεις θεωρείται ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως την πρώτη μέρα του νέου έτους. Τότε η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ήταν σκόπιμο να το κάνει με «λευκό μητρώο». Επιπλέον στις 11 Ιανουαρίου λήγει ομόλογο 1,9 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πληρωθεί και αν η Ελλάδα δεν πάρει τη δόση θα υποχρεωθεί να καταφύγει στα πανάκριβα έντοκα γραμμάτια. Τα ζητήματα με τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας είναι τα εξής:

Πλειστηριασμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πλειστηριασμοί είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι». Η Τρόικα επιμένει να μην παραταθεί το πάγωμα, δεδομένου ότι δίνει πάτημα στο να μην πληρώνουν ακόμα και αυτοί που έχουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Η κυβέρνηση το θεωρεί πολιτικά ευαίσθητο θέμα και προσπαθεί να προωθήσει μια λύση που θα βασίζεται στην έννοια του «συνεργαζόμενου δανειολήπτη» και θα προβλέπει σταδιακή κατάργηση της προστασίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς (με απομείωση της προστατευόμενης αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας, που είναι σήμερα 200.000 ευρώ, σε διάρκεια τριών ετών).

Δημοσιονομικό Κενό

Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα «βρούμε μια άκρη» χωρίς να χρειαστεί να πάρει οριζόντια μέτρα, όπως μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Μάλιστα, αποκλείει και το κόψιμο των συντάξεων, των λεγόμενων ευγενών Ταμείων. Ωστόσο, η Τρόικα υπολογίζει ότι το κενό που χωρίζει τις δυο πλευρές εξακολουθεί να βρίσκεται στο 1,25 δισ. ευρώ. Βεβαίως, αναγνωρίζει ότι αυτό προκύπτει χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός μέρους του πακέτου Βρούτση για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Επομένως, δέχεται ότι το κενό θα μειωθεί. Το ερώτημα είναι αν θα μηδενιστεί όπως θέλει η κυβέρνηση ή θα παραμείνει σε ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό-εκτιμάται ότι μπορεί αν είναι 500-600 εκ. ευρώ- που θα απαιτήσει ένα-δυο σκληρά μέτρα.

Αμυντική Βιομηχανία

Το μεγάλο και άλυτο μέχρι στιγμής πρόβλημα είναι τα Ελληνικά αμυντικά συστήματα. Η Τρόικα υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατό να συντηρείται μια βιομηχανία που εμφάνισε τον προηγούμενο χρόνο ζημιές 18 εκ. ευρώ ενώ είχε τζίρο 20 εκ. ευρώ. Ζητά λοιπόν να συρρικνωθεί δραστικά και να λειτουργεί μόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Στρατού, αλλά όχι για εξαγωγές. Η κυβέρνηση όμως θεωρεί το θέμα πολιτικά ευαίσθητο, με το ΠΑΣΟΚ να ασκεί μεγάλη πίεση για να μην υποχωρήσει στις πιέσεις της Τρόικας. Το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει μια λύση που προβλέπει συρρίκνωση μεν των ΕΑΣ, αλλά διατήρηση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων τους για 18 μήνες. Αν στην διάρκεια αυτών αποδειχθεί ότι εξακολουθεί να έχει ζημιές, τότε να τα πάρει ο Στρατός όπως συμφωνήθηκε για την ΕΛΒΟ.

Ομαδικές Απολύσεις

Η Τρόικα ζήτησε από τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να νομοθετηθεί νέα ρύθμιση, η οποία θα καταργεί το ανώτατο όριο το οποίο υπάρχει σήμερα για ομαδικές απολύσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιδίως για αυτές που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση. Επίσης, να καταργηθεί το δικαίωμα βέτο του Υπουργού Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις. Ωστόσο και το θέμα αυτό θεωρείται πολιτικά ευαίσθητο και ο Υπουργός ζήτησε να επανεξετασθεί αργότερα, με βάση την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για το καθεστώς που ισχύει στη λοιπή Ευρώπη. Μάλιστα, ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου, με πρόσφατες δηλώσεις, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά αλλαγές στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Φόροι υπέρ τρίτων

Η Τρόικα θεωρεί πως οι εν λόγω εισφορές και φόροι επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα και λειτουργούν αναπτυξιακά. Η κυβέρνηση όμως αντιτείνει ότι τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις καλύπτουν κρίσιμες χρηματοδοτικές ανάγκες, π.χ. ασφαλιστικών ταμείων, τις οποίες διαφορετικά θα ήταν υποχρεωμένος να καλύψει ο προϋπολογισμός. Είναι ένα θέμα που θεωρείται πιθανό να μείνει σε εκκρεμότητα, παρότι το Μνημόνιο προέβλεπε την κατάργηση τους από τον Νοέμβριο, όπως επισημαίνουν οι τροϊκανοί.

 

http://sofokleous10.gr/2012-07-24-09-27-56/243546-dsvds