Τα «θύματα» του ελβετικού φράγκου

Αιφνιδιασμός, έκπληξη και έως ένα βαθμό ακόμη και αδυναμία κατανόησης των λόγων που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, προκάλεσε η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να καταργήσει το όριο διακύμανσης της ισοτιμίας ελβετικού-φράγκου και ευρώ σχεδόν σε όλους τους αναλυτές.

 

Ο αιφνιδιασμός έγκειται και στο γεγονός ότι εκ παραδόσεως η SNB είναι μία από τις κεντρικές τράπεζες που είναι ιδιαίτερα φιλική προς τις αγορές, φροντίζοντας με τη ρητορική που χρησιμοποιεί να προειδοποιεί τους πάντες για τις επικείμενες κινήσεις της.

Πάντως ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Thomas Jordan , μόλις δυο μέρες μετά την αποσύνδεση με το ευρώ που προκάλεσε εκτίναξη της αξίας του νομίσματος και μεγάλη ταραχή στις αγορές προειδοποίησε πως η SNB είναι έτοιμη για νέα παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος για να αποδυναμώσει το φράγκο εάν χρειαστεί, τόνισε ο Thomas Jordan. Ο κεντρικός τραπεζίτης, σε συνέντευξή του στη γερμανική Neue Zuercher Zeitung σημείωσε ότι η SNB αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την πολιτική διατήρησης της ισοτιμίας με το ευρώ στο 1,2 φράγκο λόγω αποκλινουσών οικονομικών εξελίξεων και αυξανόμενου ρίσκου απο τις αγορές του ευρωπαϊκού νομίσματος.  Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να επιβλέπει στενά τις εξελίξεις και θα δράσει εάν χρειαστεί, τόνισε ο κ. Jordan.

Η απόφαση – έκπληξη της SNB προκάλεσε την Πέμπτη εκτίναξη του φράγκου αρχικά έως και κατά 30% προτού περιοριστούν τα κέρδη στο 15%, με την ισοτιμία να προσεγγίζει το 1 προς 1, από 1,2 φράγκο στο ευρώ πριν την ανακοίνωση.

Το ελβετικό χρηματιστήριο κατέρρευσε, με ισχυρότατες απώλειες για μετοχές όπως η Nestle και η Novartis ενώ η απόφαση επέφερε ισχυρά πλήγματα σε traders και δανειολήπτες σε όλο τον κόσμο.   Ο κ. Jordan υπογράμμισε ότι οι αντιδράσεις των αγορών είναι υπερβολικές, ενώ υπερασπίστηκε τη λογική της κίνησης. “Εάν η SNB συνέχιζε την ίδια πολιτική, διακινδύνευε να χάσει τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η πρόσδεση του φράγκου με το ευρώ ήταν ένα προσωρινό μέτρο από την αρχή. Ήταν δεδομένο ότι θα εγκαταλείπαμε αυτή την πολιτική σε κάποια χρονική στιγμή”.

Ζημίες για τράπεζες και χρηματιστηριακές

Συνολικές ζημίες ύψους 400 εκατ. δολ. κατέγραψαν Citigroup, Deutsche Bank και Barclays με την αιφνιδιαστική κίνηση της Ελβετίας να καταργήσει τη σύνδεση του φράγκου με το ευρώ και το συνεπακόλουθο άλμα του ελβετικού νομίσματος που προκάλεσε πανικό στις αγορές.«Οι ζημίες θα είναι τελικά στο ύψος κάποιων δισεκατομμυρίων, αλλά ακόμη τις παρακολουθούμε» δήλωσε ο Mark Williams καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης και συμπλήρωσε: «Θα επηρεάσουν μεγάλες τράπεζες, broker, hedge funds, αμοιβαία κεφάλαια και κερδοσκόπους της αγοράς συναλλάγματος. Θα υπάρξει ντόμινο επιπτώσεων σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Η Citigroup εκτιμάται ότι έχασε περισσότερα από 150 εκατ. δολ., η Deutsche Bank 150 εκατ. δολ. και η Barclays οριακά λιγότερα από 100 εκατ. δολ. όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.

O Marko Dimitrijevic, διαχειριστής hedfe fund που επιβίωσε τουλάχιστον 5 κρίσεων στις αναδυόμενες αγορές, κλείνει το μεγαλύτερο hedge fund του που είχε στα τέλη του έτους υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 830 εκατ. δολ. Την προηγούμενη εβδομάδα, η αμερικανική FXCM δέχθηκε ένεση ρευστότητας 300 εκατ. δολ. από τη Leucadia National Corp, καθώς κινδύνευε με κλείσιμο αφού οι ζημίες την έφεραν πολύ κοντά στην παραβίαση των κανόνων περί κεφαλαιακής επάρκειας.

 Η χρηματιστηριακή Alpari, που είναι μεταξύ άλλων και χορηγός της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας West Ham ανακοίνωσε την διακοπή της λειτουργίας της βρετανικής μονάδας της, στον απόηχο της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να επιτρέψει την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ.

Η χρηματιστηριακή, που δραστηριοποιείται στην αγορά συναλλάγματος forex, ανακοίνωσε ότι η απόφαση της ελβετικής SNB να άρει το ανώτατο όριο διακύμανσης του φράγκου «δημιούργησε τεράστια μεταβλητότητα και ακραίες ελλείψεις ρευστότητας.»

Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία των πελατών της Alpari υπέστησαν «έντονες απώλειες.» «Όταν ένας πελάτης δεν μπορεί να καλύψει την ζημιά, η ζημιά περνάει σε εμάς. Για αυτό και υποχρεώθηκε η Alpari (UK) Limited να επιβεβαιώσει ότι τίθεται υπό καθεστώς ρευστοποιησης.»

Η βρετανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι «συνεργάζεται στενά» με την επιχείρηση.Η Alpari είναι μια από τις πολλές επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την μεταβλητότητα λόγω SNB. Η Global Brokers NZ από τη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρσακευή ότι διακόπτει τη λειτουργία της δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ρυθμιστικές απαιτήσεις για ελάχιστη κεφαλαιοποίηση 1 εκατ. δολαρίων Νέας Ζηλανδίας. Στη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία ανέφερε πως η απόφαση της Ελβετίας οδήγησε “σε σπάνια αστάθεια και έλλειψη ρευστότητας στην αγορά συναλλάγματος”. Και δεν είναι η μόνη που διαπίστωσε τέτοια προβλήματα.

Η αμερικανική FXCM αποκάλυψε ότι οι χρεωστικοί λογαριασμοί των πελατών της αγγίζουν πλέον τα 225 εκατ. δολ., η IG Group Holdings δήλωσε πως ο αντίκτυπος αγγίζει τα 30 εκατ. στερλίνες και η Swissquote Group Holdings δημιούργησε προβλέψεις 28,4 εκατ. δολ. Ο μεγαλύτερος ηττημένος στις ΗΠΑ φαίνεται πως ήταν το John Hancock Absolute Return Currency Fund που κατέγραψε χθες πτώση 8,7%. “Θα μου προκαλέσει εντύπωση εάν δεν υπάρξουν και άλλα θύματα” αναφέρει ο Nick Parsons της National Bank of Australia και συμπλήρωσε: “Ήταν στροφή 180 μοιρών από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Ο κόσμος νιώθει πληγμένος και προδομένος”.

“Οι πελάτες υπέστησαν σημαντικές ζημίες”, ανέφερε η FXCM στην ανακοίνωσή της και συμπλήρωσε: “Αυτό δημιούργησε αρνητικά ισοζύγια με αποτέλεσμα να οφείλονται στην FXCM περίπου 225 εκατ. δολ.”. Η Swisscom από την πλευρά της εξηγεί πως “πολλοί πελάτες ακολουθούσαν τη στρατηγική που απέδιδε εδώ και καιρό και περίμεναν αποδυνάμωση του φράγκου έναντι του ευρώ. Συμπλήρωσε πως οι κινήσεις αυτές “δημιούργησαν ζημίες για τους πελάτες με αρνητικά υπόλοιπα και έτσι η τράπεζα αναγκάστηκε να καθορίσει προβλέψεις 25 εκατ. φράγκων”.

Πάντως τα “θύματα” από την κούρσα του ελβετικού νομίσματος, δεν είναι μόνο οι δανειολήπτες της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και πολλοί κλάδοι της ελβετικής οικονομίας των οποίων τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα γίνουν απρόσιτα για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Και αυτό μπορεί να αποδειχθεί πλήγμα για την ελβετική οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσώπευε το τέλος του 2013 το 55% των ελβετικών εξαγωγών και το 73% των εισαγωγών. Στην κορυφή η Γερμανία και ακολουθούν: η Ιταλία, η Γαλλία και η Αυστρία.

Το πρώτο θύμα της ανατίμησης του φράγκου είναι η βιομηχανία ρολογιών.Η Ιταλία είναι η πέμπτη εξαγωγική αγορά για τα ελβετικά ρολόγια, η Γερμανία 6η και η Γαλλία 8η. Αλλά αν και στη Γερμανία και τη Γαλλία οι πωλήσεις ελβετικών ρολογιών είχαν μειωθεί, η Ιταλία ήταν ένα καταφύγιο σταθερότητας.

Η δραστηριότητα της χημικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας θα πληγούν επίσης από την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, καθώς η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ήταν από τους καλύτερους πελάτες.

Αλλά και η βιομηχανία τροφίμων θα δεχτεί πλήγμα από το ισχυρό φράγκο. Και πρώτα από όλα η… σοκολάτα.Σύμφωνα με στοιχεία, η Γερμανία αντιπροσώπευε το 25% των εξαγωγών σοκολάτας το 2013, η Γαλλία το 8%, η Ιταλία το 5%, η Ισπανία το 2% και η Αυστρία το 1%. Αυτές οι πέντε χώρες της ζώνης του ευρώ, απορροφούσαν το 41% των εξαγωγών του κλάδου.

Υπάρχουν και τα ελβετικά τυριά. Ο όγκος των εξαγωγών τους ανήλθε σε 570 εκατομμύρια φράγκα το 2013 και ένα ποσοστό περί το 80% απορροφούσε η Ευρώπη. Πολλοί φοβούνται ότι η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους να προτιμούν άλλα τυριά.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και απώλειες από τον τουρισμό, καθώς ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών προέρχεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός, ότι όσοι από τους ευρωπαίους τουρίστες αγνοήσουν το ακριβό ελβετικό φράγκο και επισκεφτούν τη χώρα, σίγουρα θα περιορίσουν τις αγορές τους.

Λιγότερο συμβολική αλλά πολύ σημαντική από την άποψη της απασχόλησης και των εξαγωγών, είναι η βιομηχανία μηχανημάτων και εξοπλισμού. Το 60% των εξαγωγών του κλάδου απορροφά η Ευρώπη, η οποία είναι μακράν πιο σημαντική αγορά.

Τέλος η υφαντουργία, αν και αντιπροσωπεύει ένα μικρό μερίδιο από την συνολική πίτα των ελβετικών εξαγωγών, θα υποστεί πλήγμα, καθώς οι ευρωπαίοι καταναλωτές είναι οι καλύτεροι πελάτες των ελβετικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

http://www.sofokleous10.gr/top-story/296924-%CF%84%CE%B1-%C2%AB%CE%B8%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1%C2%BB-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%B2%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%86%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%85