Τέχνη και πολιτισμός τώρα

Επιτροπή Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών

Σε μια περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης, απογοήτευσης, σε μια περίοδο σκοτεινή για τη χώρα και το λαό, σε μία περίοδο πλήρους αδιεξόδου, στην πραγματική απώλεια της Εθνικής Ανεξαρτησίας και υπόστασης ένας δρόμος μόνο υπάρχει.

Αφύπνιση τώρα!

Ένας δρόμος αλληλεγγύης, ανάτασης και αντίστασης. Τώρα. Με πολλούς τρόπους. Η Τέχνη και ο Πολιτισμός πέρα από στερεότυπα, ελιτισμούς και λαϊκισμούς είναι ένας δρόμος επαφής, αυτογνωσίας, συμμετοχής και επανασύνδεσης με αξίες και μνήμες που έχουν «διωχθεί» συστηματικά, χρόνια τώρα. Πάντα με όρους ποιότητας και απόλυτου σεβασμού στο κοινό.

Τώρα πρέπει ο λαός να αισθανθεί πάλι δυνατός, να βρει την αξιοπρέπειά του, να επανασυνδέσει το νου και την καρδιά του με την Τέχνη που θα τον ευφράνει.

Κινητοποίηση τώρα

Μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, εικαστικά, ποίηση και όλες οι μορφές της τέχνης, πρέπει να βρουν και αυτές το φυσικό αποδέκτη τους, μια αναγκαία περισσότερο από ποτέ συνθήκη για κάθε δημιουργό, σήμερα. Τώρα.

Ο πολιτισμός μπορεί να γίνει σε πρώτη φάση το βάλσαμο του λαού για να ξανανιώσει ψυχική ανάταση, να επανασυνδεθεί με τον διπλανό του σε μια συλλογική συνύπαρξη. Να αντλήσει τη δύναμη που χρειάζεται από τα λόγια των ποιητών, από τη δύναμη και το πάθος της μουσικής, από το λυρισμό της εικόνας από τον οραματισμό των δημιουργών που ξαναστήνουν τα αποκομμένα γεφύρια μαζί του.

Η συνεύρεση όλων των Ελλήνων δημιουργών και η χάραξη «μιας πορείας προς τον λαό» φαντάζει σήμερα σαν μια κρίσιμη αφύπνιση της Ελλάδας που αντιστέκεται. Μια λειτουργία διαφορετική από την μέχρι τώρα δοκιμασμένη προσωπική επαφή με το δικό του κοινό ο καθένας μέσα από συναυλίες, παραστάσεις και φεστιβάλ. Τώρα μιλάμε για μια αμφίδρομη σχέση με διαφορετική στόχευση και αξίες.

Συμπόρευση τώρα

Μια συλλογική πορεία στο χρόνο με άμεσο στόχο τη δημιουργία ενός πολιτιστικού Κινήματος που θα αγκαλιάσει την Ελλάδα. Κάθε πόλη, κωμόπολη και χωριό. Η τέχνη και ο πολιτισμός δίπλα στο λαό, ιδιαίτερα τη νεολαία.

Ένας νέος δημιουργικός επαναπροσδιορισμός των δημιουργών που βγαίνουν συλλογικά να εκφράσουν τις σημερινές ανάγκες.

Μια μάχη των δυνάμεων του πολιτισμού, της διανόησης και της τέχνης, απέναντι στον πόλεμο των αγορών και την εξαθλίωση ενός λαού που μέρα τη μέρα απαξιώνεται χάνοντας την προσωπική, οικογενειακή και εθνική του ανεξαρτησία και υπόσταση.,

Το Κίνημα Τέχνη – Πολιτισμός Τώρα,  είναι ένα κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη σε όλους μας. Μπορεί να είναι μια διαδρομή, μια φωνή, μια στάση ζωής, μια ευθύνη στο έργο και τη δημιουργικότητά μας που πρέπει όλοι οι καλλιτέχνες ενωμένοι να υπερασπιστούμε.        

Ένα κίνημα πολιτισμού που βγάζει και εμάς από τα στερεότυπα και την ιδιόμορφη «σιωπή» και μας δείχνει τη συλλογικότητα της προσωπικής μας ιδιαιτερότητας στην τέχνη.

Αλλά ένα τέτοιο κίνημα που θα το εμπνεύσουν οι Έλληνες Καλλιτέχνες θα έχει διπλή σπουδαιότητα. Από τη μια η καινούργια επαφή του έργου τους σε συνεχή βάση με ένα ποικίλο και διαφορετικό κάθε φορά κοινό και από την άλλη το «κτίσιμο»  ενός κινήματος με τη δυνατότητα αυτών των καλλιτεχνικών δράσεων να εντάξουν σε αυτό το κίνημα πολιτισμού

–    νέα και νεανικά σχήματα
–    αυτό – οργανωμένες πολιτιστικές συλλογικότητες σε όλη τη Ελλάδα
–    ερασιτεχνικά και νέα καλλιτεχνικά σχήματα  που θα βρίσκουν διεξόδους έκφρασης
–    πορείες τέχνης και πολιτισμού με θεματικές ενότητες
–    τοπικές κοινωνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες
–    προσωπικές – καλλιτεχνικές διαδρομές
–    αφιερώματα
–    νέες παραγωγές στα πλαίσια του «κινήματος»
–    ανάδειξη νέων μορφών τέχνης
–    σεμινάρια
–    κανάλια επικοινωνίας

Αντίσταση με την Τέχνη και αγώνας για την αξιοπρέπεια

Μπορεί ένα τέτοιο κίνημα να γιγαντωθεί. Μέρα τη μέρα να πλουτίζει και ενώνει τον λαό. Μπορεί και πρέπει να είναι και ένα πολιτικό κίνημα, χωρίς οποιονδήποτε κομματικό διαχωρισμό

–    μακριά από  μικροπολιτικές και άλλες σκοπιμότητες
–    σε αντίθεση με την εικονική τηλεοπτική πραγματικότητα
–    τη χειραγώγηση
–    την απάθεια

Απάντηση στα μοναχικά αδιέξοδα.

Αυτές είναι μερικές σκέψεις για την συνάντηση όλων των καλλιτεχνών  που επίκειται μέσα στον Οκτώβριο του 2012, σε μια ιδρυτική κίνηση με πρωτεργάτη τον Μίκη Θεοδωράκη, για τη δημιουργία της οργανωτικής εκείνης μορφής που θα μπορέσει να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι Τέχνης και Πολιτισμού στην Ελλάδα.

Τώρα !

“Επιτροπή Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών

http://www.spitha-kap.gr/el/articles/history/?nid=2937