Τι είπε ο ΣΟÏΜΠΛΕ

Τι ειπώθηκε στην κοινή συνέντευξη τύπου μαζί με τους Έλληνες υπουργούς, στις 18/7/2013:

 

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Η σημερινή επίσκεψη του κ. Σόιμπλε, του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας είχε στόχο πρώτον να μιλήσει στο ελληνικό κοινό. Δεύτερο, να ακούσει τις απόψεις μας για την ελληνική οικονομία και τρίτο, να φέρει μαζί του την KFW, αλλά και τον Πρόεδρο Σπαρ Χάνσεν των Γερμανικών Ταμιευτηρίων. Στο μεν πρώτο θέμα ήδη υπογράφτηκε σήμερα, αυτή τη στιγμή μπροστά σας μια συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης  και της KFW για συμμετοχή της KFW στο Ινστιτούτο της Ανάπτυξης.

                        Η παρουσία των Σπαρ Χάνσεν σήμερα εδώ και η συζήτηση που είχαμε και με τη συμμετοχή της Τραπέζης Ελλάδος, είναι να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας αντίστοιχος θεσμός και στην Ελλάδα με τα Σπαρ Χάνσεν. Που θυμίζω Σπαρ Χάνσεν είναι περιφερειακές τράπεζες όπου τα δάνεια που δίνουν στην περιφέρεια είναι ακριβώς ίσες με τις καταθέσεις της περιφέρειας. Δηλαδή δεν μπορούν να δώσουν δάνεια σε άλλη περιφέρεια, πέραν από αυτή που τραβάνε, ας το πω έτσι απλά, τις αποταμιεύσεις.

                        Μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη Τύπου. Να πει δυο λέξεις και ο Κωστής.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δυο λόγια μόνο για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.  Ήταν μια ιδέα που είχε ξεκινήσει τότε που ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ήταν ακόμη Υπουργός Ανάπτυξης. Μια ιδέα που την αγκαλιάσαμε. Μια ιδέα που συνάντησε πολλές δυσκολίες για να φτάσει μέχρι εδώ. Παρά ταύτα σήμερα νομίζουμε ότι είμαστε, πιστεύουμε ότι είναι μια μέρα κλειδί για τη δημιουργία αυτού του Αναπτυξιακού Ταμείου, διότι η KFW, η Γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έρχεται και στηρίζει έμπρακτα αυτή την υπόθεση και νομίζουμε ότι η στήριξη από την γερμανική πλευρά θα πείσει και άλλους επενδυτές που το σκέφτονται πολύ σοβαρά να έρθουν και να γίνουν εταίροι, μέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια που σκοπεύει να αντιμετωπίσει ως ένα βαθμό το κενό χρηματοδότησης της ελληνικής αγοράς.

                        Είπα και προηγουμένως ότι ενώ στο ΕΣΠΑ από 18η έχουμε φτάσει αυτή την ώρα 4η στις απορροφήσεις στην Ευρώπη. Ο ετήσιος στόχος απορροφήσεων είναι τέσσερα δισεκατομμύρια. Αυτό που έχουμε συμφωνήσει με τη ΚΟΜΙΣΙΟΝ.

                        Όμως σύμφωνα με την Oliver Wyman το κενό χρηματοδότησης αυτή τη στιγμή της ελληνικής οικονομίας είναι μεταξύ 15 και 18 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα είναι σημαντική αυτή η προσπάθεια από πλευράς οικονομικής. Έχει όμως και ένα πολιτικό συμβολισμό. Το συμβολισμό ότι προχωρούμε μαζί με τους εταίρους μας. Εμείς από την πλευράς μας κάνουμε ό,τι πρέπει για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Γερμανία, το μεγαλύτερο κράτος της Ευρώπης, δείχνει εμπράκτως την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και για το θέμα της ρευστότητας, αλλά γενικότερα την αλληλεγγύη στην προσπάθεια να υπερβούμε την κρίση και να προχωρήσουμε μπροστά.

                        Επομένως θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον κ. Σόιμπλε, όσο και τον κ. Σρέντερ, για τη συμβολή τους σε αυτό που γίνεται σήμερα, στην υπογραφή αυτού του μνημονίου συναντίληψης και να διαβεβαιώσω όλους και κυρίως τους Έλληνες πολίτες, ότι αυτή η προσπάθεια για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου θα συνεχιστεί σοβαρά, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να μπορέσουμε στη συνέχεια να περάσουμε χωρίς καθυστερήσεις από τη θεωρία στην πράξη.

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Επειδή έχουμε λίγο χρόνο, θέλω να δώσω το λόγο στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να πει μια κουβέντα και μετά στον κ. Σόιμπλε.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Η Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα, ή η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ή με το επίσημο όνομά της το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, αποτέλεσε εδώ και τρία χρόνια περίπου ένα στόχο κεντρικό για να επιλύσουμε ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την ελληνική οικονομία και το τόνισε προηγουμένως ο Υπουργός.

                        Αφορά τη ρευστότητα στη χώρα μας, η οποία είναι το μεγάλο ζητούμενο για τις επιχειρήσεις μας. Ένας δεύτερος στόχος εξίσου μεγάλος είναι ότι μέσα από την Ελληνική αναπτυξιακή Τράπεζα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε πολύ στοχευμένες δράσεις που οδηγούν στην εξωστρέφεια, στην παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

                        Θέλω να συγχαρώ τον Κωστή Χατζηδάκη που σήμερα ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και τον εκπρόσωπο της KFW που είναι μια γιγαντιαία τράπεζα στη Γερμανία και στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια της Γερμανίας και του γερμανικού λαού σε δύσκολες στιγμές, τους εύχομαι αυτή η προσπάθεια μέχρι τέλος του χρόνου να πάρει σάρκα και οστά, έτσι ώστε από τον καινούργιο χρόνο οι επιχειρήσεις μας να τύχουν τη στήριξή της.

Β. ΣΟÏΜΠΛΕ: Σας ευχαριστώ πολύ κυρίες και κύριοι. Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω και εκ μέρους της αντιπροσωπείας και των συνεργατών μου, γιατί ήρθαμε εδώ μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά και του συναδέλφου μου του κ. Στουρνάρα και πρέπει να σας πω όλη την ημέρα μας δεχτήκατε ιδιαίτερα φιλικά. Είχαμε πολύ ουσιαστικές συζητήσεις και ο στόχος της επίσκεψής μας είναι κυρίως να εκφράσουμε το ότι η μεγάλη πρόοδος την οποία έχει επιτύχει η Ελλάδα κατά την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τα σοβαρά της προβλήματα, αυτή η μεγάλη η προσπάθεια τυγχάνει του δικού μας σεβασμού.  

                        Στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια και εξάλλου αυτό το κάνουμε γνωστό και στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών, γιατί ξέρετε τώρα τελευταία συναντιόμαστε μέχρι και δυο φορές το μήνα. Να σας πω κάτι το οποίο ήδη ανέφερα στη συνάντηση αυτή στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, κάτι το οποίο είπε και η τρόικα με απόλυτη σαφήνεια στην τελευταία της έκθεση.

                        Η Ελλάδα σημείωσε ουσιαστική, σημαντική πρόοδο. Από κοινού καταβάλουμε προσπάθειες για να υπερκεράσουμε την κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε σε καλό δρόμο. Βεβαίως υπολείπονται ακόμα πολλά, πρέπει να καταβληθούν ακόμη περισσότερες προσπάθειες. Υπάρχουν προσαρμογές που πλήττουν ουσιαστικά τους Έλληνες με κάθε σεβασμό, γι’ αυτό και το λέμε με απόλυτη σαφήνεια.

                        Εμείς από πλευράς μας βοηθάμε όσο καλύτερα μπορούμε και χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα κατέστη δυνατό με την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης να καταστήσουμε σαφές ότι θα στηρίξουμε την Ελλάδα στο δρόμο που ακολουθεί, κυρίως στην προσπάθεια της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

                        Θα προσφέρουμε βεβαίως και την τεχνογνωσία, τη μεγάλη εμπειρία της γερμανικής τράπεζας ΚFW. Προφανώς και θα χορηγήσουμε και τις απαραίτητες εγγυήσεις. Ο κ. Χάσις ο εκπρόσωπος των Γερμανικών Ταμιευτηρίων, των Σπαρ Χάνσεν, και εξήγησε πως είναι δυνατόν να προκαλέσει, να επιτύχει κανείς την εμπιστοσύνη με την ίδρυση τέτοιου είδους Σπαρ Χάνσεν, τέτοιου είδους ταμιευτηρίων.

                        Οι άνθρωποι σε περιφερειακό επίπεδο νιώθουν εμπιστοσύνη απέναντι σε ένα τέτοιο θεσμό, απέναντι σε ένα τέτοιο Ταμιευτήριο. Γι’ αυτό λοιπόν συζητήσαμε το θέμα αυτό σε βάθος. Ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο εκπρόσωπος των Γερμανικών Βιομηχάνων επίσης είναι κοντά μας για να εξηγήσει κι αυτός το τι ακριβώς μπορεί να γίνει έτσι ώστε να διευκολύνει τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία και να προσελκυστούν περισσότερες γερμανικές επενδύσεις.

                        Μικρά μέτρα μπορεί να σας φαίνονται αυτά. Είναι όμως στο σύνολό τους όλα σημαντικά, γιατί εκείνο που ενδιαφέρει όλους μας είναι να επιτύχουμε στην Ευρώπη το συντομότερο δυνατό τη βιώσιμη ανάπτυξη. Να ξεπεράσουμε το συντομότερο δυνατό την ανεργία. Μιλήσαμε και γι’ αυτό.

                        Είπαμε, επαναλάβαμε, αυτό που έχουν πει εξάλλου και οι υπουργοί Εργασίας άλλων χωρών. Θα συζητήσω και με την συνάδελφό μου την κυρία Φόντερλαϊν για να διευκρινίσουμε και περαιτέρω θέματα της επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και άλλα θέματα που αφορούν στους νέους. Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και σε αυτό τον τομέα.

                        Σήμερα προχωρήσαμε με μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων και όλα αυτά είναι έκφραση του γεγονότος ότι εμπιστευόμαστε την Ελλάδα, στηρίζουμε την Ελλάδα και από κοινού ενδιαφερόμαστε όλοι τα υπάρχοντα προβλήματα να τα υπερκεράσουμε το συντομότερο δυνατόν.

                        Ξέχασα να σας πω, αλλά επιτρέψτε μου να το πω παρ’ όλα αυτά, ίσως να μην το ξέρετε, αλλά ίσως και οι περισσότεροι να το γνωρίζουν, ότι ο κ. Φούχτελ εδώ και αρκετό καιρό είναι ο εντεταλμένος της Καγκελαρίου έτσι ώστε να προάγει τη συνεργασία σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο ανάμεσα σε δήμους και κοινότητες και περιφερειακούς θεσμούς, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη συνεργασία και η συνεργασία να μην γίνεται μόνο σε κεντρικό επίπεδο, μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας. Η συνεργασία να είναι πιο ουσιαστική και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

                        Στη Γερμανία έχουμε κι άλλη σχετική εμπειρία με την επανένωση των Γερμανιών. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι ακριβώς σημαίνει η συνεργασία σε δυο επίπεδα. Ο κ. Φούχτελ λοιπόν επιδεικνύει απεριόριστη ενέργεια και δημιουργικότητα και νομίζω ότι αυτό ταιριάζει θαυμάσια στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών μας.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ («ΑΝΤ-1 ΤV»): Καλησπέρα σας. Κύριε Υπουργέ, της Γερμανίας θα ήθελα  να σας ρωτήσω: Λέει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ότι θα χρειαστούν το φθινόπωρο νέα μέτρα στη χώρα μας για ν’ αντιμετωπίσουμε την κρίση. Λένε επίσης ότι δε θ’ αποφευχθούν τα μέτρα αυτά δεδομένου ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό.

                        Θέλω να μου πείτε ευθέως, συζητήσατε τέτοια περίπτωση κ. Υπουργέ για νέα μέτρα προς την Ελλάδα ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα κανονικά; Ευχαριστώ πολύ.

Β. ΣΟÏΜΠΛΕ: Όχι δεν μιλήσαμε καθόλου για το θέμα αυτό. Και κατ’ αρχήν να σας πω ότι εγώ δεν είμαι η τρόικα και δεν είμαι ούτε και ο καθηγητής από τον άμβωνα ο οποίος θα κάνει μάθημα στην Ελλάδα. Αυτό ήταν το ένα.

                        Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι το εξής: γνωρίζω από τις εργασίες, τις ουσιαστικές εργασίες που έχουμε στο Eurogroup και από την έκθεση της τρόικα που μας κατέθεσε την τελευταία της έκθεση πριν από δυο εβδομάδες, γνωρίζω ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας προχωράει ως αναμένετο.

                        Βεβαίως εγκρίναμε τη χορήγηση της δόσης, της τελευταίας δόσης που προβλέπονταν για την Ελλάδα. Είναι ενημερωμένο σχετικά και το Κοινοβούλιο στη Γερμανία και τοποθετήθηκε επ’ αυτού και θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για το τέταρτο τρίμηνο όταν η τρόικα θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της. Αυτό που έχει σημασία, νομίζω ότι είναι ακριβώς αυτό που σας είπα, αυτό είναι πολύ σημαντικότερο. Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση κατά οποιασδήποτε αντιπολίτευσης. Στη δημοκρατία είναι απαραίτητο να υπάρχει αντιπολίτευση. Αλλά ξέρετε υπεύθυνοι και αρμόδιοι για την πολιτική είναι οι κυβερνήσεις. Αυτό είναι και το νόημα της δημοκρατίας.

                        Βεβαίως και υπάρχει περιθώριο για την αντιπολίτευση, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση την ευθύνη τη φέρει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό λοιπόν σημασία έχει τελικά αυτό που λένε οι κυβερνήσεις και όχι μόνο η γερμανική και η ελληνική, αλλά γενικότερα η τρόικα και όλες οι άλλες χώρες. Αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί, έτσι ώστε η Ελλάδα ακριβώς όπως και οι εταίροι της τρόικα το έχουν συμφωνήσει. Έχουμε όλοι μας αρκετή δουλειά να κάνουμε.

Γ. ΠΑΠΠΟΥΣ(«MEGA»): Καλησπέρα σας. Ακούσαμε δηλώσεις που κάνατε στη γερμανική τηλεόραση λίγο πριν έρθετε στην Αθήνα, στις οποίες αναφερθήκατε στο ενδεχόμενο νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Θα ήθελα να ρωτήσω τι μπορεί ή τι πρέπει να περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα και πότε θα ληφθούν αυτές οι αποφάσεις. Αρχές του 2014 ή στο τέλος του 2014; Ευχαριστώ.

Β. ΣΟÏΜΠΛΕ: Το πρόγραμμα για την Ελλάδα έχει συμφωνηθεί και το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώνεται τέλος του 2014. Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ εκεί υπάρχει μια διαφορετική ρύθμιση. Είναι λίγο περίπλοκα τα θέματα του ΔΝΤ. Η ανάλυση της βιωσιμότητας για την Ελλάδα είναι μέχρι το 2020. 24% είναι το σύνολο του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ και αυτές είναι οι παράμετροι οι οποίες προβλέπονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και έχουν προβλεφθεί και οι συγκεκριμένες δόσεις με βάση το πρόγραμμα.

                        Οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις ορίζονται επίσης στο πρόγραμμα. Επίσης έχουμε δηλώσει ότι κατά την διάρκεια του 2014, δηλαδή μετά το πρώτο εξάμηνο, μάλλον κατά το τέλος του έτους, όταν δηλαδή η Ελλάδα, μέχρι τώρα θα έχει εφαρμόσει τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει και εφόσον έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, τότε ενδεχομένως να γίνει συζήτηση για περαιτέρω μέτρα. Το είπα εξάλλου και στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, πράγμα που ήταν και περιττό γιατί όλοι συμφωνούμε, κανείς δεν χρειάζεται τη συμβουλή μου. Είπα να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτό.

                        Το έχω πει και στην τρόικα. Εάν χρησιμοποιήσετε λιγάκι τη φαντασία σας, θα μπορείτε να καταλάβετε ότι και ανάμεσα στους εταίρους της τρόικας, υπάρχουν κάποια θέματα που εκκρεμούν και πρέπει να επιλυθούν. Όλοι πρέπει να κάνουν αυτό που έχει συμφωνηθεί, γιατί μόνο εφόσον τηρούμε τις υποχρεώσεις μας βήμα – βήμα μόνο έτσι δημιουργείται η βάση για να υπάρχει εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη είναι καθοριστικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Β. ΔΟΥΡΑΚΗΣ («ALPHA»): Καλησπέρα Δρ. Σόιμπλε. Στην Ελλάδα γίνεται πολύς λόγος για το θέμα του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου. Έχουμε δηλώσεις Βουλευτών της συμπολίτευσης οι οποίοι ζητούν επίμονα να τεθεί επίσημα στην ατζέντα προς διαπραγμάτευση, όπως και το θέμα των κλεμμένων αρχαίων ενώ ανάλογη συζήτηση έγινε και σήμερα το μεσημέρι μεταξύ του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

                        Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτό το θέμα και αν τίθεται ζήτημα συμψηφισμού ενδεχομένως με το ελληνικό χρέος. Ευχαριστώ.

Β. ΣΟÏΜΠΛΕ: Πρέπει να τονίσουμε δυο πράγματα και να τα διαφοροποιήσουμε κιόλας. Εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε ότι φέρουμε συνεχιζόμενη ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η ευρωπαϊκή ιστορία με την δικτατορία των Ναζί του Χίτλερ και ακόμη κι αν οι σημερινοί Γερμανοί δεν έχουν πλέον αναμνήσεις από αυτή την εποχή, εγώ γεννήθηκα το 1942 και πρέπει να σας πω ότι ακόμη κι εγώ λίγα πράγματα θυμάμαι από εκείνη την περίοδο. Παρ’ όλα αυτά η ευθύνη μας εξακολουθεί να υπάρχει.

                        Έτσι λοιπόν θα πρέπει πράγματι να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα. Να επεξεργαστούμε αυτή την περίοδο. Όμως αυτό είναι τελείως ξεχωριστό από το θέμα των επανορθώσεων, το οποίο ρυθμίστηκε στη συνθήκη του Λονδίνου. Ρυθμίστηκε στο πλαίσιο αυτής της συνθήκης ειρήνης και όταν στη Γερμανία και στην Ευρώπη έπεσε το τείχος του Βερολίνου, είχαμε τις διαπραγματεύσεις 2 + 4 και κατόπιν είχαμε τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών  στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

                        Τότε λοιπόν αναφέρθηκε ότι αυτές οι συμφωνίες 2 + 4 είναι εκείνες οι οποίες διαδέχονται τη συμφωνία του Λονδίνου. Τότε συμφώνησε η Ελλάδα και γι’ αυτό λοιπόν εγώ προτείνω το εξής και συστήνω το εξής, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κοινή γνώμη η οποία πρέπει να είναι πεπεισμένη για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να διαφοροποιούμε τα πράγματα και αυτή είναι η επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

Ε. ΚΑΔΑ («CAPITAL»):Kαλό σας μεσημέρι. Η Ελλάδα θα λάβει πολύ μικρό μερίδιο από τα 6 με 8 δις ευρώ του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης των ανέργων. Πολλοί φοβούνται κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα λόγω της μεγάλς ανεργίας. Γιατί οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες δεν επενδύουν στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας; Πότε θα έρθουν; Και αν εξετάζετε, με το ρόλο που έχετε ως Υπουργός Οικονομικών, νέα αναπτυξιακά εργαλεία που θα στηρίξουν την απασχόληση και τους ανέργους στην Ελλάδα. Ευχαριστώ.

Β. ΣΟÏΜΠΛΕ: Κατ’ αρχήν να σας πω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν 6 δις ευρώ να προστεθούν για τη καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Το πώς τώρα θα κατανεμηθούν αυτά τα 6 δις έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατό και με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να στηριχθούν οι νέοι στην Ευρώπη, το ποσό αυτό είναι πολύ μεγάλο.

                        Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους Έλληνες και για άλλες χώρες του νότου, ακόμα και στο βορρά υπάρχει ανεργία άνω του 20%. Γι’ αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε ταχύτατα. Οι προσπάθειες αυτές αναλαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι εμείς τις στηρίζουμε. Πέρα από αυτό, οι Υπουργοί Εργασίας σε συνεργασία με τους Υπουργούς Οικονομικών σε διμερές επίπεδο, μπορούν αν ρυθμίσουν περαιτέρω θέματα.

                        Όπως ακριβώς έγινε σήμερα. Κι εμείς σε διμερές επίπεδο μιλήσαμε για θέματα που μας αφορούν. Εγώ είμαι Υπουργός Οικονομικών, δεν είμαι Υπουργός εργασίας, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να προσπαθήσουμε όλοι από κοινού να υπάρχει μια ευρωπαϊκή αγορά εργασίας και αγορά περαιτέρω κατάρτισης.

                        Πολλές χώρες δυστυχώς έχουν ν’ αντιμετωπίσουν την αφαίμαξη εγκεφάλων, το brain drain. Αυτό πρέπει να πάψει να είναι πραγματικότητα. και στη Γερμανία πολλοί φώναζαν πριν από αρκετό καιρό ότι μας εγκαταλείπουν ταλαντούχοι νέοι και φεύγουν, αλλά ξέρετε κάτι, Ξανάρχονται αυτοί πίσω. κι όταν ξανάρχονται, ακόμα καλύτερα γιατί έχουν τα καλύτερα προσόντα που απέκτησαν ανά τον κόσμο.

                        Και μην ξεχνάτε ότι η παγκοσμιοποίηση εξελίσσεται όλο και περισσότερο. Εμένα δε με φοβίζουν αυτές οι εξελίξεις. Πέρα από αυτό, να σας πω ότι εμείς προσφέρουμε και διμερή προγράμματα συνεργασίας, τα οποία συνοδεύουν ας πούμε τα μέτρα τα οποία συντονίζει ο κ. Φούχτελ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

                        Στη Γερμανία υπάρχει ένα δοκιμασμένο στην πράξη σύστημα, το σύστημα της δυικής εκπαίδευσης και όποιος το επιθυμεί μπορεί να το εισάγει. Γιατί εμείς πιστεύουμε, το γεγονός ότι εμείς στη Γερμανία σε πλήρη αντίθεση με όλες σχεδόν τις άλλες χώρες της Ευρώπης κατορθώσαμε να μην έχουμε κανένα απολύτως με την ανεργία των νέων, αυτό είναι σημαντικό κι όχι μόνο αυτό αλλά ξέρετε και πάρα πολλοί νέοι έρχονται σ’ εμάς, στη Γερμανία για να εκπαιδευθούν.

                        Και ξέρετε, αυτή η επιτυχία μας σε μεγάλο βαθμό ανάγεται σ’ αυτό το αποτελεσματικό σύστημα της δυικής εκπαίδευσης. Το ερώτημα λοιπόν τι μπορεί να γίνει έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερα κονδύλια και ταχύτερα στην Ελλάδα, ξέρετε, οι εταιρείες επενδύουν όταν νιώθουν ότι αποδίδουν οι επενδύσεις. Γιατί αν δεν το κάνουν αυτό χάνουν και δε θα είναι πια βιώσιμες εταιρείες, αλλά αποτυχημένες εταιρείες.

                        Γι’ αυτό λοιπόν είναι σημαντικό και το έχω ήδη αναφέρει, και σε αυτή την επίσκεψή μου, γιατί δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που συζητάμε, η συζήτησή μας είναι αέναη, είναι λοιπόν σημαντικό να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και με τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Στουρνάρα και με τον κ. Χατζηδάκη, τον Υπουργό Ανάπτυξης για ν’ αναζητήσουμε το πού μπορούν να υπάρξουν νέα πεδία ανάπτυξης, πώς είναι δυνατό να εκμεταλλευθούμε καλύτερα τις δυνατότητές μας.

                        Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας. Σημασία έχει επίσης να βελτιωθεί και το πλαίσιο των επενδύσεων. Και αυτό πάλι είναι συνάρτηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πολλές από τις οποίες έχει κάνει η Ελλάδα και πολλές ακόμα υπολείπονται, όσον αφορά ας πούμε τη Δημόσια Διοίκηση. Όλα είναι κομματάκια στο ίδιο ψηφιδωτό και όλα κατευθύνονται στην ίδια κατεύθυνση.

Ε. ΚΑΔΑ («CAPITAL»):Kαλό σας μεσημέρι. Η Ελλάδα θα λάβει πολύ μικρό μερίδιο από τα 6 με 8 δις ευρώ του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης των ανέργων. Πολλοί φοβούνται κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα λόγω της μεγάλς ανεργίας. Γιατί οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες δεν επενδύουν στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας; Πότε θα έρθουν; Και αν εξετάζετε, με το ρόλο που έχετε ως Υπουργός Οικονομικών, νέα αναπτυξιακά εργαλεία που θα στηρίξουν την απασχόληση και τους ανέργους στην Ελλάδα. Ευχαριστώ.

Π. ΡΟΝΤΣΧΑΙΜΕΡ («ΒILD»): Η δική μου ερώτηση αφορά τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Σόιμπλε.

                        Κύριε Σόιμπλε, όταν συναντηθήκατε με τον κ. Σαμαρά, παράλληλα υπήρχε μια συνάντηση του κ. Παπούλια με τον κ. Τσίπρα. Αυτό πώς το ερμηνεύσατε; Ότι ενώ ήσαστε με τον κ. Σαμαρά παράλληλα κάποιος άλλος μιλούσε για τις γερμανικές επανορθώσεις; ι

Β. ΣΟÏΜΠΛΕ: Άκουσα ότι κάποιος από την αντιπολίτευση έγινε δεκτός και μίλησε για τις επανορθώσεις στην Ελλάδα. Κοιτάξτε, εγώ ποτέ δεν περίμενα ότι όταν θα έρθει εδώ θα παραλύσει η ζωή στην Ελλάδα. Γι’ αυτό, με κάθε σεβασμό, έμαθα ότι ο επικεφαλής μιας πολιτικής ομάδας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.      Τώρα το τι συζήτησαν δε μου το είπαν. Και να μου το έλεγαν, σεβόμενος το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δε θα το σχολίαζα.

                        Όσον αφορά τώρα το θέμα των επανορθώσεων, νομίζω ότι απάντησα, γιατί το θέμα ετέθη και από Έλληνες συναδέλφους σας. Κατά τη γνώμη μου απάντησα επαρκώς.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ.