Τι λένε τα ελληνικά κόμματα για τις εξελίξεις στην Κύπρο

 

Τι υποστηρίζουν

 

ΣΥΡΙΖΑ

«Η γελοία προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας δεν πείθει κανένα»

Λένε ότι ακόμα και για την καταστροφή που επέβαλλαν στην Κύπρο, «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κόσμος γνωρίζει ότι η πρώτη απόφαση του Eurogroup έκλεισε τις κυπριακές τράπεζες και τραυμάτισε ανεπανόρθωτα την οικονομία του νησιού. Το ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας το οποίο έσπευσε να κλείσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη. 

Οι μνημονιακές δυνάμεις στην Ελλάδα ίδρωσαν από το ΟΧΙ της Κυπριακής Βουλής. Θυμίζουμε ότι την απόφαση του Eurogroup την αποδοκίμασαν όχι μόνο όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά δεν την υπερψήφισε ούτε ο ΔΗΣΥ.

Κατακρίθηκε από διεθνή μέσα. Παθιασμένος υποστηρικτής της είναι μόνο η τρικομματική στην Ελλάδα. Η πρόσκαιρη επιβίωση της τρικομματικής περνάει μέσα από την καταστροφή της Κύπρου. 

Από εδώ και μπρός ο ελληνικός λαός γνωρίζει. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΤΟ ΔΩΣΕΙ. Επιχειρηματολογούν εναντίον του ΟΧΙ με απίστευτο πάθος. 

Ρωτάμε. 

Αν ζητηθεί κούρεμα καταθέσεων και στην Ελλάδα θα το αποδεχθούν;

Η κυβέρνηση Χριστόφια δεν υπέγραψε κούρεμα καταθέσεων και δεν έφτασε ποτέ σε συμφωνία. Το έχει ομολογήσει ο ίδιος ο Αναστασιάδης σε ενημέρωση της κυπριακής βουλής για το Εurogroup. Η τότε αντιπολίτευση δεν τη διευκόλυνε καταψηφίζοντας νομοσχέδια φορολόγησης του πλούτου που θα εξισορροπούσαν τα δημοσιονομικά

Η Ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε τα 2 δις που ζήτησε η Κύπρος όπως είπε ο Χριστοφόρου (αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ) Η Ελληνική κυβέρνηση δεν διευκόλυνε την Κύπρο με τον ELA. Θα μπορούσε άνετα να υποχρεώσει την τράπεζα Πειραιώς να παρέχει ρευστότητα σε κυπριακές τράπεζες για λίγες μέρες ώστε να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση. 

Είναι σαφές ότι ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός αγωνιούσε μήπως η Κύπρος κερδίσει κάτι σημαντικό γιατί θα κατέρρεε και αυτός και τα ψέματα και η κυβέρνηση του. 

 

Το ΑΚΕΛ δε συναίνεσε στο να περάσουν οι εξουσίες στον κεντρικό Τραπεζίτη.

 

Η Κύπρος οδηγήθηκε σε μια οδυνηρή και καταστροφική συμφωνία στο χθεσινό Eurogroup, η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα των τραγικών και καταστροφικών χειρισμών της κυβέρνησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και της ένοχης αδράνειας της τρικομματικής κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, η οποία όλες τις προηγούμενες ημέρες τάχθηκε με το μέρος των δανειστών, εναντιώθηκε πρακτικά στον κυπριακό λαό και πόνταρε πολιτικά σε μία ενδεχόμενη οικονομική καταστροφή της Κύπρου προκειμένου να δικαιώσει τις πολιτικές της επιλογές και να διασωθεί.


Νωρίτερα, πριν από την συμφωνία ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και το Eurogroup, ο  μηχανισμός συνειδητής παραπληροφόρησης της Νέας Δημοκρατίας έπιασε αμέσως δουλειά μετά τη δήλωση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάλεσε για άλλη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό του κυπριακού λαού. 


1. Υποστηρίζει ο μηχανισμός προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας ότι  «Ο κ. Τσίπρας, ψευδώς αναφέρει ότι  “ζητήθηκε από την Ελλάδα να συνδράμει στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα με το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από τα χρήματα που προορίζονται για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση το αρνήθηκε μέσω του κ. Προβόπουλου”».

Στη Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν άραγε τις εξελίξεις ή ψεύδονται συνειδητά; Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού Λευτέρης Χριστοφόρου μιλώντας σε εκπομπή του ΡΙΚ στην Κύπρο τις προηγούμενες ημέρες, επέρριψε ευθύνες στην ελληνική πλευρά καταγγέλλοντας ότι ενώ η Κύπρος ζήτησε βοήθεια ύψους 2 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος ήταν άτεγκτος σε ότι αφορά την άρνησή του να παράσχει βοήθεια στην Κύπρο. Ο  αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι  με το PSI η Ελλάδα κούρεψε 5 δις κυπριακών χρημάτων αλλά αρνήθηκε να δώσει τα 2 πίσω, με αποτέλεσμα στη συνέχεια η Λευκωσία να αναγκαστεί να προσφύγει για βοήθεια στη Μόσχα.

2. Υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία ότι  «Η Ελλάδα, προκειμένου να δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή της, δέχτηκε να συμμετάσχει κατά 50% στην ανακεφαλαιοποίηση των δραστηριοτήτων των υποκαταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα, από την ανακεφαλαιοποίηση των δικών της τραπεζών». 
Στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας θα ήταν δυνατόν, αντί οι κυπριακές τράπεζες να περάσουν σε μία ιδιωτική τράπεζα, όπως είναι η Τράπεζα Πειραιώς που δεν έχει ακόμη ανακεφαλαιωθεί, να συσταθεί μια τράπεζα ειδικού σκοπού στην οποία θα «περνούσαν» τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών

3. Η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε σε ανεπίσημη ενημέρωσή της «ανοησία ολκής» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει ρευστότητα από το Ελληνικό ELA στις Κυπριακές τράπεζες» και μάλιστα κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άγνοια της λειτουργίας των μηχανισμών.

Αλήθεια η Νέα Δημοκρατία, η τρικομματική κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της αφού «ενδιαφέρονται» για τον κυπριακό λαό, έχουν άραγε σκεφθεί, μεταξύ πολλών άλλων, ότι θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μηχανισμός με την Τράπεζα Πειραιώς ώστε να αποτελέσει η ίδια η τράπεζα το όχημα για να φτάνουν 2 δις. στην Κύπρο μέσω του ελληνικού ELA;

Σε αυτό το πλαίσιο στη συμφωνία εξαγοράς των κυπριακών υποκαταστημάτων από την Τράπεζα Πειραιώς μπορεί να προστεθεί ένας όρος που θα αναφέρει ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα αποδεχθεί ομόλογα αξίας 2δις. (ή αν θέλετε και 4,5 δις. όσο ήταν το κόστος του PSI για την Κύπρο) που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιο της η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή και θα τα προεξοφλήσει στις ονομαστικές τους αξίες για διάστημα 180 ημερών (ή 90 ή 60 ή 30 ημέρες ή όσον αφορά την αξία σε τιμές αγοράς). Θα καταθέσει αυτά τα ομόλογα (αξίας 2δις ή 4.5 δισ) στην Τράπεζα της Ελλάδας για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα και θα μεταβιβάσει τη ρευστότητα την οποία θα πάρει στις Κυπριακές Τράπεζες. Η Τράπεζα της Ελλάδος για να αυξήσει τη ρευστότητα στην Τράπεζα Πειραιώς προεξοφλώντας τα ομόλογα που θα της καταθέσει θα ζητήσει αύξηση του ύψους του ELA κατά 2 δις. – αν απαιτείται κάτι τέτοιο.

4. Η τρικομματική συγκυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά όχι μόνο δεν τήρησε τα προσχήματα σε ότι αφορά στην αποδοχή από μέρους της καταστροφικής πρώτης απόφασης του πρώτου Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών, αλλά με τρόπο κραυγαλέο και επαίσχυντο τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των συμφερόντων του Βερολίνου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των δανειστών και κατά του κυπριακού λαού.


 Ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει σε οποιαδήποτε απόφαση κουρέματος των καταθέσεων, δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ στο πρώτο Eurogroup. Η πρωτοφανής απόφαση που ελήφθη για κούρεμα των καταθέσεων, εκτός του ότι άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, εκτός του ότι αποτελεί ήδη «κακό προηγούμενο» για ληστρική εφόρμηση στις καταθέσεις σε οποιαδήποτε τράπεζα στα μέλλον, οδήγησε και στο περήφανο ΟΧΙ της κυπριακής βουλής. 

Εν τέλει οι χειρισμοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην Κύπρο, έφεραν προ τετελεσμένων γεγονότων το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο, ναρκοθέτησαν την στρατηγικού χαρακτήρα σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία (σε μια χρονικό συγκυρία κρίσιμη σε ότι αφορά στην γεωπολιτική θέση της Κύπρου και στην στρατηγική που ακολουθεί στο πεδίο της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου), δημιούργησαν αρνητικά δεδομένα για το μέλλον του κυπριακού λαού και τελικά, στο χθεσινό, Eurogroup, οδήγησαν σε μια καταστροφική απόφαση.


Αποκαλυπτικά για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι τα όσα δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο Μάκης Κεραυνός, ο οποίος κατήγγειλε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι ανέλαβε και μάλιστα με τρόπο εργολαβικό να υλοποιήσει το καταστροφικό για την κυπριακή οικονομία σχέδιο του Eurogroup.
Στην Αθήνα, τις προηγούμενες ημέρες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κρυμμένος ανέμενε πιθανή αποτυχία της Κύπρου, προκειμένου να χρησιμοποιήσει την υπερήφανη στάση του κυπριακού κοινοβουλίου ως παράδειγμα προς αποφυγήν και να κατασυκοφαντήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη βάση αντικειμενικός σκοπός ήταν να χρησιμοποιήσει ενδεχόμενη καταστροφή της κυπριακής οικονομίας ως όχημα για την πολιτική επιβίωση του ίδιου, όσο και των εταίρων του στην τρικομματική συγκυβέρνηση.

5. Ο μηχανισμός συνειδητής παραπληροφόρησης της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε στην άτυπη «ενημέρωση» που πραγματοποίησε ότι  «Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταλάβει καλά, ποιός αγωνίζεται υπέρ της μαρτυρικής Κύπρου».

Πράγματι ο ελληνικός λαός βιώνει καθημερινά τα αποτελέσματα της λαοκτόνας πολιτικής της τρικομματικής συγκυβέρνησης Σαμαρά: Την έκρηξη της ανεργίας, την διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, τα λουκέτα σε χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την αύξηση των φόρων, την μονιμοποίηση του «χαρατσιού», τις μειώσεις σε μισθούς και σε συντάξεις, την κατατρομοκράτηση του κοινωνικού συνόλου, την καταστολή και την περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την διάλυση του κοινωνικού κράτους, του τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης.

Αλλά και ο κυπριακός λαός, βίωσε τα τελευταία 24ωρα, την εγκατάλειψη του από την Ελλάδα και την τρικομματική κυβέρνηση, η οποία επέλεξε να σταθεί στο πλευρό των δανειστών και του καταστροφικού διδύμου Μέρκελ – Σόιμπλε και να συνδράμει στην εκδήλωση της εκδικητικής μανίας σε βάρος του κυπριακού λαού και τελικά στην χθεσινή οδυνηρή συμφωνία του Eurogroup.

 

 

 

 

Οι τοκογλύφοι μετά την Ελλάδα καταστρέφουν οικονομικά και την Κύπρο, με στόχο την εκποίηση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων και την καταλήστευση του ορυκτού μας πλούτου. Έλληνες αντισταθείτε!

Χρυσή Αυγή –

 

 

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τις αποφάσεις στο Eurogroup

Είμαστε αλληλέγγυοι με τον Κυπριακό λαό. Η απόφαση είναι επώδυνη και εκφράζει την κυριαρχία συντηρητικών πολιτικών που υπονομεύουν την ενότητα και την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως η επίτευξη λύσης εντός ευρώ είναι η αναγκαία επιλογή. Μόνον έτσι η Κύπρος αποφεύγει την οικονομική και πολιτική απομόνωση και τη χρεοκοπία. Είναι θετικό γεγονός η κατηγορηματική επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ καθώς και η προστασία των καταθέσεων στα καταστήματα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα μαζί με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Στη νέα κατάσταση η Κύπρος έχει ανάγκη από ευρωπαϊκή υποστήριξη για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

Η Κύπρος παραμένει μέρος του αγώνα για αλλαγή πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε η ευρωπαϊκή ιδέα να ανανεωθεί στη συνείδηση των λαών, η οικονομική και η πολιτική ενοποίηση να προωθηθεί με αποφασιστικά βήματα.

Η περιπέτεια της Κύπρου ακυρώνει τους προπαγανδιστικούς μύθους για μονομερείς λύσεις που οδηγούν έξω από την ευρωζώνη.