Τι σημαίνει η δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος από την Β. Κορέα

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Η διεθνής κοινότητα παραδέχεται ότι η Βόρειος Κορέαπραγματοποίησε κάποιου είδους πυρηνική δοκιμή. Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε σεισμός 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο βορειοανατολικά της Pyongyang, που επιβεβαιώνει την πυρηνική δοκιμή. Ωστόσο, το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν αυτή η δοκιμή ήταν όντως με κεφαλή υδρογόνου. Πρόκειται για ένα τεράστιο ερωτηματικό, ένα μεγάλο γεωπολιτικό και στρατηγικό θέμα, διότι η βόμβα υδρογόνου είναι εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή, από κάθε άλλη πυρηνική βόμβα. Έτσι λοιπόν, η πιθανή ανάπτυξη βόμβας υδρογόνου από την απομονωμένη Βόρεια Κορέα, την μετατρέπει σε κάτιπερισσότερο από μια δυνητική παγκόσμια απειλή.  

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ατομικής και βόμβας υδρογόνου. Οι ατομικές βόμβες χρησιμοποιούν μια διαδικασία που ονομάζεται σχάση. Χωρίζει το πλουτώνιο σε μικρότερα άτομα και κατά τη έκρηξη απελευθερώνονται τεράστια ποσά ενέργειας με καταστρεπτικές συνέπειες. Οι βόμβες υδρογόνου, χρησιμοποιούν όχι τη σχάση αλλά τη σύντηξη. Αντί της διάσπασης μεγάλων ατόμων, κάνει κάτι άλλο, συνδυάζει μικρά άτομα προκειμένου να δημιουργήσει μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη, εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή. Για να ξεκινήσει η διαδικασία (να αρχίσουν τα άτομα να ενώνονται και να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση) και να προκληθεί η έκρηξή της, απαιτείται πολύ υψηλή θερμότητα, για αυτό άλλωστε και ονομάζεται θερμοπυρηνικό όπλο.  

Γιατί η Β. Κορέα αναβαθμίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο;  

Δύο είναι οι πιθανότερες αιτίες:  

η πρώτη, είναι η επίσημη δικαιολογία της Pyongyang που αναφέρεται στην ανάγκη αποτροπής τηςεπεκτατικότητας των ΗΠΑ, που, σε συνεργασία με τη Σεούλ, επεξεργάζονται σχέδια εισβολής καιανατροπής του καθεστώτος.  

και η δεύτερη, ο φόβος του καθεστώτος της Pyongyang για μια υποκινούμενη ή μη λαϊκή εξέγερσηεναντίον του, στα πρότυπα των εξεγέρσεων που κατακρήμνισαν κομμουνιστικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα τα τελευταία χρόνια. Έναντι μιας παρόμοιας προοπτικής και χωρίς την ύπαρξη εξωτερικών συμμάχων, η αποτρεπτική δύναμη των πυρηνικών όπλων αποτελεί ίσως εγγύηση για τη μακροημέρευση του καθεστώτος. Τα γεγονότα στο Ιράκ, Λιβύη και Συρία μάλλον ενισχύουν αυτήν τη θεώρηση.  

Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα του πυρηνικού πλήγματος που απόκτησε το καθεστώς της Β. Κορέας, το καθιστά πιο αυταρχικό, πιο αλαζονικό, πιο επικίνδυνο και πάντως, μια διαρκή απειλή για την Παγκόσμια Ειρήνη. Ήδη οι ΗΠΑ στέλνουν επειγόντως αντιπυραυλικά συστήματα στη Νότια Κορέα.  

Για το θέμα των κυρώσεων. Η Κίνα αποτελεί τον μοναδικό σύμμαχο του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας. Χωρίς την κινεζική βοήθεια το καθεστώς της Pyongyang δεν μπορεί να επιβιώσει. Πάντως από την «χλιαρή» αντίδραση της κινεζικής ηγεσίας, το πιθανότερο είναι ότι το Πεκίνο δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.  

Χώρες με πυρηνικά: Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη που έκανε πυρηνικές δοκιμές προκαλώντας την έκρηξη μιας ατομικής βόμβας στο Νέο Μεξικό στις 16 Ιουλίου 1945. Οι ΗΠΑ είναι και η μόνη χώρα που έκανε χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον αμάχων στην Ιαπωνία τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα, αλλά και το Ισραήλ, έχουν κάνει πυρηνικές δοκιμές και διαθέτουν εξελιγμένα πυρηνικά οπλικά συστήματα. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 15.000 πυρηνικές κεφαλές στα οπλοστάσια των πυρηνικών δυνάμεων. Όμως αρκούν γύρω στις 100-150 πυρηνικές βόμβες, για να εξαφανίσουν το ανθρώπινο είδος από τον Πλανήτη.

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23142:kapoutsis-nkorea&catid=104:2010-07-14-16-10-32&Itemid=314