Τι τελικά μπορούν να εγγυηθούν στο Λαό τα κόμματα του τόξου του Ευρώ;

Τι τελικά μπορούν να εγγυηθούν στο Λαό τα κόμματα του τόξου του Ευρώ,

νδ, κκε, χα, σύριζα, πασόκ, λαέ, ποτάμι, ανέλ;

 

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος Ph.D

Υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας-ΕΠΑΜ

 

 

 

1)    Μπορούν να σας εγγυηθούν τα κόμματα του ευρώ  το ύψος της        σύνταξης σας, και αυτή καθ’ αυτή την σύνταξη σας;

 

Όχι δεν μπορούν! Η χώρα μας είναι χρηστής ξένου νομίσματος, δεν έχει εθνικό νόμισμα.  Το ευρώ το βρίσκει είτε μέσω των εξαγωγών, είτε μέσω δανεισμού, είτε μέσω ξένων επενδύσεων. Δεδομένου η χώρα είναι καταχρεωμένη, δεν είναι εξαγωγική, οι ξένες επενδύσεις είναι ‘αγοροπωλησία’, αποκλείεται να υπάρχουν επαρκή κεφάλαια σε ευρώ για να σας εγγυηθούν βραχυχρονίως  και μακροχρονίως την σύνταξη σας, ασχέτως των εισφορών σας. Ήδη μιλούν για συντάξεις 360 ευρώ.

 

2)    Μπορούν να σας εγγυηθούν τα κόμματα του ευρώ το ύψος του μισθού σας;

 

Όχι δεν μπορούν! Η χώρα μας είναι χρήστης ξένου νομίσματος, δεν έχει εθνικό νόμισμα.  Το ευρώ το βρίσκει είτε μέσω των εξαγωγών, είτε μέσω δανεισμού, είτε μέσω ξένων επενδύσεων. Άρα η χώρα για να βρει ευρώ, για να πληρώνει τους μισθούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, θα πρέπει να γίνει μακροχρονίως χώρα εξαγωγική. Άρα βραχυχρονίως οι μισθοί θα πέσουν και άλλο δραματικά. Μέσω αυτού του τρόπου θα γίνει η χώρα μακροχρονίως εξαγωγική;  Αυτό κάνεις δεν το γνωρίζει, αλλά μάλλον όχι. Αν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης κάνουν το ίδιο, που το κάνουν για να βρίσκουν ευρώ, το εγχείρημα μάλλον φαίνεται αποτυχημένο από την γέννηση του. Άρα το ύψος των μισθών δεν είναι εγγυημένο.

 

3)    Μπορούν τα κόμματα του ευρώ να εγγυηθούν την δραστική μείωση της ανεργίας και την δημιουργία θέσεων εργασίας;

 

Όχι δεν μπορούν! Η χώρα μας είναι χρηστής ξένου νομίσματος, δεν έχει εθνικό νόμισμα.  Το ευρώ το βρίσκει είτε μέσω των εξαγωγών, είτε μέσω δανεισμού, είτε μέσω ξένων επενδύσεων. Το υπόδειγμα του ευρώ δεν στηρίζεται στη δαπάνη για την δημιουργία θέσεων εργασίας. Το ευρώ είναι ένα νόμισμα, διαφορετικό από όλα τα αλλά που κυκλοφορούν στον κόσμο, που το μόνο που κάνει, είναι να μετρά τις τιμές. Τίποτα άλλο. Η δαπάνη του, το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να ανεβάσει τις τιμές , να έχουμε σπειροειδή πληθωρισμό. Άρα η δαπάνη του ευρώ δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας. Και πως δημιουργούνται οι θέσεις εργασίας υπό καθεστώς ευρώ; Με την δραματική μείωση των μισθών και ημερομισθίων. Τότε ο καλός καπιταλιστής και ο καλός τραπεζίτης, πιθανότατα θα έλθουν, αν βρουν επενδυτική ευκαιρία, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Κατά συνέπεια η χώρα είναι καταδικασμένη σε αιώνια ανεργία. Υποτίθεται ότι μέσα από την φτώχεια θα έλθει η ανάπτυξη. Εγινε αυτό κάπου και πότε; Ποτέ και πουθενά!

 

4)    Μπορούν τα κόμματα του ευρώ να σας εγγυηθούν, μέσω των δαπανών του κράτους, καλή υγεία, υψηλή παιδεία και την δημιουργία θέσεων εργασίας;

 

Όχι δεν μπορούν. Η χώρα μας είναι χρηστής ξένου νομίσματος, δεν έχει εθνικό νόμισμα.  Το ευρώ το βρίσκει είτε μέσω των εξαγωγών, είτε μέσω δανεισμού, είτε μέσω ξένων επενδύσεων. Κατά συνέπεια το κράτος για να δαπανήσει πρέπει πρώτα να φορολογήσει. Δεδομένου ότι το κράτος είναι πτωχευμένο, και δεδομένου ότι η χώρα λόγω ελλιπούς ζήτησης  θα βρίσκεται σε διαρκή ύφεση, τα φορολογικά έσοδα συνεχώς θα μειώνονται και άρα δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα από τα παραπάνω. Αλλά αν υποθέσουμε ότι θα μπορούσε να φορολογήσει, τότε τα κεφάλαια θα ήσαν λιγότερα για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, και συνεπώς το αποτέλεσμα θα ήταν εξ ίσου πενιχρό. Συνεπώς, όχι δεν μπορούν τα κόμματα του ευρώ να εγγυηθούν την υγεία, την παιδεία, την δουλειά. Ξεχάστε δημόσιες δαπάνες και δημόσιες επενδύσεις.

 

5)    Μπορούν τα κόμματα του ευρώ να εγγυηθούν την πρώτη κατοικία και την περιουσία σας από τα κόκκινα δάνεια;

 

Όχι δεν μπορούν. Η χώρα μας είναι χρηστής ξένου νομίσματος, δεν έχει εθνικό νόμισμα.  Το ευρώ το βρίσκει είτε μέσω των εξαγωγών, είτε μέσω δανεισμού, είτε μέσω ξένων επενδύσεων. Κατά συνέπεια πως μπορεί να βρει το κράτος χρήματα να αποζημιώσει τις Τράπεζες, να σώσει τα σπίτια; Ο Πρόεδρος Ρούζβελτ το 1936 έσωσε 1.000.000 σπίτια αμερικανικών οικογενειών από τις Τράπεζες, γιατί είχε δικό του νόμισμα και αποζημίωσε τις Τράπεζες. Η κάθε Ελληνική Κυβέρνηση, με το ευρώ, αποκλείεται να μας σώσει τα σπίτια.

 

6)    Τελικά τι μπορούν να εγγυηθούν τα κόμματα του ευρώ στον Ελληνικό Λαό;

 

Αν ταυτίσουμε τον Ελληνικό Λαό με τους Τραπεζίτες, τα κόμματα του Ευρώ, Σύριζα, ΝΔ, Ποτάμι, Λαέ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, εγγυώνται την μακροημέρευση των Τραπεζιτών, την αξία του Ευρώ και τους καλούς τους μισθούς, υπό την ηγεσία του μόνιμου Κυβερνήτη μας, του Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, τοποτηρητή του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πάσης Ευρώπης. Τίποτα δεν μπορούν να εγγυηθούν.

 

7)    Τελικά ποιο Κόμμα μπορεί να εγγυηθεί στον Ελληνικό Λαό την ανάπτυξη, καλή δωρεάν υγεία, υψηλή δωρεάν παιδεία, αξιοπρεπείς αμοιβές και συντάξεις, νέες θέσεις εργασίας, πλήρη απασχόληση και εθνική ασφάλεια;

      

      Το ΕΠΑΜ

      Γιατί;

      Το ΕΠΑΜ έχει το παρακάτω πρόγραμμα συνοπτικά, που είναι προϊόν εμπειρίας, διεθνούς εφαρμογής και βαθειάς γνώσης.

Το κράτος που εκδίδει το δικό του νόμισμα δεν έχει      κανένα περιορισμό ως προς τις δαπάνες του, ποτέ δεν πτωχεύει,  και τότε:

1. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρεί το επίπεδο της εθνικής δαπάνης-ζήτησης ανάλογα με το ύψος της απασχόλησης. Αν υπάρχει ανεργία, τότε η Κυβέρνηση θα πρέπει να μείωση τους φόρους και να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες με στόχο την πλήρη απασχόληση. Αν μετά υπάρξει μεγάλη δαπάνη που υπονομεύει την αξία του νομίσματος (πληθωρισμός) η κυβέρνηση κάνει το αντίθετο, αυξάνει τους φόρους και μειώνει τις δαπάνες της.

2. Η Κυβέρνηση πρέπει να διατηρεί τα επιτόκια σε αυτό το ύψος που να καθιστούν τις επενδύσεις εφικτές. “Δανείζεται” χρήματα από τους πολίτες μέσω ομολόγων ή αγοράζει τα ομόλογα δίνοντας χρήμα πίσω για να μπορεί να διατηρεί τα επιτόκια στο ύψος που κάνει ελκυστικές τις επενδύσεις.

3. Κάνοντας αυτά η Κυβέρνηση θα πρέπει να αδιαφορεί για το αν ο προϋπολογισμός της είναι ελλειμματικός όσο και αν είναι το έλλειμμα είναι υψηλό. Αν πάλι χρειαστεί να είναι πλεονασματικός αυτό πάλι μπορεί να το κάνει. Όλα γίνονται σύμφωνα με την απασχόληση, την αξία του νομίσματος και τις ικανοποιητικές αμοιβές. Οι έννοιες ελλειμματικός ή πλεονασματικός προϋπολογισμός δεν είναι καλές ή κακές, απλά είναι καταστάσεις για την επίτευξη στόχων.

Να γιατί το ΕΠΑΜ μπορεί να εγγυηθεί στο Λαό την ανάπτυξη της Χώρας και την απαλλαγή των Ελλήνων από την απεχθή δουλοφροσύνη, να τους κάνει υπερήφανους ξανά με χαμόγελο.

Την Κυριακή, στέλνουμε στα υπόγεια της ιστορίας την νδ, πασόκ, κκε, χα, λαέ, ποτάμι, ανέλ, εκεί που επίσημα ανήκουν, αφού μόνο ζημιά κάνουν.

 

 

Την Κυριακή, στηρίζουμε τις δυνάμεις που έχουν αυτούς τους σκοπούς, και κυρίαρχα το ΕΠΑΜ, που αυτές τις ιδέες, μέσα στην Δημοκρατία, μας τις εγγυάται.