Το Bitcoin ως πραγματικό χρήμα

Για πρώτη φορά έρρχεται δικαστική απόφαση η οποία αναγνωρίζει στο Bitcoin χαρακτηριστικά κανονικού νομίσματος. Δικαστήριο που ασχολείται με ένα fund που θεωρείται απάτη και πραγματοποιούσε συναλλαγές μόνο σε Bitcoin, πήρε μία ιστορική απόφαση: απαντώντας στον ισχυρισμό του Τεξανού που υποστήριξε πως δεν ισχύουν οι νόμοι στην περίπτωσή του γιατί το Bitcoin είναι ένα εικονικό νόμισμα, το δικαστήριο στην απόφασή του ανακοίνωσε πως τα bitcoin είναι νόμισμα ή μορφή χρήματος, άρα υπόκειται στους αντίστοιχους νόμους.
 
Ο Trendon Shavers κατηγορείται πως πήρε 700000 bitcoin από επενδυτές, μέσω ενός fund που δημιούργησε διαδικτυακά και δεν κατοχύρωσε σε καμία αρχή, με το όνομα Bitcoin Savings & Trust. Την εποχή εκείνη (2012) η αξία των bitcoin αυτών αντιστοιχούσε σε 4,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σήμερα η αξία τους ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια, λόγω των ισοτιμιών. Ο Shavers είχε υποσχεθεί στους επενδυτές τους ότι θα τους έφερνε απόδοση της τάξεως του7%, επενδύοντας τα bitcoin. Αντιθέτως όμως, δεν προχώρησε σε καμία επένδυση. Απλά «πλήρωσε» προηγούμενους επενδυτές σε παρόμοιο fund, για να διατηρήσει την φήμη ότι «αποδίδει» 7%. Κάποιοι από τους επενδυτές του δεύτερου fund απευθύνθηκαν στην Αμερικανική επιτροπή ασφάλειας συναλλάγματος και αυτή κινήθηκε δικαστικά εναντίον του Shavers.
Η απόφαση του δικαστηρίου θεωρείται ιστορική γιατί σημαίνει αυτόματα πως και τα Bitcoins, στις ΗΠΑ, θα υπόκεινται στην ίδια ρύθμιση που υπόκεινται όλου του είδους τα νομίσματα. Άρα, θα επιβλέπονται από τις ρυθμιστικές αρχές. Το σκεπτικό της απόφασης (PDF) στηρίζεται στο γεγονός ότι τα Bitcoin, όσο κι αν δεν είναι πραγματικό νόμισμα που εκδίδεται από κάποια κεντρική τράπεζα, παραμένει ένα μέσο συναλλαγών, έστω και όχι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Έναντι κάποιων bitcoins όμως, μπορούν να αγοραστούν αγαθά ή υπηρεσίες. Άρα είναι χρήμα. Άρα υπόκειται στη ρύθμιση και τους σχετικούς νόμους.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να κινητοποιήσει μία σειρά διαδικασιών που εδώ και πολύ καιρό επεδίωκαν οι τράπεζες αλλά και διάφορα κράτη που ήθελαν να ελέγξουν με κάποιο τρόπο την κυκλοφορία και την χρήση αυτού του εικονικού νομίσματος. Σίγουρα η συνέχεια στο θέμα αυτό θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς πολοί ειδικοί του διαδικτύου προβλέπουν οτι σε λίγα μόλις χρόνια απο τώρα θα υπάρχει μια σημαντική αγορά για το ψηφιακό νόμισμα.
 
 
http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%C2%AB%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CE%AF%C2%BB-%CF%84%CE%B1-bitcoin-%CF%89%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%87%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1