Το ΔΝΤ αναγκάζεται πια να παραδεχθεί ότι η διάσωση της Ελλάδας περνάει μέσα από την αποχώρηση από την Ευρωζώνη

Αυτό υποστηρίζει το σχέδιο Β. Τι λένε άλλα κόμματα: 

ΣΧΕΔΙΟ Β

 
“Το ΔΝΤ αναγκάζεται πια να παραδεχθεί ότι η διάσωση της Ελλάδας περνάει μέσα από την αποχώρηση από την Ευρωζώνη”
 
“Η έκθεση του ΔΝΤ για την παταγώδη αποτυχία της τρόικα στην Ελλάδα είναι αποκαλυπτική και τα βασικά συμπεράσματα είναι σαφή:
 
Πρώτο, το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμά του, όπως η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του χρέους προς τους ιδιώτες, επιβλήθηκε όχι για την σωτηρία της Ελλάδας, αλλά για την προστασία της Ευρωζώνης.
 
Δεύτερο, η σημερινή επιβάρυνση της Ελλάδας με το κολοσσιαίο χρέος  προς διεθνείς οργανισμούς και ευρωπαϊκά κράτη έγινε μόνο και μόνο για να  κερδίσει καιρό η Ευρωζώνη να σταθεροποιηθεί.
 
Τρίτο, για τα δάνεια αυτά που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα χωρίς καμία σχέση με τα δικά της προβλήματα, η ευθύνη ανήκει στο ίδιο το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και την Ευρωζώνη. Αυτοί είναι οι οφειλέτες και όχι εμείς. ΔΝΤ και Ευρωζώνη να τα αποπληρώσουν κι εμείς δικαιούμαστε να ζητήσουμε αποζημίωση. Η Ελλάδα οφείλει αμέσως να προχωρήσει σε προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια για αυτό το θέμα.
 
Τέταρτο, το ΔΝΤ αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι ο ένας από τους δύο λόγους για τις καταστροφικές επιπτώσεις του προγράμματος της Τρόικα στην Ελλάδα, μαζί με την σχετικά κλειστή οικονομία της, είναι η συμμετοχή της στο ευρώ με “την έλλειψη ενός εργαλείου νομισματικής ισοτιμίας” (“lack of an exchange rate tool”) . Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η θέση του Σχεδίου Β για την κατεπείγουσα ανάγκη αποχώρησης από την Ευρωζώνη. Το Σχέδιο Α, σε οποιαδήποτε παραλλαγή του, κυβερνητική ή αντιπολιτευτική, οδηγεί σε ολοκληρωτική πια καταστροφή χώρας και ανθρώπων.
 
Όσο για “τα λάθη του ΔΝΤ που διορθώνονται”, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός από το Ελσίνκι, το ΔΝΤ έχει την πολυτέλεια να κάνει λάθη. Το ότι τα πληρώνει αυτά η Ελλάδα και ο λαός της, είναι απόλυτη ευθύνη των κυβερνήσεων της που ούτε φωνή είχαν ούτε άποψη ούτε γενναιότητα, παρά μόνο υποταγή. 
 
 
 
 

ΚΚΕ Οι όποιες αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την εκτίμηση του «ελληνικού προγράμματος», δεν αφορούν το λαό. Εκφράζουν τη διαπάλη μεταξύ διαφόρων κέντρων και τμημάτων κεφαλαίου για το πώς θα επιμεριστούν οι ζημιές και τα κέρδη από την κρίση και από ένα πιθανό νέο κούρεμα του δημοσίου χρέους το οποίο θα πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός. Άλλωστε τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΕ με κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να συνεχιστούν.

Η συζήτηση ότι για την κρίση, τα αντιλαϊκά μέτρα και τα μνημόνια φταίνε κάποιες «λανθασμένες» εκτιμήσεις, είναι αποπροσανατολιστική. Οι πραγματικές αιτίες βρίσκονται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και στις πολιτικές κατεδάφισης των λαϊκών δικαιωμάτων για να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων.

 

Οικολόγοι Πράσινοι ΔΝΤ, τρόικα και κυβέρνηση οφείλουν να απαντήσουν τώρα τι μέλλει γενέσθαι με τα μνημόνια

 

Σχετικά με το «meaculpa» του ΔΝΤ, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Βάσω Νάκου, δήλωσε:

Η παραδοχή του ΔΝΤ ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης βασίστηκε σε λάθος εκτιμήσεις της πορείας του χρέους και των επιπτώσεων της σκληρής λιτότητας, γεννά στην ελληνική κοινωνία νέα πικρία και αγανάκτηση. Κι αυτό επειδή η ελληνική κοινωνία γνώριζε εξαρχής το αδιέξοδο των μέτρων των μνημονίων – ίσως και για αυτό δεν ρωτήθηκε ποτέ για τη λήψη τους – ενώ με τον τριετή εκβιασμό και την εξαθλίωσή της επιβεβαιώνεται ότι το ΔΝΤ απέτυχε να τη διασώσει.

Εύλογα, λοιπόν, το ΔΝΤ, οι εκπρόσωποι της τρόικα, η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών, αλλά και οι υπεύθυνοι για την επιβολή του ΔΝΤ στη χώρα, Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου, οφείλουν απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι τώρα που η αναξιοπιστία του ΔΝΤ κλονίζει τη φερεγγυότητα των μέτρων που επιβάλλει η τρόικα.

Οφείλουν, δηλαδή, να απαντήσουν στο αν και πώς θα συνεχιστεί η εφαρμογή των μνημονίων, κάτι που επιβάλλει άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης εντός των ημερών.

Παράλληλα, επιβάλλεται να απαντήσουν πως θα αντιμετωπιστούν όσοι εγγυήθηκαν (ψευδώς ή με ανευθυνότητα και ελαφρότητα) για την επιτυχία των μέτρων, αλλά και για το πώς θα αποκατασταθεί η βλάβη που έχει προκληθεί στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

 

 

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΟΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ

–1.  Η έκθεση του ΔΝΤ παραδέχεται κάποια πράγματα που επιβεβαιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και διαψεύδουν όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και τα παπαγαλάκια τους.  

Στην έκθεση του ΔΝΤ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παρατηρήσεις όπως οι εξής: (I) παραδοχή ότι το ΔΝΤ δεν υπολόγισε σωστά το βάθος της καταστροφικής ύφεσης που θα επέφερε η επιβαλλόμενη με τα μνημόνια πολιτική λιτότητας (II) παραδοχή ότι χρειαζόταν αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους από την αρχή του προγράμματος, δηλαδή το 2010, ότι φοβήθηκαν το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ελλάδας διότι θα δημιουργούσε διεθνώς πανικό τύπου LehmanBrothers  και ότι η αναδιάρθρωση με το PSI+ δεν ήταν αποτελεσματική, (III) παραδοχή ότι σήμερα είναι εξαιρετικά αμφίβολη αν όχι αδύνατη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας διότι το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο, πράγμα που, μεταξύ άλλων, αποτρέπει τις επενδύσεις. Υπογραμμίζουμε με έμφαση ότι αυτές και άλλες παρόμοιες παραδοχές στην έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν την κριτική που από την πρώτη στιγμή και σταθερά διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφορικά με τα αλλεπάλληλα μνημονιακά προγράμματα, ενώ παράλληλα διαψεύδουν όλους όσοι χαρακτήριζαν την κριτική και τις εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως «εκτός πραγματικότητας», «μη ρεαλιστικές» ή ακόμη και «ανύπαρκτες». Αυτές οι παραδοχές του ΔΝΤ: (α) διαψεύδουν περίτρανα όλες τις  μνημονιακές κυβερνήσεις που διαρκώς θριαμβολογούσαν ότι «σώσαμε τη χώρα» και (β): καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι Σαμαράς-Βενιζέλος  κορόιδευαν το πανελλήνιο όταν ισχυρίζονταν ότι το PSI+ καθιστά το δημόσιο χρέος βιώσιμο. Πριν κλείσει χρόνος από τον Φεβρουάριο 2012, χρειάστηκε νέα αναδιάρθρωση (Νοέμβριος 2012) που και αυτή άφησε το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο όπως παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς η έκθεση του ΔΝΤ και λιγότερο εμμέσως ο κ. Στουρνάρας, (γ) διαψεύδουν όσους/ες μιλούσαν για μονοδρόμους, αφού η παραδοχή του φόβου κατάρρευσης της Ελλάδας δείχνει και ότι οι κυβερνήσεις διέθεταν διαπραγματευτικά όπλα και ότι οι απειλές για έξοδο από το ευρώ δεν ήταν παρά εκβιασμοί που δεν αντιστοιχούσαν στα πραγματικά δεδομένα.

–2. Η έκθεση του ΔΝΤ περιέχει επίσης παρατηρήσεις που διαψεύδουν την συγκυβέρνηση Σαμαρά όταν μιλάει για success story, greecovery και μη λήψη νέων μέτρων.

-Διότι όπως αναφέραμε ήδη το ΔΝΤ θεωρεί αποτρεπτικό παράγοντα επενδύσεων το μη βιώσιμο του ελληνικού δημόσιου χρέους.

-Διότι στην έκθεση του ΔΝΤ όχι μόνο διευρύνεται κατά 1,5 δις ευρώ το χρηματοδοτικό κενό (11,1 δις)  για την τριετία 2014-2016 σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, αλλά εντοπίζεται κενό ακόμη και για το 2014 ύψους 4,6 δις ευρώ. Το κενό αυτό (μαζί με εκείνο του 2015), δηλώνει το ΔΝΤ, η συγκυβέρνηση πρέπει να πει πως θα το καλύψει μέχρι τέλος Αυγούστου φέτος. Και το ΔΝΤ αναφέρει τις συναφείς παρεμβάσεις: παράταση μέτρων που λήγουν , νέα μείωση φοροαπαλλαγών, νέες στοχευμένες περικοπές δαπανών ακόμη και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Διότι παρόλο στην έκθεση δεν αναθεωρούνται οι μακροιοικονομικές προβλέψεις παρατίθενται ωστόσο οι προβλέψεις του γενικού consensus όπου εκεί η ύφεση το 2013 είναι βαθύτερη (-4,9% του ΑΕΠ) ενώ υπάρχει ύφεση και το 2014 (-1,6% του ΑΕΠ).

–3. Τα μνημονιακά προγράμματα ωστόσο στην πραγματικότητα πετυχαίνουν, γι’ αυτό τα συνεχίζουν επιθετικότερα.

Αυτό που δεν λέει η έκθεση του ΔΝΤ, ωστόσο,  αλλά το καταδεικνύει το γεγονός  της πίεσης που ασκεί για επιθετικότερη συνέχιση του παρόντος προγράμματος είναι ότι όσον αφορά τις βαθύτερες επιδιώξεις τους τα αλλεπάλληλα μνημονιακά προγράμματα πέτυχαν. Διότι, χάριν της κερδοφορίας μερικών μεγάλων ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, κατάφεραν να περικόψουν τους μισθούς πάνω από το 1/3, να απορρυθμίσουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, να διαλύσουν το κοινωνικό κράτος ανοίγοντας νέα πεδία κερδοσκοπίας (πχ στην ιδιωτική ασφάλιση), να μπει συγκεκραμένο χρονοδιάγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Γι’ αυτό η έκθεση του ΔΝΤ πιέζει την συγκυβέρνηση για την επιθετικότερη εφαρμογή του μνημονίου με επιτάχυνση των μαζικών απολύσεων στον δημόσιο τομέα, με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και αποκάλυψη ότι υπάρχουν σκέψεις για «ξένους μάνατζερ» στο ΤΑΙΠΕΔ, με επιτάχυνση της απορρύθμισης των επαγγελμάτων  (πχ μηχανικοί, δικηγόροι), οικονομικών κλάδων (πχ λιανεμπόριο) και τομέων (πχ ενέργεια), και με αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα με τρόπο που δεν αποκλείονται οι πλειστηριασμοί κατοικίας (άρα ο Σκορδάς κάτι ξέρει) .  

–4. Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής πορείας που προτείνει και συνιστά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Τόσο οι παραδοχές του ΔΝΤ γι’ αυτή την εγκληματική πολιτική όσο και οι πιέσεις του για επιθετικότερη συνέχισή της, καθιστούν κατεπείγουσα την ανάγκη να διεκδικηθεί αλλαγή πορείας, έξω από τα δεσμά του Μνημονίου. Η πολιτική ανατροπή που προτείνει και συνιστά ο ΣΥΝΙΣΤΑ-ΕΚΜ αναδεικνύεται προϋπόθεση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοκρατική αναγέννηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

 
 
 
Χρυσή Αυγή
 

Ομολογία καταστροφής από το ΔΝΤ- Συνένοχες οι αντεθνικές κυβερνήσεις!

 
 

Στην έκθεση αξιολόγησης και αποτίμησης του πρώτου προγράμματος της ελληνικής οικονομίας κατά τα έτη 2010-2012, αποκαλύπτεται σε όλο της το εύρος η τεράστια απάτη τραπεζιτών, κερδοσκόπων και της κυβέρνησης Παπανδρέου εις βάρος του Ελληνικού Λαού, προκειμένου να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνωρίζει πως τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν δια των μνημονίων στην Ελλάδα, ήταν προϊόντα λανθασμένης εκτίμησης. Κατά τρόπο ωμό, η Ουάσιγκτον φθάνει σήμερα στο σημείο να παραδεχτεί πως οι συνέπειες της επιθετικής δημοσιονομικής λιτότητας στην Ελλάδα, δεν υπολογίστηκαν σωστά! Με άλλα λόγια, η Ελλάδα και ο Ελληνικός Λαός, με τη συγκατάθεση των κυβερνώντων (πρώτα του ΠΑΣΟΚ και κατόπιν Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), έγινε το πεδίο πειραμάτων τα οποία οδήγησαν και οδηγούν ακόμη στην εξαθλίωση και στις αυτοκτονίες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων του ΔΝΤ, η σωρευτική ύφεση στην Ελλάδα κατά την τριετία 2009-2012 θα άγγιζε το 5,5%. Η πραγματικότητα βέβαια, υπήρξε σημαντικά διαφορετική, με την σωρευτική ύφεση να φτάνει σε υπερτριπλάσια των εκτιμωμένων επίπεδα. Κατά τους οικονομολόγους αυτούς, η απόκλιση οφείλεται στην επιμονή των επίσημων δανειστών σε μη ρεαλιστικές περικοπές κρατικών δαπανών και αυξήσεις φόρων, την ίδια ώρα κατά την οποία δίσταζαν να κουρέψουν κρατικό χρέος που βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών. «Το μεγαλύτερο πακέτο του 2010 δεν το καρπώθηκε τόσο πολύ η Ελλάδα όσο ευρύτερα η Ευρωζώνη στην οποία έδωσε χρόνο να χτίσει τείχος προστασίας και να αποτρέψει πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία», γεγονός που αποδεικνύει το μέγεθος της απάτης, πάνω στην υποτιθέμενη «διάσωση» της Ελλάδος, η οποία στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά η συνειδητή καταστροφή τους.

Υπογραμμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ουσιαστικά αναγνωρίζει πως η ελληνική θυσία έσωσε την ευρωζώνη, αναφέροντας πως «διαφωνεί θεμελιωδώς με πολλά σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ». Ο εκπρόσωπος μάλιστα της Επιτροπής, Σάιμον Ο’ Κόνορ, σε αντίθεση προς το ΔΝΤ το οποίο τώρα ισχυρίζεται πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έπρεπε να έχει γίνει από το 2010, δηλώνει πως μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε σοβαρό κίνδυνο να αποσταθεροποιηθεί ολόκληρη η ευρωζώνη.

Εκ των υστέρων και με τον Ελληνικό Λαό σε μεγάλα του τμήματα να βρίσκεται υπό του ορίου της φτώχειας, με την ανεργία να καλπάζει και τις θέσεις εργασίας να αποτελούν είδος πολυτελείας, το ΔΝΤ ισχυρίζεται πως από την εμπειρία της Ελλάδος, εξάγεται το συμπέρασμα πως οι μελλοντικές διασώσεις χωρών, θα πρέπει να έχουν ηπιότερο χαρακτήρα! Εντούτοις, στην τελευταία του έκθεση για την ελληνική οικονομία, εισηγείται να μη μειωθούν οι φόροι και ο ΦΠΑ, αλλά αντιθέτως, καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την φοροδιαφυγή!

Με ύφος αλαζονικό και ακραία προκλητικό έναντι του δεινοπαθούντος Ελληνικού Λαού, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σχολίασε για τα στοιχεία της έκθεσης και την παραδοχή σφάλματος του ΔΝΤ πως «είναι πολύ θετικό να μαθαίνουμε από τα λάθη μας»! Ο κύριος Στουρνάρας δηλαδή, θεωρεί θετικό πως μαθαίνει, εκείνος και οι φίλοι του στο διεθνές οικονομικό κατεστημένο, από τις αυτοκτονίες μερικών χιλιάδων Ελλήνων, από την ανεργία εκατομμυρίων ανθρώπων και την εξαθλίωση τουλάχιστον του 1/3 του Λαού μας.

Οι διεθνείς κερδοσκόποι ήδη παραδέχτηκαν την οικονομική αφαίμαξη του Ελληνικού Λαού, συνεπεία λάθος υπολογισμών. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση των συνεταίρων του μνημονίου συνεχίζει να εφαρμόζει με ιδιαίτερο μάλιστα ζήλο μια συνταγή η οποία οδηγεί τους Έλληνες στην απόλυτη καταστροφή, στο ξεπούλημα και τέλος στη βιολογική εξόντωση. Ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του Ελληνικού Λαού, απαιτεί την άμεση καταγγελία των Μνημονίων της υποταγής και της εξαθλίωσης και την οριστική παύση πληρωμής του παράνομου και επαχθούς χρέους της χώρας.