Το ΔΝΤ μπλοκάρει οριστικά τη συμφωνία

Όσες υποχωρήσεις και αν κάνει η κυβέρνηση, η συμφωνία για την αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει: αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητώντας μέτρα για να κλείσουν τα δημοσιονομικά κενά της διετίας 2016-2017 και προειδοποιώντας ότι, χωρίς αυτά τα μέτρα, δεν θα εκδώσει θετική έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία είναι απαραίτητη για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

 

Το Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνει αυτή την απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει με πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας την αξιολόγηση, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι, αν χρειασθεί, θα ενεργοποιήσει στα μέσα του επόμενου έτους μηχανισμό διόρθωσης τυχόν δημοσιονομικών αποκλίσεων, με μέτρα όπως η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, των φόρων πολυτελείας και τσιγάρων-ποτών.

Ακόμη και αν οι Ευρωπαίοι δήλωναν έτοιμοι να κλείσουν τη συμφωνία σε αυτή τη βάση, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι θα την μπλοκάρει, αν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει μέτρα για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2016, που έχει υπολογισθεί σε 0,75% του ΑΕΠ, αλλά και για το 2017, όπου εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάλογη «τρύπα», ανεβάζοντας το λογαριασμό των πρόσθετων μέτρων στο 1,5% του ΑΕΠ (2,8 δισ. ευρώ).

Αυτή η στάση του Ταμείου δεν θα πρέπει να εξηγηθεί με συνωμοσιολογικές θεωρίες, καθώς είναι απόλυτα συνεπής με τις επιδιώξεις του για το ελληνικό πρόγραμμα: το ΔΝΤ θέλει να αποφύγει τον κίνδυνο να μείνει η Ελλάδα με ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα είναι αδύνατο να εφαρμοσθεί και θα οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στην ανάγκη μιας νέας διάσωσης στο μέλλον, που θα προκαλούσε κραδασμούς στο διεθνές σύστημα και θα δυσφήμιζε το Ταμείο ως αναποτελεσματικό στην αποστολή του.

Το ΔΝΤ δεν είναι μυστικό ότι διαφωνεί με την απόφαση των Ευρωπαίων να μην προχωρήσουν σε ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα επέτρεπε και να χαλαρώσουν οι εξωπραγματικοί στόχοι του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα ίσα με 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά. Άλλωστε, στο κείμενο της προηγούμενης αξιολόγησης το ΔΝΤ χαρακτήριζε «φιλόδοξους» (υπεραισιόδοξους) τους στόχους για τα πλεονάσματα, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται μέτρα εξοικονόμησης 1,8% του ΑΕΠ για τη διετία 2015-2016.

 Διαπιστώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι, με πρώτους τους Γερμανούς, αντιστέκονται σθεναρά σε κάθε προτροπή για μια σοβαρή λύση για το ελληνικό χρέος, το Ταμείο μεταφέρει την πίεσή του στην ελληνική κυβέρνηση: ζητώντας μέτρα που είναι αδύνατο να ληφθούν από την Ελλάδα, επιδιώκει να καταδείξει ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, ώστε να καθοδηγήσει τη συζήτηση στο θέμα του χρέους.

 

Το μεγάλο θεσμικό όπλο που έχει το Ταμείο, ως επικεφαλής της τρόικας, είναι ότι μπορεί να «στυλώσει τα πόδια», αρνούμενο να συντάξει θετική έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (debtsustainabilityanalysis), η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα κάθε αξιολόγησης. Στο θέμα της αξιολόγησης βιωσιμότητας του χρέους, η αυθεντία του Ταμείου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, συνεπώς οι Ευρωπαίοι, εφόσον δεν επιθυμούν να ανοίξει τώρα συζήτηση για το χρέος, αφού η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει αβέβαιη, έχουν μόνο μία επιλογή: να παραταθεί τουλάχιστον για ένα εξάμηνο το μνημόνιο και να προχωρήσει αργότερα η αξιολόγηση, μαζί με τη συζήτηση για το χρέος.

 

http://www.sofokleous10.gr/top-story/289403-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%BD%CF%84-%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1