Το ΔΝΤ μάς ζητά να πηδήξουμε από τον 5ο όροφο και τάζει παγωτό

Η συμφωνία με τους δανειστές και η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει πριν -ή ελάχιστα μετά- το ορθόδοξο Πάσχα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Bloomberg, στο πλαίσιο σημερινού δημοσιεύματος του διεθνούς πρακτορείου με τίτλο «Η Ελλάδα “δείχνει” το ΔΝΤ για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες». 

Αναφερόμενος στη στάση του ΔΝΤ, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι το Ταμείο κωλυσιεργεί, την ώρα που «με την Κομισιόν έχουμε σχεδόν ταυτόσημες θέσεις και αυτό που πρέπει να γίνει τις επόμενες ώρες είναι να μετατρέψουμε το “σχεδόν ταυτόσημες” σε “ταυτόσημες”», προσθέτοντας ότι οι εναπομείνασες διαφωνίες εστιάζονται στα «κόκκινα δάνεια», ενώ οι θέσεις είναι πολύ πιο κοντά στο ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των εισοδημάτων.

Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ περί ελάφρυνσης του χρέους, η οποία συμπίπτει με το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι το Ταμείο συνοδεύει την τοποθέτησή του για το χρέος με επιπλέον σκληρά μέτρα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη Συμφωνία του Ιουλίου και τα οποία θα λειτουργούσαν καταστρεπτικά για την ελληνική οικονομία, ενώ σημείωσε ότι το χρέος που το ΔΝΤ ζητά να ελαφρυνθεί δεν του ανήκει καν. 

«Είναι σα να μας ζητούν να πηδήξουμε από τον 5ο όροφο και να μας υπόσχονται ότι… κάποιος άλλος θα μας πάρει παγωτό» είπε ενώ επισήμανε ότι «το ΔΝΤ λέει διαρκώς ότι πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα- αλλά τα νούμερα του ΔΝΤ σχεδόν ποτέ δεν βγαίνουν». 

«Δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τα στοιχεία, όχι απλά για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνουν, αλλά και για το σημείο εκκίνησης της ελληνικής οικονομίας», προσέθεσε. 

Το Bloomberg επικαλείται, επίσης, σημείωμα του στρατηγικού αναλυτή της Bank of America Merrill Lynch, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή έγραψε ότι «η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ θα πρέπει πραγματικά να τα κάνουν θάλασσα για να στραβώσουν τα πράγματα αυτή τη φορά».
 
Ακόμη, το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν κέρδη λόγω των προσδοκιών για συμφωνία.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500070499

 

Επέστρεψαν το βράδυ της Κυριακής στο τραπέζι η κυβέρνηση και το κουαρτέτο με τις συνομιλίες να προδιαγράφονται και πάλι μαραθώνιες. Η ελληνική πλευρά μιλά για πρόοδο «σε σχεδόν όλα τα ζητήματα» και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει πως «όλες οι πλευρές έχουν κρατήσει κάποια θέματα για το πολύ εώς τα χαράματα της Δευτέρας».

Η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών άρχισε γύρω στις 21:00 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. 

Το ραντεβού ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τις 17:00, ακολούθως αναφέρθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 και τελικά η ώρα έναρξης μετατέθηκε για τις 21:00, κατόπιν αιτήματος των εκπροσώπων των θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρώτος γύρος της νέας συνάντησης αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη και σε αυτή τη φάση με το κουαρτέτο συζητά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Θα ακολουθήσουν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Στη συνέχεια, θα συζητηθούν τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Όπως όλα δείχνουν οι συνομιλίες θα είναι μαραθώνιες.

Οι προηγούμενες συναντήσεις είχαν κρατήσει δέκα ώρες και είχαν ολοκληρωθεί στις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο τρόπος που θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 5,4 δισ. ευρώ έως το 2018, ενώ σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου ανάμεσα στα θέματα ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση για τα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.

«Είχαμε πρόοδο σε όλα σχεδόν τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο, το πολύ ως τα χαράματα της Δευτέρας» δήλωσε τα ξημερώματα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συμπληρώνοντας ότι υπήρξε πρόοδος σε ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.

Πάνω στην νέα συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια συζήτησαν επί ώρες το απόγευμα του Σαββάτου οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης. Ως τις 9 το βράδυ στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις βρισκόταν και ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, η συμβιβαστική πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει εξαίρεση από την πώληση σε funds των επιχειρηματικών δανείων ως 100.000 ευρώ, των δανείων των ελεύθερων επαγγελματιών ως 75.000 ευρώ και των καταναλωτικών δανείων ως 5.000 ευρώ.

Η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς προέβλεπε εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων δανείων στα funds για τα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι του ποσού των 500.000, ως 250.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μέχρι 20.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές εργάζονται πάνω στα κείμενα και γίνεται επεξεργασία λεπτομερειών, ενώ ερωτηθείς για την περίοδο της προστασίας για τα κόκκινα δάνεια, όπου η κυβέρνηση ζητάει να είναι τριετής και το κουαρτέτο απαιτεί να είναι μηδενική, ο ίδιος παράγοντας σημείωσε ότι η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή αφορά όντως στο χρόνο, δηλαδή στη διάρκεια της προστασίας, με στόχο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμβιβασμό ο οποίος όμως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη καθώς παραμένουν σημαντικές διαφορές.

Ως προς αυτό αξιωματούχοι που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις τόνιζαν ότι ο συμβιβασμός αυτός θα μπορούσε να είναι η προστασία από την πώληση των κόκκινων δανείων σε funds για ένα χρόνο.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500070448