Το δωράκι στους «νταβατζήδες» και η… κορδέλα!

Ριζόπουλος. Από τη στιγμή που βγήκε ο Κεδίκογλου κι έκανε εκείνο το περίφημο «διάγγελμα» για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ήταν προδιαγεγραμμένο πως την τελική λύση κάποια στιγμή θα την έδιναν τα ΜΑΤ. Συνεπώς η αστυνομική έφοδος που έγινε τα ξημερώματα για την «ανακατάληψη» του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ προφανώς και δεν είναι έκπληξη. Μάλιστα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η απόφαση ελήφθη από τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο. Καλό είναι να σημειώνονται αυτά, καθώς ο ιστορικός του μέλλοντος – σε μια ελεύθερη Ελλάδα, πρώτα ο Θεός – θα έχει υλικό για να κάνει ενδιαφέρουσες αποτιμήσεις για το ρόλο των εν λόγω προσώπων στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

 

Επί του παρόντος, οι παρατηρήσεις που προσωπικά έχω να κάνω είναι τρεις.

Πρώτον, η κυβέρνηση αποδείχθηκε παντελώς ανίκανη να στήσει εν τω μεταξύ μια αξιοπρεπή δημόσια τηλεόραση. Έχει φτιάξει απλά μια φιλοκυβερνητική τηλεοπτική “ντουντούκα” που “γλύφει” όλη μέρα τους υπουργούς, με επίπεδο προγράμματος κατώτερου και από το τελευταίο επαρχιακό καναλάκι. Οι μισθοί των «ημετέρων» που με … αξιοκρατικά κριτήρια – βεβαίως, βεβαίως – επέλεξε ο κ. Καψής άρχισαν να «τρέχουν» κανονικά, πλην όμως η τηλεθέαση του εν λόγω εγχειρήματος παραμένει στο ολοστρόγγυλο μηδέν.

Δεύτερον, είναι αξιοσημείωτη η τηλεθέαση που επιτύγχανε κατά διαστήματα η «πειρατική ΕΡΤ» στην οποία μπήκαν από σήμερα χειροπέδες στην κυριολεξία. Απόδειξη της πλήρους αναξιοπιστίας των συμβατικών ΜΜΕ και της αναζήτησης για ελεύθερη και μη καθοδηγούμενη πληροφόρηση. Βεβαίως αυτή την τάση δεν θα τη βρείτε ποτέ καταγεγραμμένη στα στοιχεία της AGB καθώς οι ίδιες οι μετρήσεις είναι μέρος αυτής της αναξιοπιστίας.

Τρίτον και σημαντικότερο είναι το timing. H επέμβαση εκδηλώθηκε δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας που νομιμοποίησε την δωρεάν εκχώρηση ψηφιακών τηλεοπτικών συχνοτήτων στους ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών, δίνοντας τους παράλληλα «άφεση αμαρτιών» για την 23χρονη παράνομη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών και την τζάμπα εκμετάλλευση δημόσιων συχνοτήτων.

Αν αυτό δεν είναι σκάνδαλο, τότε τι είναι; Και αποκορύφωμα αυτού του σκανδάλου είναι ο αποκλεισμός με φωτογραφική διάταξη που ενσωματώθηκε στην τροπολογία, της δημόσιας τηλεόρασης. Σημειώστε δε πως η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έχει επισημάνει ότι οι νέες διατάξεις αντίκεινται στο Σύνταγμα, διότι ουσιαστικά παρατείνουν το καθεστώς «προσωρινής» λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.

Το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να απουσιάζει από την εν λόγω ψηφοφορία ήταν ασφαλώς ένα ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας για την άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης σε αυτούς που εκείνος αποκαλούσε «νταβατζήδες». Η στάση του Καραμανλή έχει σαφέστατα τη σημασία της. Γιατί είπαμε… στην ελεύθερη Ελλάδα, η ιστορία θα είναι αμείλικτη.

Από κει και πέρα, οι χειροπέδες στην πόρτα της ΕΡΤ από σήμερα το πρωί, μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν και ως η «κορδέλα» στο… δωράκι!

ΥΓ: Αυτό το θέατρο με τα «πήγαινε – έλα» των βουλευτών της συγκυβέρνησης στον Στουρνάρα, πότε θα σταματήσει; Ποιον νομίζουν πως κοροϊδεύουν με τις δήθεν βελτιώσεις στο φόρο που θα δημεύσει τις περιουσίες των Ελλήνων;