«Το Ελληνικό Εμπόριο έδειξε χαρακτήρα, έχει υγιείς επιχειρήσεις και μπορεί να τα καταφέρει εάν οι εκκρεμότητες του 2013 γίνουν προτεραιότητες το 2014»
Με επιστολή που απέστειλε στις 2/1/2014, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης εύχεται καλή χρονιά στον εμπορικό κόσμο της χώρας και τονίζει την κρισιμότητα του νέου χρόνου στην μελλοντική πορεία του εμπορίου και της αγοράς, που πρέπει να δώσει την μάχη του για βελτίωση των συνθηκών και έξοδο από την κρίση.
Ειδικότερα στην επιστολή του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ τονίζει τα εξής:
«Το 2013 έφυγε, συνεχίζοντας έναν επώδυνο, εξαετή κύκλο ύφεσης, ο οποίος όμως δύσκολα θα κλείσει και τη νέα χρονιά, παρά τις αναμενόμενες προσδοκίες που κάθε αλλαγή χρόνου δημιουργεί σε όλους μας. Η παρατεταμένη δυσπραγία των ελληνικών επιχειρήσεων έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: τη διαρκή πτώση στον κύκλο εργασιών και τη συρρίκνωση της κεφαλαιουχικής βάσης του εμπορίου. Πέρυσι οι πωλήσεις και τα μεικτά κέρδη σε εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ, σημείωσαν πτώση, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, κατά 10,5% και 13,4% αντίστοιχα. Το καθαρό λειτουργικό αποτέλεσμα, παρά τον περιορισμό των δαπανών, παρέμεινε ζημιογόνο, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, ότι οι ζημίες των επιχειρήσεων περιορίστηκαν σε σχέση με το 2012. Παρά την υποχώρηση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων, τη συρρίκνωση της κερδοφορίας στο ελάχιστο και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται ακόμη εκτός ορίου τραπεζικής χρηματοδότησης, η ευχάριστη έκπληξη του 2013 ήταν η αύξηση του αριθμού των μικρομεσαίων εργοδοτών στο εμπόριο κατά 12%. Παρά ταύτα η επιλογή της συνεχούς υπερφορολόγησης από την Τρόικα, εξακολουθεί να δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια στους συναδέλφους επιχειρηματίες, αφού πέντε στις δέκα ΟΕ, ατομικές και ΕΕ και τέσσερις στις δέκα ΑΕ και ΕΠΕ αναμένουν επιδείνωση της ρευστότητάς τους και μέσα στο 2014.
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, η βαθιά και διαρκής κρίση έχει στην κυριολεξία γονατίσει την ελληνική αγορά και έχει θέσει όλους τους μικρομεσαίους εμπόρους υπό τη μέγγενη μιας πρωτοφανούς μείωσης του κύκλου εργασιών τους, που οδηγεί πολλούς, αναγκαστικά, σε προσωρινή, ακόμα και οριστική, παύση πληρωμών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι άμεσες προτεραιότητες του εμπορικού κόσμου ενόψει του 2014 σήμερα συνοψίζονται στις 7 εκκρεμότητες του 2013:
1) Χρηματοδότηση-Ρευστότητα, 2) Φορολογία, 3) Ασφαλιστικό-ΟΑΕΕ, 4) Ένταξη εμπορίου στο ΣΕΣ 2014-2020, 5) Παρεμπόριο, 6) Εμπορικές Μισθώσεις, 7) «Τειρεσίας». Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές παρεμβάσεις σε αυτούς τους τομείς για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την υπέρβαση της κρίσης. Το αντίμετρο για το 2014 πρέπει να είναι η έμπρακτη και ολοκληρωμένη στήριξη της «εντός κρίσης ΜμΕ ελληνικής επιχείρησης» με στοχευμένα μέτρα και άμεσες πρωτοβουλίες.
Οι περσινές πωλήσεις μπορεί να μην ήταν ανάλογες με τη προσέλευση και την επισκεψιμότητα των καταναλωτών, αλλά το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι η συμμετοχή των ανοικτών, φωτεινών εμπορικών καταστημάτων σε οργανωμένες εκδηλώσεις προσελκύει κόσμο. Αντίστοιχα, η συγκέντρωση κόσμου στα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων, δημιουργεί πάντα εικόνες αναζωογόνησης, προσφέροντας στον επισκέπτη τη διάθεση να δει τις βιτρίνες και να διασκεδάσει με φθηνές και έξυπνες αγορές. Το συμπέρασμα που προκύπτει από το πείραμα της Αθήνας με τη «λευκή νύχτα» είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το κοινοτικό πρόγραμμα δημιουργίας «Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου» (ΑΚΕ) στους εμπορικούς δρόμους και στα κέντρα των πόλεων μας. Το λιανικό εμπόριο κάθε μικρής και μεγάλης πόλης, πρέπει πλέον να βρει τρόπους να ακολουθεί τον καταναλωτή και όχι το αντίθετο· πρέπει, δηλαδή, να τον προσελκύει και όχι να τον περιμένει παθητικά.
Ο εορταστικός τζίρος, που κυμάνθηκε στα 6,8 δις μπορεί να ήταν και φέτος μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το 2012, αλλά πρέπει να μας ικανοποιεί εάν συγκριθεί με την αντίστοιχη μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών – τουλάχιστον 32%. Το Σαββατοκύριακο 21-22/12 και η Δευτέρα 30/12 ήταν οι καλύτερες ημέρες από πλευράς πωλήσεων, την πρωτιά στη προτίμηση των καταναλωτών είχαν τα παιδικά ρούχα και παιχνίδια, ενώ ακολούθησαν τα είδη ένδυσης-υπόδησης, τα gadgets, τα καλλυντικά και τα βιβλία. Όσο για το μπάχαλο της τελευταίας Κυριακής του χρόνου, η οποία σαφώς και έπρεπε να είναι μία από τις 7 Κυριακές του ΥΠΑΑΝ, νομίζω ότι επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά τόσο η προχειρότητα αυτών που μπορούν και δεν θέλουν να ανοίξουν τις Κυριακές όσο και η σκοπιμότητα αυτών που θέλουν και δεν μπορούν. Ελπίζω τα λάθη της χρονιάς που πέρασε, να είναι προς γνώση και συμμόρφωση όλων μας.
Οι έλληνες έμποροι οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους πελάτες μας για την υποστήριξη και τη προτίμησή τους στα καταστήματά μας, καθώς και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις μας, που στέκονται στα δύσκολα δίπλα μας και ελπίζω το 2014 να τους το ανταποδώσουμε με μια νέα κλαδική σύμβαση του εμπορίου. Άλλωστε, το νέο έτος θα φανερώσει τις προοπτικές για την έξοδο της οικονομίας μας από την κρίση και το πώς, επιτέλους, θα καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος. Τα περιθώρια για την ελληνική αγορά είναι πλέον πολύ στενά και οι αντοχές, ακόμα και των υγιών επιχειρήσεων, εξαντλούνται και αγγίζουν τα απόλυτα όριά τους. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να διασφαλιστούν πόροι που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς. Η παρουσία δυναμικών και ευέλικτων Μμε επιχειρήσεων είναι ένα από τα «κλειδιά» για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αγορά θα συνεχίσει τον αγώνα της για επιβίωση και οι έλληνες έμποροι θα εξακολουθήσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.
Εύχομαι το 2014 να έχουμε όλοι τα μάτια μας δεκατέσσερα, να είναι η τελευταία χρονιά δοκιμασίας των εμπόρων και η πρώτη χρονιά σταθεροποίησης του ελληνικού εμπορίου και της αγοράς.»