Το επόμενο άγχος της Ευρώπης είναι το… Quitaly

Πρώτα ήταν το Grexit, μετά ήταν το Brexit. Τώρα η απειλή που παραμονεύει την Ευρώπη είναι το Quitaly, ο φόβος πως η Ιταλία μπορεί να αποφασίσει πως άντεξε αρκετά στο κοινό νόμισμα και να επιστρέψει στη λιρέτα.

 

Θέτοντάς το απλά, η οικονομία της Ιταλίας παραπαίει και κάνει το ίδιο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κατά τις οποίες δεν έχει δει ουσιαστικά καθόλου ανάπτυξη, ενώ τα ιταλικά προϊόντα γίνονται όλο και λιγότερο ανταγωνιστικά στις αγορές εξαγωγών.

Η αργή ανάπτυξη και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας έχουν αντικατοπτριστεί στο υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν συσσωρευτεί στις ιταλικές τράπεζες. Τα πιθανά επισφαλή χρέη έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, φτάνοντας στα 360 δισεκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία πέντε χρόνια και πλέον αντιστοιχούν σε 18% όλων των οφειλόμενων δανείων.

Ακόμη και μεταξύ των ιταλικών τραπεζών, η Monte dei Paschi di Siena ξεχωρίζει.

1

Αυτό που είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, είναι πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντικατοπτρίζουν μια μη αποδοτική οικονομία. Αποτελούν το σύμπτωμα του προβλήματος και όχι το αίτιο.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, την Ιρλανδία ή την Ισπανία, η Ιταλία δεν πέρασε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης πριν από τη Μεγάλη Ύφεση του 2008-2009. Αντίθετα, η επίδοσή της ήταν σταθερά αδύναμη. Η οικονομία είναι κατά 10% μικρότερη απ’ ότι ήταν πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση και ως αποτέλεσμα η ανεργία είναι υψηλή, ιδιαίτερα στο φτωχότερο, νότιο μισό της χώρας.

Την περίοδο προτού μπει στο ευρώ, η Ιταλία θα μπορούσε να γίνει ξανά ανταγωνιστική υποτιμώντας τη λιρέτα. Αυτή η επιλογή δεν είναι πλέον διαθέσιμη.

Ο κίνδυνος είναι, κατά συνέπεια ξεκάθαρος. Η Ευρώπη υποφέρει από μια νέα επιβράδυνση ως αποτέλεσμα του σοκ που προκάλεσε το Brexit. Μια ήδη αδύναμη Ιταλία υποφέρει περισσότερο από τους υπόλοιπους και οι τράπεζές της αρχίζουν να καταρρέουν. Οι μικροεπενδυτές μαθαίνουν πως οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί σημαίνουν πως θα πρέπει να επωμιστούν κάποιες από τις απώλειες.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι χάνει ισχύ και αντικαθίσταται από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο έχει υποσχεθεί να διεξάγει δημοψήφισμα για την έξοδο από το ευρώ. Με δεδομένη την κατάσταση της οικονομίας, το ενδεχόμενο του Quitaly δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εάν όμως συμβεί, το κοινό νόμισμα θα καταρρεύσει. 

http://sofokleous10.gr/top-story/402243-%CE%BE%CE%B5%CF%87%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF-brexit,-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-quitaly