Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τις εκθέσεις προόδου Τουρκίας και Σερβίας

Εγκρίθηκε σήμερα (18/4/2013) με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο, το ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας για το 2012 της εισηγήτριας κας Ria Oomen-Ruijten, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Το τελικό κείμενο του  ψηφίσματος είναι για ακόμη μια φορά επικριτικό όσον αφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, ενώ οι ευρωβουλευτές καλούν την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει ουσιαστικές δράσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ολομέλεια του ΕΚ απερρίφθησαν, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών,  μια σειρά τροπολογιών από την ομάδα των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, οι οποίες ζητούσαν την αποστολή Τουρκοκύπριων παρατηρητών στο ΕΚ. Επιπλέον, απερρίφθη για μια ακόμη φορά σχετική τροπολογία της ομάδας των Πρασίνων που επανέφερε το θέμα του απευθείας εμπορίου με τους Τουρκοκυπρίους.

Παράλληλα, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντοςήταν και η υπερψήφιση της τροπολογίας της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ για την ρητή καταδίκη της Τουρκίας στο θέμα των συνεχών παραβιάσεων  ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Στην παρέμβασή της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κα. Μαριέττα Γιαννάκου επεσήμανε ότι, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί  σε άλλους τομείς,  η Τουρκία εξακολουθεί σε πολιτικό επίπεδο να μην παρουσιάζει καμία ουσιαστική πρόοδο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε “Η Τουρκία αρνείται την αποδοχή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, συνεχίζει να διατηρεί στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο, να μην αναγνωρίζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και να μην αποδέχεται το Δικαστήριο της Χάγης.  Η ΕΕ δεν μπορεί να συναλλάσσεται με μια χώρα που λέει ότι δεν την αναγνωρίζει ολόκληρη. Είδαμε τι έγινε στην Κυπριακή Προεδρία. Δεν μπορεί να παριστάνουμε τους αδαείς και τους αφελείς περιμένοντας ότι θα διορθωθούν αυτά με τον χρόνο. Αυτά διορθώνονται μόνον υπό πραγματική πίεση”.

Όσον αφορά στην έκθεση Προόδου 2012 για την Σερβία, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν το τελικό κείμενο της έκθεσης, η οποία αναγνωρίζει την πρόοδο που μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί και ενθαρρύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που γίνονται στη χώρα.

Καθοριστικό σημείο για την υπερψήφιση από πλευράς των ευρωβουλευτών της ΝΔ του τελικού ψηφίσματος, υπήρξε η υιοθέτηση της τροπολογίας της κα. Γιαννάκου και άλλων ελλήνων ευρωβουλευτών, η οποία διόρθωνε τον όρο “Μακεδονία” ο οποίος είχε περάσει στο αρχικό κείμενο, επαναφέροντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.