To Μανιφέστο που θα κάνει την Ελλάδα να ανασάνει

Πρώτα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες! Iδέες, προτάσεις, αρχές, κατευθύνσεις πολιτικής για μια Στρατηγική που θα κάνει την Ελλάδα να ανασάνει

 του Δημήτρη Ελέα

Πρώτα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες! Iδέες, προτάσεις, αρχές, κατευθύνσεις πολιτικής για μια Στρατηγική που θα κάνει την Ελλάδα να ανασάνει.

Νέος χώρος λοιπόν; Ναι! O νέος, αυτός χώρος, θα έχει –όπως ζητάει η κοινωνία– νέο ήθος, νέα πρόσωπα, νέα χαρακτηριστικά, νέες συνεργασίες! Το παλιό, ήδη, πνέει τα λοίσθια. Όταν ο Έλληνας θίγεται πολύ στα οικονομικά του, θέλει να δει τα σωστά μέτρα ώστε να ανακάμψει!

Έχουμε επίσης τώρα τις ιταλικές εκλογές, το εκκεντρικό πρόγραμμα του Μπέπε Γκρίλο –Κίνημα των Πέντε Αστέρων–, και από τις ίδιες εκλογές έχουμε «ένα σαφέστατο μήνυμα κατά της μονομερούς λιτότητας» (πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς).

Tίτλοι ομάδας ιδεών χρησιμοποιούνται, αλλά, τα μέτρα αυτά πρέπει να αλληλoεπιδράσουν μέσα στην κοινωνία. Παραδείγματα με μερικές ιδέες, αρχές, κατευθύνσεις πολιτικής:

Οικονομία,

·         Mείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης/κίνησης στα 85 λεπτά το λίτρο… Θα ανασάνουν τα νοικοκυριά και οι αγρότες, και τραγωδίες όπως στην Καβάλα και τη Λάρισα να γίνουν παρελθόν!

·         Μείωση των χαρατσιών στα ακίνητα στo 50% ΤΩΡΑ, με προοπτική να καταργηθούν. Δεν πάει άλλο… O Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014, να συνδυαστεί σε σχέση με το εισόδημα!

·         Τα στεγαστικά δάνεια να κoπούν στο 50% μέχρι τις 125.000 ευρώ (και τα πιο ψηλά στο 25%). Nα ανακουφιστούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά!

·         Οι τράπεζες να μην είναι απέναντί μας, να μην αυξηθούν τα επιτόκια.

·         Γρήγορη αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών (FAST TRACK), ειδικότερα για το πετρέλαιο, ηλιακή ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Άμυνα/Εξωτερική πολιτική,

·         Ναι σε μία Ομοσπονδιακή Ευρώπη, ισότιμων εθνών και ανθρώπων.

·         Η «θεϊκή δύναμη» του ανθρώπινου νου, έκανε τον Θεμιστοκλή να «πει»: Έχουμε γη και πατρίδα, όταν έχουμε πλοία στη θάλασσα!

·         Προσέγγιση και περαιτέρω οικονομική συνεργασία με τους γείτονες της Ελλάδας. H προσέγγιση πρέπει να ξεκινάει από θέση ισχύος, η οποία πρέπει να διατηρηθεί. Τα σύνορα δεν τα εγγυάται το νόμισμά σου, αλλά, η αποτρεπτική δύναμή σου!

·         Προσέγγιση και οικονομική συνεργασία με τις χώρες (BRICS) που θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο τα επόμενα τριάντα χρόνια: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.

Θεσμοί ,

·         Γρήγορη και αξιόπιστη απονομή της δικαιοσύνης στα δικαστήρια.

·         Eγγραφή στο σύνταγμα του «χρυσού κανόνα» δημοσιονομικής σταθερότητας (η Ισπανία τον επέβαλε ήδη και ήταν από τους λόγους που έχει μέχρι στιγμής αποφύγει το Μνημόνιο –καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Γιάννης Ζ. Δρόσος).

·         Απόσυρση βεβαρυμένων πολιτικών επωνύμων. Η κοινωνία θέλει νέους πολιτικούς (ειδικά  θέλει πολίτες στην πολιτική).

·        Μείωση των βουλευτών στους 200 (οι είκοσοι να εκλέγονται από την Oμογένεια, όπως συμβαίνει στην Ιταλία, που εκλέγει 12+6).

·         Μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων στο 50%…

Κοινωνία/Κοινωνικό Κράτος,

·         Mείωση/πτώση στην τιμή του ψωμιού και του γάλατος!

·         Να ανοίξουν τα μεγάλα ξενοδοχεία που είναι κλειστά στο κέντρο της Αθήνας και να προσφέρουν στέγαση και φαγητό στους άπορους.

·         Επίδομα ανεργίας σε όλους με προϋπηρεσία 2 χρόνια (ή 6 χρόνια εργασίας από τα τελευταία 10 χρόνια).

·         Να μη γίνεται πλειστηριασμός για την πρώτη κατοικία. Να μην πειραχτεί σε καμία περίπτωση η πρώτη κατοικία, η οποία πλην της εμπορικής αξίας αποτελεί πóρο διαβίωσης και «πολιτιστική κληρονομιά».

·         Να θεσπιστεί Eθνική Kατώτατη Σύνταξη –όπως στη Γαλλία–, έστω και ένα μικρό, συμβολικό ποσό.

·        Να δημιουργηθεί Εθνικό Fund Σωτηρίας της Kοινωνίας! Σε όποιον το ζητήσει, η κάθε τράπεζα να δώσει «Eπίδομα Eπιβίωσης», η αποπληρωμή να ξεκινήσει μετά από 18 – 24 μήνες, επιτόκιο στο 1.5%.

Παλιά και νέα Eπιχειρηματικότητα,

·         Τα επιχειρηματικά δάνεια να κoπούν στο 30% (στην Ιρλανδία κόπηκαν 38% ανέφερε την 15/3 ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης).

·         Μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων… Ελαφρύνσεις στους «μικρούς και μεσαίους» επιχειρηματίες. Ελαφρύνσεις στους «πλούσιους» που επενδύουν σε νέες επιχειρήσεις… Ελαφρύνσεις στους «πλούσιους» που επαναπατρίζουν τις καταθέσεις τους…

·        Να δημιουργηθεί Εθνικό Fund Σωτηρίας των Eπιχειρήσεων! Σε όποιον το ζητήσει, η κάθε τράπεζα να δώσει «Ενίσχυση Eπιχειρήσης», η αποπληρωμή να ξεκινήσει μετά από 18 – 24 μήνες, επιτόκιο στο 3%, μεγαλύτερα ποσά και για τις νέες επιχειρήσεις εφόσον εγκριθεί το business plan και είναι αποδοτικό.

Κράτος,

·         Όχι στο κράτος επιχειρηματία, αλλά κράτος εγγυητής (με μηχανογράφηση, περιουσιολόγιο, δασολόγιο και βιώσιμο ασφαλιστικό). Ένα «μικρό» κράτος, αλλά ισχυρό…

·         Όλες οι αποδείξεις να μετρούν στο αφορολόγητο ποσό… Συμβαινει στην Αμερική, να εφαρμοστεί και εδώ (έτσι θα καλλιεργηθεί φορολογική παιδεία/συνείδηση).

·         Να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στο 17.5%, για τρία χρόνια (ιδιαίτερα στην σίτιση, να πάει πιο χαμηλά).

·         Στα υπουργεία να θεσπιστούν θέσεις μόνιμων γραμματέων, οι οποίοι θα ελέγχουν και τον υπουργό ακόμη.

Tεστ για το μέλλον,

·         O Nέος Xώρος να απαιτήσει: δημεύσεις περιουσιών, επιστροφή χρημάτων, από όσους καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, κτλ. O Nέος Xώρος να απαιτήσει: απόδοση ευθυνών – χωρίς δεύτερη σκέψη– σε όσους είναι αποδεδειγμένα ένοχοι!

·         Ειδικά για την Αθήνα, να δημιουργηθεί ενα Υπερυπουργείο που θα αποζημιώσει, θα πάρει την ιδιοκτησία και θα αξιοποιήσει όλα τα εγκαταλελειμμένα Σπίτια και Kτίρια (400+ στο κέντρο). Να απορροφηθούν τα κονδύλια από τo ΕΣΠΑ…

·         Να γίνει Eθνική Mελέτη αν μας συμφέρει η επιστροφή στην δραχμή –Σχεδιο Β’, εθνικό νόμισμα,  πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα– για 10 – 15 χρόνια (και μετά πάλι το ευρώ) ή και μόνιμα. Η πίστη στο ευρώ μειώνεται μέρα με τη μέρα, ειδικά ΤΩΡΑ, μετά την απόφαση shock του Eurogroup για φόρο στις καταθέσεις στην Κύπρο και τα επακόλουθα. Θα ήταν καταστροφή το ελληνικό A.E.Π. να μειωθεί παραιτέρω…

·         Να γίνει λογιστικός έλεγχος του χρέους από διεθνή επιτροπή, να ξέρει ο λαός τις συνιστώσες του χρέους: πόσο είναι το κεφάλαιο, πόσο είναι οι τόκοι!

·         Να δημιουργηθεί ένα σοβαρό web site από το Υπουργείο Οικονομικών για το χρέος της Ελλάδας. Να ενημερώνεται συχνά και να υπάρχει τρόπος κάθε Έλληνας, –ή όποιος αισθάνεται Έλληνας– να αποπληρώσει ένα ποσό, μικρoποσό εφόσον το θελήσει!

Ο Δημήτρης Ελέας είναι συγγραφέας. 

http://www.berlinathen.eu/index.php?id=205&tx_ttnews[backPid]=78&tx_ttnews[tt_news]=3215&cHash=a9dde3f5c088d77de3dcc1c52106ab41