Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε 4 τομείς της Ελληνικής οικονομίας

Τι είπε στην συνέντευξή του ο κ ΥΠΑΑΝ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Καλησπέρα σας. Το νομοσχέδιο που σήμερα σας παρουσιάζουμε είναι τμήμα του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών και το οποίο επικεντρώνεται στη λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που όπως ξέρετε καλύπτει τέσσερις βασικούς τομείς της οικονομίας: τον τουρισμό, την επεξεργασία τροφίμων, τα οικοδομικά υλικά και το λιανικό εμπόριο.

Πρόκειται για τομείς που καλύπτουν το 1/5 περίπου του ΑΕΠ και αφορούν σε πάνω από 1.000.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο στους κλάδους αυτούς διαμορφώθηκε μια σειρά από διατάξεις εδώ και δεκαετίες, ένα πλέγμα υπερβολικής προστασίας με πολύ αρνητικά αποτελέσματα για όλους. Όχι μόνο για τους καταναλωτές και τον ανταγωνισμό, αλλά και για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, διότι αυτή η υπερρύθμιση της αγοράς στο τέλος δεν έβλαψε μόνο τον ανταγωνισμό, αλλά και την ανταγωνιστικότητα.
Μπορεί ορισμένοι κατά περίπτωση να θεωρούσαν πως με τις στρεβλώσεις αυτές κέρδιζαν τη μάχη της δικής τους ομάδας πίεσης, αλλά όλοι μαζί οι Έλληνες έχαναν τον πόλεμο της ανταγωνιστικότητας και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

– Αφενός οι αγκυλώσεις στην οικονομία έκαναν ζημιά στην παραγωγική βάση της χώρας και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, διότι οι επιχειρήσεις δεν είχαν τα κίνητρα που είχαν οι επιχειρήσεις σε άλλες πιο ανοιχτές οικονομίες για να είναι ανταγωνιστικές.
– Αφετέρου η έλλειψη ανταγωνισμού και τα εμπόδια εισόδου στην αγορά λειτουργούσαν αρνητικά στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, αλλά και ωθούσαν περισσότερο ψηλά, απ’ όσο θα ήταν ανεκτό, τις τιμές.

Με το σημερινό νομοσχέδιο που ενισχύει τον ανταγωνισμό στην αγορά, «σπάμε άλατα» δεκαετιών. Καταργούμε εκατοντάδες στρεβλώσεις στην οικονομία και τα νομοθετημένα καρτέλ που προστάτευαν τους λίγους εις βάρος των πολλών. Έτσι και με αυτή τη μεταρρύθμιση, θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των υφιστάμενων επιχειρήσεων και θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις ενισχύοντας την παραγωγική μας βάση και συνολικά την οικονομία της χώρας.
Παράλληλα, θα πέσουν οι τιμές σε μια σειρά από βασικά είδη πρώτης ανάγκης στηρίζοντας τον Έλληνα καταναλωτή που σήμερα δοκιμάζεται σκληρά από την ανεργία και από την ύφεση. Φυσικά υπήρξαν και υπάρχουν αντιδράσεις. Είναι λογικό. Είναι λογικό οι επαγγελματικές και οι επιχειρηματικές ενώσεις να εκφράζουν τα συμφέροντα του κάθε επιμέρους κλάδου και μάλιστα όσων επιχειρήσεων ή επαγγελματιών ήταν ήδη εντός της αγοράς.
Εμείς όμως ως κυβέρνηση και ως Υπουργείο Ανάπτυξης δεν είμαστε εδώ για να προστατεύουμε τα στενά συμφέροντα της τάδε ή της δείνα κοινωνικής ομάδας ή επαγγελματικής ομάδας.
Λόγω της κρίσης ο ελληνικός λαός έχει υποστεί μεγάλες θυσίες. Περικόπηκαν μισθοί, συντάξεις, αναπηρικά επιδόματα. Οι Έλληνες λοιπόν που είδαν τα εισοδήματά τους να περιορίζονται δραματικά τα τελευταία χρόνια, έχουν το δικαίωμα να δουν και τις τιμές να αποκλιμακώνονται, να πέφτουν περισσότερο απ’ όσο έχει συμβεί την ίδια χρονική περίοδο.
Και στην πραγματικότητα δεδομένων των συνθηκών αυτή είναι και η βασική κοινωνική πολιτική που σήμερα μπορεί να ασκηθεί. Είναι επομένως αδιανόητο για λόγους προστασίας κάποιας επαγγελματικής ομάδας να κρατάμε χαμηλά τον ανταγωνισμό και ψηλά τις τιμές.
Η κυβέρνηση είναι εδώ για να εκφράσει τα εκατομμύρια των πολιτών που έμειναν άνεργοι, που είδαν το εισόδημά τους να πέφτει πάνω από 25%, όλων όσων δικαιούνται μια βελτίωση σε συνθήκες της ζωής τους άμεσα. Αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες.
Φυσικά το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι η μόνη παρέμβαση της κυβέρνησης και του Υπουργείου στο συγκεκριμένο πεδίο στους 20 μήνες που προηγήθηκαν. Ως Υπουργείο Ανάπτυξης προωθήσαμε και προωθούμε μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και της παραγωγικής της βάσης, όπως είναι: ο επενδυτικός νόμος, η απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές, ο νόμος πλαίσιο για τη συνολική απλοποίηση στην ίδρυση επιχειρήσεων, η εθνική στρατηγική για τα logistics, η στόχευση του νέου ΕΣΠΑ σε οκτώ τομείς προτεραιότητας για την ελληνική οικονομία.
Παράλληλα όμως, για να στηρίξουμε τον ανταγωνισμό και τον Έλληνα καταναλωτή, υλοποιήσαμε σημαντικές αλλαγές όπως ήταν οι απλούστερες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις που επέτρεψαν σε περισσότερες εταιρείες να πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία. Το άνοιγμα της αγοράς του Ρέντη στον καταναλωτή, πράγμα το οποίο νομίζω εκτιμήθηκε απ’ όλους εκείνους οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί την αγορά ως καταναλωτές.
Τα μέτρα κατά των στρεβλώσεων στην αγορά των καυσίμων που υιοθετήσαμε μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα καταστήματα με τον διπλασιασμό των εκπτωτικών περιόδων, πράγμα που επίσης λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή.

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και το εγχείρημα που κάνουμε με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Επιλέξαμε, η Ελλάδα, η κυβέρνηση Παπαδήμου επέλεξε τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ διότι πράγματι διαθέτει αμεροληψία και εμπειρία. Η λεγόμενη εργαλειοθήκη του Οργανισμού έχει αξιοποιηθεί με επιτυχία ήδη από άλλα κράτη, όπως είναι ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο ΟΟΣΑ όσο κι εμείς, ζητήσαμε και λάβαμε προτάσεις δεκάδων φορέων της αγοράς. Ενώσεων καταναλωτών, επιχειρηματικών φορέων, εκπροσώπων κλάδων κλπ. Δεν στηριχθήκαμε δηλαδή σε μια παρέμβαση απλά και μόνο στη νομοθεσία, αλλά υπήρξε επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους. Ήταν μια δύσκολη διαδικασία που κράτησε παραπάνω από ένα χρόνο γιατί έπρεπε να εντοπιστούν εκατοντάδες στρεβλώσεις, εμφανείς αλλά και αφανείς σε τέσσερις ευρύτατους κλάδους της οικονομίας.
Στη συνέχεια έπρεπε από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία να κάνουμε τον καλύτερο τρόπο παρέμβασης σε συνεννόηση φυσικά και με την τρόικα, δεν έχουμε κανένα λόγο να το κρύψουμε, τους βουλευτές και τους κοινωνικούς εταίρους.
Οφείλαμε να λάβουμε υπόψη τόσο τις ειδικές συνθήκες ελληνικής αγοράς, όσο και την ανάγκη για ουσιαστική μεταρρύθμιση. Τελικώς, όπως θα δείτε στο νομοσχέδιο, έχουμε αξιοποιήσει τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων του ΟΟΣΑ.

 

Συγκεκριμένα: υιοθετήσαμε το 82% των προτάσεων, όπως είχαμε πει εξαρχής. Ενώ ένα 8% αφορά σε αλλαγές που έγιναν με βάση κυβερνητικές αποφάσεις και σχετική συμφωνία με την τρόικα. Τέτοιοι τομείς είναι ο τομέας του γάλακτος και ο τομέας των φαρμάκων. Ένα 5% των προτάσεων, επιπλέον αυτών, θα εξεταστεί στο γενικότερο πλαίσιο των εισφορών υπέρ τρίτων που το χειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών και θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις μέχρι το τέλος του έτους. Με τις αλλαγές που εισάγει το νομοσχέδιο αυτό δεν αυτοσχεδιάσαμε. Αξιοποιούμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, δηλαδή φέρνουμε και στην Ελλάδα όσα έγιναν διεθνώς και πέτυχαν.
Παράλληλα, όπου χρειάστηκε, κάναμε τις αναγκαίες προσαρμογές ώστε να ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Η μεταρρύθμιση αφορά κομβικούς τομείς της οικονομίας και της καθημερινότητας. Αφορά στην πραγματικότητα τη ζωή όλων μας.
Στη συνέχεια θα αναφέρω ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα των σημαντικότερων αλλαγών που κάνουμε με το νομοσχέδιο αυτό.

Ως προς τα φάρμακα και τα φαρμακεία:
Πρώτον, καταργούνται οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, ενώ διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια.
Δεύτερον, καταργείται το υποχρεωτικό ποσοστό 50% που έπρεπε να κατέχει ο αδειούχος φαρμακοποιός στην κοινή εταιρεία με άλλο φαρμακείο ή φαρμακαποθήκη. Τα ποσοστά συμμετοχής σε εταιρείες φαρμακείων ή φαρμακαποθηκών θα καθορίζονται στο εξής ελεύθερα.
Τρίτον, επιτρέπεται στους φαρμακοποιούς, μόνο στους φαρμακοποιούς, να ιδρύουν ή να διευθύνουν περισσότερα του ενός φαρμακεία.
Τέταρτον, αίρεται η απαγόρευση της συστέγασης φαρμακείων ή φαρμακοποιών με άλλα καταστήματα.
Πέμπτον, καταργείται το ελάχιστο εμβαδόν φαρμακαποθήκης και του χώρου εξυπηρέτησης του κοινού – φαρμακαπωλείου όπως λέγεται- σε περιπτώσεις συστέγασης φαρμακείων.
Έκτον, απελευθερώνονται προς τα κάτω οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) με κατάργηση του εγγυημένου περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων. Οι ανώτατες τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων διατηρούνται στα σημερινά επίπεδα και ύστερα από ένα τρίμηνο θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί στην αγορά.
Τα νέα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα τεθούν σε κυκλοφορία στο εξής θα διατίθενται σε ίδιες ή χαμηλότερες τιμές εφόσον υπάρχουν ήδη κυκλοφορούντα με όμοιες δραστικές ουσίες, περιεκτικότητες και φαρμακοτεχνικές μορφές. Για όσα δεν υπάρχουν όμοιες δραστικές ουσίες η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και θέλω να γίνει σαφές ότι αποκλείεται, όπως και να εξελιχθεί η κατάσταση, να ανέβουν οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Γιατί το ανώτατο όριο είναι αυτό που σήμερα υπάρχει. Απελευθερώνονται προς τα κάτω οι τιμές.
Έβδομον, απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων για τις έξι ημέρες της εβδομάδας εκτός Κυριακής. Παραμένει φυσικά, και το υπογραμμίζω αυτό, ο θεσμός των εφημεριών. Διότι έτσι διασφαλίζεται πως πάντοτε θα υπάρχει διαθέσιμο φαρμακείο για το κοινό, όπως ισχύει σήμερα.
Ως προς την απελευθέρωση του ωραρίου, οι φαρμακοποιοί θα έχουν δυο επιλογές. Πρώτον, προκειμένου να περιλαμβάνεται ένα φαρμακείο στον κατάλογο των εφημερευόντων, το διευρυμένο ωράριο θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τις ώρες εφημερίας και θα πρέπει επίσης να γνωστοποιείται εκ των προτέρων και να τηρείται υποχρεωτικά. Εξυπακούεται ότι τα φαρμακεία θα μπορούν να λειτουργούν επιπλέον ώρες πέρα από το ωράριο της εφημερίας. Η δεύτερη επιλογή είναι τα φαρμακεία να λειτουργούν όσες ώρες επιλέγει ο φαρμακοποιός χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις. Στην περίπτωση αυτή δεν θα περιλαμβάνονται στη λίστα των εφημερευόντων για να μην έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.
Όγδοον, προβλέπεται ρητώς ότι βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να πωλούνται και εξ αποστάσεως μέσω του internet. Όπως ξέρετε, οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής έχουν εισαχθεί και επιτρέπεται από 14 Φεβρουαρίου να διακινούνται και μέσω των super market.
Πλέον επιτρέπεται να διακινούνται και μέσω internet, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής που καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα της «ευρύτερης οικογένειας», το λέω λίγο αυθαίρετα, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Ένατον, ως μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα χαρακτηρίζονται στο εξής τα φάρμακα που κυκλοφορούν σε τρεις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί για πέντε όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Αυτά ως προς τα φάρμακα και τα φαρμακεία.

 

Δεύτερο κεφάλαιο τα καύσιμα.
Καταργείται σειρά ρυθμίσεων οι οποίες περιορίζουν τον ανταγωνισμό. Μεταξύ άλλων επιτρέπεται σε προμηθευτικούς συνεταιρισμούς και κοινοπραξίες να διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους.
Δεύτερον, καταργούνται οι περιορισμοί στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης από πωλητές χωρίς αποθηκευτικούς χώρους. Δεν επιτρεπόταν.
Τρίτον, κατοχυρώνεται δικαίωμα των πρατηριούχων να κάνουν, αν θέλουν και αν μπορούν, εισαγωγές καυσίμων.
Τέταρτον, αίρεται η απαγόρευση πώλησης πετρελαίου θέρμανσης από πρατήρια των εθνικών οδών. Μπορούν και εκεί πλέον αν θέλουν να πωλούν πετρέλαιο θέρμανσης. Προϋπόθεση φυσικά, σε κάθε περίπτωση, είναι οι εγκαταστάσεις διακίνησης των καυσίμων στις εγκαταστάσεις αυτές να λειτουργεί σύστημα εισροών εκροών.
Επίσης, καταργείται η υποχρέωση των πρατηρίων χωρίς αποκλειστική σύμβαση συνεργασίας με εταιρείας εμπορίας να αναρτούν την πινακίδα ΑΠ (Ανεξάρτητο Πρατήριο).

 

Περνάω στα περίπτερα και στα κυλικεία όπου κατά βάση έχουμε κάποιες αποσαφηνίσεις.
Αποσαφηνίζεται λοιπόν το καθεστώς χορήγησης αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων και κυλικείων.
Παραμένει ο περιορισμός που προβλέπει ότι το 30% των θέσεων περιπτέρων παραχωρούνται ύστερα από κλήρωση σε άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκνους με εισοδηματικά κριτήρια.
Αποσαφηνίζεται το καθεστώς διάθεσης καπνού με την επιφύλαξη των διατάξεων που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας: Απαγόρευση πώλησης σε ανηλίκους, απαγόρευση διαφήμισης, απαγόρευση καπνίσματος σε συγκεκριμένους χώρους κλπ. Όλα αυτά στην πραγματικότητα ισχύουν. Για λόγους ασφάλειας δικαίου διατυπώνονται με σαφέστερο τρόπο όλες αυτές οι διατάξεις, για να μη θεωρηθεί ότι αύριο το πρωί θα αλλάξει κάτι σημαντικό σε σχέση με τα περίπτερα ή με την πώληση καπνού.

 

Και περνάω σε ένα άλλο θέμα που έχει συζητηθεί: τα βιβλία. Απελευθερώνονται οι τιμές των βιβλίων.
Απελευθερώνονται οι εκπτώσεις στην πραγματικότητα. Δίνεται η δυνατότητα να υπάρχουν εκπτώσεις στα βιβλία. Εξαίρεση αποτελούν τα λογοτεχνικά βιβλία για τα οποία διατηρείται η ενιαία τιμή, μόνο για την πρώτη έκδοση και με ανώτατο χρονικό διάστημα τα δυο χρόνια.
Υπενθυμίζω ότι το καθεστώς ενιαίας τιμής σημαίνει ότι οι λιανέμποροι βιβλιοπώλες δεν μπορούν να κάνουν έκπτωση πάνω από το 10% επί της τιμής που έχει ορίσει ο εκδότης.
Τώρα θέλω να σημειώσω ότι με τον ίδιο νόμο γίνεται αναφορά στον όρο λογοτεχνικά βιβλία, υιοθετείται ο ορισμός του νόμου 2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και στον όρο λογοτεχνικά έργα περιλαμβάνονται: διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια, κριτικά δοκίμια, θεατρικά έργα, ταξιδιωτικά έργα και βιογραφίες. Στην έννοια του βιβλίου περιλαμβάνονται τα CD, τα DVD που αναπαράγουν το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου καθώς και τα ηλεκτρονικά βιβλία, τα e-book. Επομένως: για τις άλλες κατηγορίες βιβλίων, αλλά και για τις επόμενες εκδόσεις των λογοτεχνικών, οι περιορισμοί ως προς τις εκπτώσεις απελευθερώνονται.
Και επίσης μιλώντας πάντοτε για το βιβλίο παρέχεται η δυνατότητα διοργάνωσης περισσότερων εκθέσεων βιβλίων, γιατί για κάποιους λόγους είχαν μπει περιορισμοί και στη διοργάνωση των εκθέσεων βιβλίων μέχρι τώρα.

 

Και έρχομαι σε ένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί μέχρι τώρα ευρέως, τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές: Εφαρμόζεται πιλοτικά για ένα χρόνο και για τρεις τουλάχιστον τουριστικές περιοχές, η προαιρετική λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους. Οι περιοχές θα καθοριστούν ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και μετά από προτάσεις που θα προέλθουν από την πλευρά τους.
Ήδη υπάρχει, μπορώ να σας πω, σχετικό ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι είναι σαφής η σημερινή ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΣΕΕ. Υπήρχε σχετική πρόταση του ΟΟΣΑ για πλήρη απελευθέρωση για όλες τις Κυριακές ή εναλλακτικά, αυτή που μόλις σας περιέγραψα.
Προωθούμε τη συγκεκριμένη επιλογή γιατί αφενός τα αποτελέσματα από τη λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακές μέχρι τώρα –νομίζω από εμάς τουλάχιστον- και από την πλειονότητα θέλω να πιστεύω, εκτιμούνται ως θετικά. Και διότι θέλουμε να ενισχύσουμε τον τουρισμό και γι’ αυτό μιλάμε για τουριστικές περιοχές.
Επομένως, θα δοκιμάσουμε πιλοτικά για ένα χρόνο, σε τρεις τουριστικές περιοχές το συγκεκριμένο μέτρο. Θα εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα του μέτρου και στη συνέχεια πάλι σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και την Αυτοδιοίκηση θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και θα αποφασίσουμε ως προς τα αποτελέσματα.
Ως προς τις εκπτώσεις και τις προσφορές, θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις που θα εκδοθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης μετά από διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερομένους. Θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων τον τρόπο αναγραφής των τιμών κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, τις χρονικές περιόδους των προσφορών και συναφή ζητήματα.
Δεν αλλάζουν οι τακτικές και οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι που θεσπίστηκαν με το νόμο 4177/2013. Δηλαδή από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου οι τακτικές, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι ενδιάμεσες.
Καταργείται ο περιορισμός στην περίπτωση διενέργειας προωθητικών ενεργειών σύμφωνα με την οποία η αξία του προϊόντος που δίνεται ως δώρο, θα έπρεπε να είναι μικρότερη της αξίας του κύριου προϊόντος. Καταργείται αυτή η πρόβλεψη.
Επίσης καταργείται η απαγόρευση που ίσχυε μέχρι σήμερα, της διενέργειας εκπτώσεων στα καταστήματα stock και στα outlets. Επιτρέπονται και εκεί πλέον εκπτώσεις.
Ως προς τα απορρυπαντικά: Καταργείται η σύνθετη διαδικασία γνωστοποίησης της χημικής σύνθεσης των απορρυπαντικών στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
Μέχρι τώρα η σύνθετη αυτή διαδικασία και το αντίστοιχο παράβολο που κατεβάλλετο, περιόριζε τον ανταγωνισμό και ωθούσε ψηλότερα τις τιμές. Διότι πρώτον απέτρεπε τις εισαγωγές απορρυπαντικών, καθώς οι εισαγωγείς όφειλαν να καταθέτουν ένα τεράστιο φάκελο με στοιχεία που ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν και μάλιστα για προϊόντα ήδη εγκεκριμένα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφετέρου φόρτωνε με υπερβολικό κόστος τους Έλληνες παραγωγούς καθώς έπρεπε σε κάθε αλλαγή σύνθεσης να διεκπεραιώνουν όλη αυτή τη διαδικασία πέρα από τους υπόλοιπους αναγκαίους ελέγχους.
Με τη νέα διάταξη και την απλή ηλεκτρονική γνωστοποίηση χωρίς παράβολο, μειώνουμε το κόστος και καταργούμε περιττά διοικητικά εμπόδια. Επομένως ενισχύεται ο ανταγωνισμός με θετική επίδραση για τον καταναλωτή.

 

Ως προς τις ανώτατες τιμές, έτσι όπως καθορίζονται από τις ΔΙΕΠΠΥ, τις πρόσφατες αγορανομικές διατάξεις και πάλι έχουμε αποσαφηνίσεις για λόγους καλύτερης νομοθέτησης.
Αποσαφηνίζεται λοιπόν ότι οι ανώτατες τιμές πώλησης για τα προϊόντα: νερό, τοστ, καφέ, τσάι, που προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση και τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ, ισχύουν περιοριστικά στους χώρους που προβλέπει η ίδια η απόφαση. Δηλαδή σε αεροδρόμια, στα πλοία, στα γήπεδα, σε αρχαιολογικούς χώρους κτλ., για την αποφυγή παρεξηγήσεων. Για να μη θεωρήσει κάποιος ότι μπορεί να έρθει ένας Υπουργός και να δημιουργήσει ένα καθεστώς σοβιετικής οικονομίας σε όλη τη χώρα.

Ως προς το ψωμί. Ορίζεται ρητά ότι το ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα, θα ζυγίζονται υποχρεωτικά ενώπιον του καταναλωτή σε όλα τα σημεία πώλησης. Όχι ψωμί κατ’ εκτίμηση, όχι ψωμί με το μάτι. Ψωμί με το ζύγι.
Καταργούνται οι προκαθορισμένες ποσότητες και το προκαθορισμένο βάρος πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων. Στις πινακίδες θα αναγράφεται η τιμή ανά κιλό και συμπληρωματικά στα προϊόντα που πωλούνται συνήθως με το κομμάτι (πχ κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης) και η τιμή ανά τεμάχιο.
Επιτρέπεται η πώληση ψωμιού απ’ όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών, εφ’ όσον εφοδιαστούν με άδεια πρατηρίου και φυσικά με την επιφύλαξη της τήρησης υγειονομικών διατάξεων και των διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών. Εξαιρούνται τα κρεοπωλεία, τα πτηνοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία και τα περίπτερα στα οποία δε μπορεί να πωλείται ψωμί.
Καταργείται η υποχρέωση των αρτοποιείων να τηρούν αποθέματα αλεύρων, καυσίμων και αλατιού για την παραγωγή ψωμιού 3 ημερών το καλοκαίρι και μιας εβδομάδας τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου καθώς θεωρείται μια αναχρονιστική και άχρηστη ρύθμιση.

Προβλέπεται η έκδοση -αυτό δεν αφορά μόνο το ψωμί, είναι ευρύτερο για τα τρόφιμα- σύγχρονου κώδικα καλών πρακτικών για τρόφιμα και ποτά με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού Οικονομικών μετά από διαβούλευση με τους φορείς αγοράς. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, αλλά και η ανάδειξη παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή. Το σημειώνω διότι είχε συνδεθεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την τρόικα το θέμα αυτό με το γιαούρτι και την προστασία του παραδοσιακού γιαουρτιού. Η φιλοδοξία μας είναι το αντίθετο: Να στηρίξουμε τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Θα εκσυγχρονιστεί ο Κώδικας, διότι έχει ρυθμίσεις από τη δεκαετία του ’50 σε πολλές περιπτώσεις. Αλλά προς την κατεύθυνση που περιέγραψα.

Καταργείται η αναχρονιστική διάταξη περί ελάχιστης δυναμικότητας παραγωγής για τους αρτοποιούς της πρωτεύουσας. Για να έχουν αρτοποιείο, θα έπρεπε να παράγουν οπωσδήποτε την ημέρα κάποια μίνιμουμ κιλά ψωμί. Και καταργείται η εισφορά που επιβάλλεται σε κάθε αγορά αλεύρου υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών. Είναι ένα θέμα το οποίο θα το χειριστεί το Υπουργείο Εργασίας και θα κατατεθεί -αν δεν κάνω λάθος- στις ρυθμίσεις του Υπουργείου Εργασίας, στο πολυνομοσχέδιο.

Ως προς το γάλα. Το γάλα θα διακρίνεται πλέον σε παστεριωμένο γάλα και σε γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας.
Αίρεται ο νομικός περιορισμός της ανώτατης διάρκειας συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος και ορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης τόσο για το παστεριωμένο όσο και για το γάλα θερμικής επεξεργασίας, θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης σε κάθε βιομηχανία όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Και φυσικά η όλη διαδικασία θα υπόκειται στον έλεγχο των αρμόδιων Ελεγκτικών Αρχών κατά τις προβλέψεις του Κοινοτικού Δικαίου.
Στη συσκευασία κάθε προϊόντος θα πρέπει να αναγράφεται οπωσδήποτε η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης καθώς και η διάρκεια ζωής του γάλακτος. Δηλαδή θα πρέπει να αναγράφεται για παράδειγμα «γάλα 5 ημερών», «γάλα 7 ημερών», «γάλα 8 ημερών». Αλλά αυτό να είναι σαφές για πληρέστερη ενημέρωση του καταναλωτή.
Θεσπίζεται νέα κατηγορία γάλακτος, το «γάλα ημέρας», που συσκευάζεται σε διάστημα 24 ωρών από το άρμεγμα και χωρίς τη διαδικασία της λεγόμενης θέρμισης, η οποία περιορίζει τη θρεπτική του αξία. Επομένως θα είναι ένα διακριτό προϊόν. Η διάρκεια συντήρησής του δε θα υπερβαίνει τις 2 ημέρες από την ημέρα παστερίωσης.
Αυτή η αλλαγή, σε συνδυασμό με το ελληνικό σήμα που εισάγουμε, θεωρούμε ότι ενισχύει τους Έλληνες παραγωγούς ενώ ταυτόχρονα με όλα τα υπόλοιπα μέτρα, λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας τα συμφέροντα των Ελλήνων καταναλωτών που σήμερα πληρώνουν το τρίτο ακριβότερο γάλα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση: 1,28 στην Ελλάδα, 0,79 στην Πορτογαλία, 0,77 στην Ισπανία.

 

Ως προς το ελαιόλαδο, μια αλλαγή: Επιτρέπεται για λόγους οικονομίας κλίμακος, η διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασίες 10, 20, 25 και 50 λίτρων αποκλειστικά για την κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις. Δεν είμαστε η μόνη χώρα που το έχει. Αυτός είναι ο κανόνας. Είναι αυτό που συμβαίνει και σε μια άλλη μεγάλη ελαιοπαραγωγό χώρα της Ευρώπης, την Ισπανία.

Αλλάζω κεφάλαιο: Δομικά υλικά. Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές; Αίρεται η υποχρέωση διακίνησης χύδην τσιμέντου από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των λεγόμενων κέντρων διανομής, υπό προϋποθέσεις και εφ’ όσον διασφαλίζεται ο έλεγχος ποιότητας του προϊόντος.
Μ’ αυτό τον τρόπο διευκολύνεται το εμπόριο τσιμέντου στην πραγματικότητα. Αίρονται φραγμοί. Ο εισαγωγέας μπορεί να τα διαθέτει απευθείας χωρίς το επιπλέον κόστος μεταφοράς στο κέντρο διανομής, αρκεί να πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται. Π.χ. το τσιμέντο να μεταφέρεται με σφραγισμένο μεταφορικό μέσο, να προορίζεται για ίδια χρήση και να μη μεσολαβεί στάδιο αποθήκευσης.
Απλουστεύεται το εμπόριο. Αίρονται μια σειρά από διαδικασίες που απέτρεπαν περισσότερους παίκτες στην αγορά. Αίρονται οι προϋποθέσεις περί ελαχίστου κεφαλαίου που ήταν 500.000 ευρώ και περί ελαχίστου όγκου των αποθηκευτικών χώρων που ήταν 2.000 κυβικά μέτρα που απαιτείται να έχουν οι κάτοχοι άδειας εμπορίας ασφάλτου.
Ευθυγραμμίζεται η διάρκεια της άδειας λειτουργίας των μηχανημάτων κατεργασίας των αδρανών υλικών, με τη διάρκεια της άδειας εκμετάλλευσης του λατομείου για την απλούστευση της ζωής των επιχειρήσεων και τη μείωση του κόστους και των διοικητικών βαρών.
Περιορίζονται μια σειρά από διοικητικά βάρη, όπως η υποχρέωση υποβολής στοιχείων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τιμές, εξαγωγές και μια σειρά από άλλα πράγματα από τα λατομεία σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τον υπολογισμό των αναλογικών μισθωμάτων, σε λατομεία αδρανών υλικών, καταργώντας το μέχρι σήμερα ασαφές και ενδεχομένως αδιαφανές καθεστώς που ίσχυε, καθώς ήταν στη διακριτική ευχέρεια των Αρχών, των περιφερειακών Αρχών, να ορίζουν τα μισθώματα.
Καταργείται, πάλι εισφορά υπέρ τρίτου, η επιβάρυνση 2% επί της τιμής πώλησης τσιμέντου υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων.

Στον τουρισμό. Καταργούνται περιορισμοί για την ίδρυση ξενοδοχείων, κέντρων αθλητικού και προπονητικού τουρισμού, κέντρων θαλασσοθεραπείας, συνεδριακών κέντρων, χιονοδρομικών κέντρων. Π.χ. χιλιομετρικές αποστάσεις, δυναμικότητα κλινών κτλ. Μια σειρά αποτρεπτικοί παράγοντες για την ίδρυση τουριστικών μονάδων. Αυτές οι προϋποθέσεις φεύγουν διότι θέλουμε να είμαστε πραγματικά μια χώρα που προσελκύει τουρίστες.
Καταργείται η έγκριση καταλληλότητας του ΕΟΤ για το οικόπεδο ή το γήπεδο τουριστικής εγκατάστασης στο πλαίσιο της απλοποίησης των αδειοδοτήσεων.
Αίρονται περιορισμοί ως προς την εκμίσθωση επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης, τα αυτοκίνητα με οδηγό, αυτά που θεσπίστηκαν με το νόμο 4093/12.
Συγκεκριμένα: καταργείται το ελάχιστο όριο κυβισμού των αυτοκινήτων, που σήμερα είναι 1500 κυβικά εκατοστά και η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης που μειώνεται, από 12 ώρες που είναι μέχρι σήμερα, σε 6 ώρες. Εξομοιώνονται παλαιοί και νέοι επαγγελματίες, ως προς τη δυνατότητα απόκτησης τουριστικών λεωφορείων, καινούργιων ή μεταχειρισμένων.
Τι σημαίνει αυτό: Μέχρι σήμερα, οι υφιστάμενοι επιχειρηματίες στο χώρο των τουριστικών λεωφορείων, είχαν το δικαίωμα όταν αντικαθιστούσαν το τουριστικό τους λεωφορείο, να παίρνουν όποιο λεωφορείο θέλουν, καινούργιο ή μεταχειρισμένο. Οι νέοι, οι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο, έπρεπε να παίρνουν αποκλειστικά καινούργιο λεωφορείο. Τώρα εξισώνονται και οι καινούργιοι και οι παλιοί και μπορούν να πάρουν αν θέλουν καινούργιο ή αν θέλουν μεταχειρισμένο για λόγους ίσης μεταχείρισης επιχειρηματιών που είναι στον ίδιο κλάδο.
Καταργείται η υποχρέωση γνωστοποίησης, θεώρησης και έγκρισης τιμών από τις τουριστικές επιχειρήσεις προς τον ΕΟΤ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο καθώς οι ρυθμίσεις αυτές περιορίζουν τον ανταγωνισμό. Οι τιμές που ορίζουν τα ξενοδοχεία μέχρι σήμερα θα έπρεπε να γνωστοποιούνται πρωτύτερα στον ΕΟΤ και στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, πράγμα το οποίο ήταν μια ρύθμιση αφενός αναχρονιστική και αφετέρου εναντίον του ανταγωνισμού.
Αίρεται ο περιορισμός ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε αλιευτικούς λιμένες ή καταφύγια, εφόσον σε απόσταση μικρότερη των 5 ναυτικών μιλίων λειτουργεί τουριστικός λιμένας σκαφών αναψυχής, δηλαδή μαρίνα, διευκολύνοντας μ’ αυτό τον τρόπο το θαλάσσιο τουρισμό.
Να το εξηγήσω. Μέχρι σήμερα, εάν σε απόσταση μέχρι τα 5 ναυτικά μίλια από ένα αλιευτικό καταφύγιο λειτουργούσε και μια μαρίνα, υποχρεούτο το ιστιοπλοϊκό σκάφος ή όποιο σκάφος να πάει οπωσδήποτε στη μαρίνα και όχι στο αλιευτικό καταφύγιο. Για λόγους διευκόλυνσης του θαλάσσιου τουρισμού και ενίσχυσης του ανταγωνισμού, επιτρέπεται μετά από συνεννόηση με τα δυο συναρμόδια Υπουργεία, Ναυτιλίας και Τουρισμού, να υπάρχει αυτή η καινούργια ρύθμιση.
Εξισώνονται όλες οι τουριστικές εγκαταστάσεις, παλιές και νέες ως προς τις προϋποθέσεις διάθεσης υγρών αποβλήτων. Υπάρχουν πιο αυστηρές προϋποθέσεις για τις καινούργιες εγκαταστάσεις και πιο ελαστικές για τις παλιές. Για την ομαλή μετάβαση των υφισταμένων επιχειρήσεων στο νέο καθεστώς, παρέχετε μεταβατική περίοδος 18 μηνών.
Επεκτείνεται η δυνατότητα διαδικτυακών τουριστικών γραφείων να παρέχουν όσες υπηρεσίες παρέχουν ακριβώς και τα τουριστικά γραφεία με φυσική παρουσία. Εξομοιώνονται παλιές και νέες εγκαταστάσεις ως προς τους όρους δόμησης που εφαρμόζονται σε περίπτωση επέκτασης. Αναφέρομαι σε τουριστικές εγκαταστάσεις.
Υπάρχουν και κάποιες άλλες ρυθμίσεις γενικότερες ή που δεν εντάσσονται σ’ αυτές τις κατηγορίες.
Αίρονται εμπόδια για τη συγχώνευση και το διαχωρισμό εγκαταστάσεων. Ένα παράδειγμα μεταξύ άλλων: Μέχρι σήμερα δύο εταιρείες στην Αττική, ας πούμε κατασκευαστικές, προκειμένου να συγχωνευθούν έπρεπε να λειτουργούν οι δύο επί μια τριετία, αλλιώς δεν μπορούσαν να συγχωνευθούν. Αυτό καταργείται.
Ορίζεται ρητά η δυνατότητα μεταφοράς με φορτηγό ιδιωτικής χρήσης ευπαθών και μη ευπαθών προϊόντων με την προϋπόθεση ύπαρξης ειδικών διαχωριστικών για τη στεγανοποίηση του ενός διαμερίσματος από το άλλο. Μέχρι τώρα απαγορευόταν σε ένα Ι.Χ. φορτηγό να έχει μαζί ευπαθή και μη ευπαθή προϊόντα. Θα έπρεπε να έχεις ή το ένα, ή το άλλο.
Επίσης καταργείται η υποχρέωση ύπαρξης χώρου στάθμευσης για τις εταιρείες φορτηγών Δημόσιας Χρήσης παλιές και νέες. Τι συμβαίνει; Με το νόμο 2010 καθιερώθηκε η υποχρέωση για πάρκινγκ μόνο στους νέους φορτηγατζήδες, όχι στους παλιούς. Μόνο στις νέες εταιρείες φορτηγών. Τώρα καταργείται και για τους μεν και για τους δε για να υπάρχουν ίσοι όροι ανταγωνισμού.
Ανέφερα 50 συγκεκριμένες παρεμβάσεις που αξιολόγησα ως σημαντικότερες από τις εκατοντάδες παρεμβάσεις που γίνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Εμείς εκτιμούμε ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα πετύχουμε δυο στόχους: Ο πρώτος στόχος είναι να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική. Γιατί οι επιχειρήσεις μας, αυτές που λειτουργούν τώρα αλλά και οι καινούργιες που θα τους δοθεί η δυνατότητα ευκολότερα να μπουν στην αγορά, θα μπουν σε μια ομαλώς λειτουργούσα αγορά, σε μια ανταγωνιστική οικονομία και επομένως παραγωγική οικονομία πράγμα που θα είναι καλό για τις επιχειρήσεις, για τους εργαζόμενους, αλλά και γι’ αυτούς που σήμερα είναι άνεργοι. Το ευρωπαϊκό πρότυπο έχει δείξει ότι όταν κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα και ενισχύουμε την απασχόληση.
Ο δεύτερος στόχος που πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε, είναι ότι θα ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό, θα αυξήσουμε τις επιλογές του καταναλωτή και θα βελτιώσουμε την καθημερινότητά του σε σχέση με τις τιμές, το οποίο είναι ένα ζήτημα κομβικής σημασίας σε τέσσερις επίσης κομβικής σημασίας τομείς για τον Έλληνα καταναλωτή.
Το ευρύτερο νομοσχέδιο μέρος του οποίου είναι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, θα εισαχθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή λόγω και των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας και θα ψηφιστεί με την διαδικασία που έχει ήδη ανακοινωθεί.
Επειδή έχουν γίνει ήδη συζητήσεις, θέλω να σας πω ότι, και παλιότερα και πρόσφατα και σήμερα, έχω συζητήσει με συναδέλφους που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ποτέ δεν πίστεψα ότι διαβάζοντας το νομοσχέδιο και έχοντας ένα ειλικρινή διάλογο μεταξύ μας οι συνάδελφοι που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, θα μπορούσαν να αρνηθούν να γίνει μια μεγάλη τομή για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Να γίνει μια μεγάλη τομή προς όφελος των καταναλωτών, να γίνει μια μεγάλη τομή για την καθημερινότητά μας. Και ακόμη περισσότερο δεν μπορούσα να πιστέψω και δεν είναι προφανώς αυτή η περίπτωση, ότι οι συνάδελφοι που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ του να έχουμε ακριβότερο γάλα, ακριβότερα φάρμακα, ακριβότερα είδη πρώτης ανάγκης.
Σήμερα μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση, την άνευ προηγουμένου κρίση που ζούμε κατά την διάρκεια της οποίας ήμασταν αναγκασμένοι να περικόψουμε μισθούς, συντάξεις, ακόμη και αναπηρικά επιδόματα, αυτό που οφείλουμε στον Έλληνα καταναλωτή, ιδιαίτερα στον Έλληνα μισθωτό και συνταξιούχο, είναι αν μη τι άλλο να υπάρξει μια μεγαλύτερη αποκλιμάκωση τιμών από αυτή που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα.
Αυτός είναι ένας στόχος που απ’ όσο διαπίστωσα, το συμμεριζόμαστε όλοι. Γι’ αυτό και προχωρούμε αυτό το νομοσχέδιο όχι γιατί μας το είπε ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η τρόικα, η ΚΟΜΙΣΙΟΝ, οποιοσδήποτε διεθνής Οργανισμός. Το προχωρούμε γιατί είναι επιταγή της συνείδησής μας. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά ακόμη περισσότερο υποχρέωσή μας απέναντι στον Έλληνα καταναλωτή.
Είναι αλλαγές αυτές που σήμερα παρουσιάζουμε, που έπρεπε να είχαν γίνει ίσως εδώ και δεκαετίες. Είναι αλλαγές που συνάντησαν αντιδράσεις όταν επιχειρήθηκε κάποιες από αυτές να γίνουν εδώ και δεκαετίες, αλλά τώρα γίνονται. Με την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Αντώνη Σαμαρά, οι αλλαγές αυτές γίνονται πραγματικότητα. Είναι δεκάδες, εκατοντάδες αλλαγές που κάθε μια ενδεχομένως από μόνη της να μην έχει τεράστια σημασία, αλλά συνδυαζόμενες αλλάζουν το τοπίο στην καθημερινότητά μας και δημιουργούν μια καινούργια πραγματικότητα. Πιο θετική για τους Έλληνες πολίτες.
Δέσμευσή μας είναι ότι η προσπάθεια δεν σταματά εδώ, συνεχίζεται, ακολουθεί το νομοσχέδιο για τη ριζική απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ακολουθεί το νομοσχέδιο για το καινούργιο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων για μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια, ακολουθεί το νομοσχέδιο για τα Logistics που είναι ένας βασικός τομέας της οικονομίας. Ακολουθεί το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο κ. Σκορδάς για το υπαίθριο εμπόριο το οποίο κι αυτό σύντομα θα πάει στη Βουλή για τον εξορθολογισμό αυτού του τομέα.
Θέλουμε να είμαστε το υπουργείο των μεταρρυθμίσεων. Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες. Το οφείλουμε ακόμη περισσότερο στους Έλληνες καταναλωτές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο ερωτήσεις. Αναφερθήκατε στο γάλα και είπατε χαρακτηριστικά ότι θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο της κάθε εταιρείας την τεχνολογική και θα υπόκειται στον έλεγχο των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών. Αυτό θα ήθελα μια διευκρίνιση στο συγκεκριμένο σημείο.
Δηλαδή μια γαλακτοβιομηχανία θέλει να βγάλει ένα προϊόν 8 ημερών θα απευθύνεται στον ΕΛΟΓΑΚ, γιατί ο ΕΛΟΓΑΚ είναι ο αρμόδιος Οργανισμός, θα απευθύνεται στον ΕΛΟΓΑΚ και θα του λέει έλα να ελέγξεις εάν έχω τη δυνατότητα αυτή; Ή θα προχωράει και εάν θέλει ο ΕΛΟΓΑΚ θα μπορεί να του κάνει τον έλεγχο; Αυτή είναι η μία ερώτηση.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εναρμονιζόμαστε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Τι συμβαίνει και τι θα συμβαίνει από εδώ και πέρα πέραν του αυτονόητου; Ειδικά εσείς -στο ρεπορτάζ- το ξέρετε πολύ καλά. Αυτονόητα κάθε βιομηχανία ελέγχει τον ανταγωνιστή της για να δει εάν στους ισχυρισμούς που προβάλει προς τους καταναλωτές λέει αλήθεια ή ψέματα. Και προφανώς υπάρχουν καταγγελίες κλπ. Αυτό είναι το αυτονόητο, αλλά ας το αφήσουμε το αυτονόητο. Πέραν αυτού προβλέπει η ρύθμιση ότι ένα προϊόν κυκλοφορεί, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, με ευθύνη του παρασκευαστή, αλλά επίσης θα υπόκειται στον έλεγχο των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών. Π.χ. του ΕΦΕΤ, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως πληρούνται οι όροι που λέει η συγκεκριμένη βιομηχανία ή δεν τηρούνται. Περί αυτού πρόκειται.
Δεν υπάρχει λοιπόν κάποιο εμπόδιο εισόδου. Δεν υπάρχει κάποιο καινούργιο. Είναι απολύτως σαφές. Το κατάλαβα και γίνομαι σαφέστερος. Δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο εισόδου στην αγορά. Κάποια ειδική καινούργια διαδικασία αδειοδότησης την ώρα που πάμε να καταργήσουμε τις αδειοδοτήσεις. Ισχύει για όλα τα προϊόντα αυτό που ισχύει σήμερα για αυτούς που κυκλοφορούν μέσα.
Υπάρχει μια διαρκής και αέναη εποπτεία του ΕΦΕΤ, είτε βάσει καταγγελιών, είτε γιατί ο ίδιος ο ΕΦΕΤ, ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός αποφάσισε την πρώτη μέρα, την πέμπτη μέρα, την δέκατη, την οποιαδήποτε κυκλοφόρησε αυτό το προϊόν, αποφάσισε να κάνει ένα έλεγχο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η δεύτερη ερώτηση αφορά το γιαούρτι. Υπάρχει μέσα στο σχετικό κεφάλαιο του νομοσχεδίου, υπάρχει μια διάταξη κέλυφος η οποία αφορά γενικά παραδοσιακά προϊόντα και αναφέρεται στη διαμόρφωση ενός κώδικα καλών πρακτικών ας το πούμε έτσι.
Πιο πριν όμως, λίγο πιο πάνω, υπάρχουν καμιά 10αριά διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, οι οποίες καταργούνται χωρίς όμως να γνωρίζουμε τι. Η ερώτησή μου κ. Υπουργέ είναι σαφής. Ο τρόπος υποχρεωτικής παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος, όπως ακριβώς ορίζεται στο συγκεκριμένο άρθρο του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών καταργείται το συγκεκριμένο άρθρο ή όχι;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ο στόχος μας είναι όχι μόνο να καταργήσουμε τέτοιες διατάξεις. Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε προϊόντα παραδοσιακά, όπως είναι το ελληνικό γιαούρτι, που είναι το γιαούρτι γενικώς είναι και εξαγωγικό προϊόν. Επομένως ναι, θα εκσυγχρονίσουμε διατάξεις από τη δεκαετία του ’50. Δεν τις θυμάμαι μία – μία, αλλά εν πάση περιπτώσει πχ για τη μαγιονέζα, για το πιπέρι και για διάφορες άλλες.
Αλλά σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα για το οποίο έχει γίνει συζήτηση, όχι μόνο δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τη μέθοδο παραγωγής συσκευασίας του ελληνικού παραδοσιακού γιαουρτιού. Το αντίθετο επιδίωξή μας είναι να αναδείξουμε τα ελληνικά προϊόντα.
Δεν μπορεί να είμαστε το Υπουργείο που από τη μια πλευρά θα έχει τον Ενιαίο Οργανισμό ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παραμένει η υποχρέωση δηλαδή.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ποια υποχρέωση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο υποχρεωτικός τρόπος παραγωγής;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν έχουμε καμία πρόθεση. Ο Κώδικας θα εκδοθεί από εμάς, από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν αναφέρομαι στον Κώδικα κ. Υπουργέ. Αναφέρομαι στη διάταξη του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών επί την οποία προβλέπεται ένας συγκεκριμένος τρόπος παρασκευής.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ακόμα μια φορά. Οι παραγωγοί παραδοσιακού γιαουρτιού δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Πώς να το πω; Είμαι στην διάθεσή σας για όσες ερωτήσεις θέλετε. Δεν θα καταργηθούν διατάξεις τέτοιες που να επιτρέπουν να υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην Παρασκευή του γιαουρτιού.
Το μόνο άλλο που μπορώ να κάνω περαιτέρω είναι να μου φέρετε ένα γραπτό κείμενο και να το υπογράψω να το έχετε μαζί σας, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Θα το δείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα τόσο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Τσαυτάρης και ο κ. Χαρακόπουλος είπαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει γάλα στα ράφια του super market πέραν από τις 5 άντε το πολύ 6 μέρες και μάλιστα το Επιστημονικό Συμβούλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιευθεί, υποστήριζε αυτή την άποψη. Τι απαντάτε;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τα πράγματα είναι σαφή. Σε όλα αυτά απαντά η τεχνολογία και η επιστήμη. Υπάρχουν και νομίζω ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Αυτό έχω καταλάβει εγώ από τις συζητήσεις. Υπάρχουν διαφορετικές τεχνολογικές δυνατότητες κάθε επιμέρους βιομηχανίας. Αυτές οι τεχνολογικές δυνατότητες μπορεί να εξακριβωθεί από τους επιστήμονες μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσουν ως προς την παστερίωση του γάλακτος και από εκεί και πέρα, πάλι σε συμφωνία και με τους συναδέλφους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθιστούμε σαφές ότι θα υπάρχει αυτή η εποπτεία ο έλεγχος από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, προκειμένου να γίνεται σαφές μέσα στο νόμο ότι δεν θα υπάρχει καταστρατήγηση του πνεύματος του νομοθέτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διάταξη για το γάλα θα αναφέρει ρητά πόσο θα πρέπει να είναι η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος; Ένα αυτό.
Και δεύτερον, θα επικαλείται, στη διάταξη θα υπάρχει επίκληση γνώμης ή απόφασης Ειδικής Επιτροπής για το πόσο διάρκεια θα πρέπει να είναι το παστεριωμένο γάλα;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Nα σας διαβάσω τη διάταξη: «..Η δε διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου». Αυτή είναι η διάταξη. Δεν το είπα ακριβώς προηγουμένως και μπορεί αυτό να δημιούργησε κάποιες παρερμηνείες, αλλά αυτό λέει.
Το διαβάζω και πάλι: «καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρμοδίων αρχών κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει αυτός ο χρόνος ζωής στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι δεν υπάρχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητήσατε μαζί τους. Πώς πείστηκαν; Δεδομένου ότι ο κ. Χαρακόπουλος είχε μια άποψη ότι όχι να μην αλλάξει το καθεστώς, μετά πήγε το γάλα ημέρας να πάει 5 μέρες. Ο κ. Τσαυτάρης είχε μια άποψη κι αυτός ότι δεν πρέπει να αλλάξει. Πώς πείστηκε; Δηλαδή τι ήταν αυτό που τους έπεισε;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αυτό που έχει σημασία δεν είναι οι δικές μου προσωπικές απόψεις, ή οι απόψεις του κ. Τσαυτάρη, ή οι απόψεις του κ. Χαρακόπουλου, ή οι απόψεις του κ. Σκορδά, ή οι απόψεις του καθενός μας.
Σημασία έχει ότι αυτή την ώρα έχουμε μια σύγκλιση απόψεων. Εγώ νομίζω ότι και οι δυο συνάδελφοι έδειξαν ένα πνεύμα συνεργασίας. Αυτό αποτυπώθηκε και στη συνάντησή μου με τον κ. Τσαυτάρη και αποτυπώθηκε και στην τελική διατύπωση της συγκεκριμένης παραγράφου που σε πολύ μεγάλο βαθμό η τελική διατύπωση οφείλεται και στην πρόταση του ίδιου του κ. Χαρακόπουλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη συνέχεια της ερώτησης της συναδέλφου, ότι δεν υπήρξαν αλλαγές κ. Υπουργέ όσον αφορά αυτά τα οποία λέγατε, άρα πώς επείστησαν οι συναρμόδιοι υπουργοί; Και καλά ο κ. Τσαυτάρης ο οποίος δεν είναι κοινοβουλευτικός. Ο κ. Χαρακόπουλος ο οποίος έκανε, να το πω απλά, λαϊκά, μια κωλοτούμπα;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αυτά είναι αξιολογικές κρίσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δικές μου κ. Υπουργέ. Δικές μου.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο εγώ είδα είναι ότι υπήρξε μια καλόπιστη συνεργασία με τον κ. Τσαυτάρη και επίσης είδα σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Χαρακόπουλο να προτείνει κάτι παραπλήσιο σε σχέση με αυτό το οποίο σήμερα μορφοποιήθηκε ως τελικό κείμενο στη νομοθεσία.
Επίσης, να σας πω κάτι: Συμφωνήθηκε με τα δυο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, από τη δική μου πλευρά να σταλεί ενόψει της αναθεώρησης του εφαρμοστικού κανονισμού για τα τρόφιμα συνολικά, που αφορά και το γάλα, θα γίνει μια αναθεώρηση στα μέσα Δεκεμβρίου του 2015, να σταλεί μία επιστολή στον αρμόδιο Κοινοτικό Επίτροπο με την οποία να υπογραμμίζεται η δική μας βούληση, αν θέλετε και η βούληση της Προεδρίας, όπως γίνεται και με άλλα τρόφιμα και στο γάλα να αναφέρεται η χώρα προέλευσης. Δηλαδή η χώρα που εισάγεται το γάλα, δηλαδή να γράφει ολλανδικό, βουλγαρικό, οτιδήποτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το γάλα ημέρας θα φέρει ειδική σήμανση που θα τοποθετείται και σε ειδικό χώρο στα καταστήματα πώλησης όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Γεωργίας; Κι ένα δεύτερο που δεν αφορά το γάλα. Για το θέμα των Κυριακών: Οι τρεις τουλάχιστον περιοχές είναι περιοχές που μπορεί να είναι και σ’ ένα νομό, ή είναι τρεις νομοί;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η απόφαση, αν θυμάμαι καλά, θα ληφθεί περί τον Ιούνιο, νομίζω δίνει μια προθεσμία 3 μηνών ο νόμος, θα το δείτε. Θα ληφθεί με απόφαση του Υπουργού μετά από προτάσεις των φορέων και της Αυτοδιοίκησης, λέει τρεις τουλάχιστον περιοχές. Θα ληφθεί μια πρόνοια να υπάρχει μια κατανομή στην επικράτεια και μια πρόνοια έτσι ώστε να εξαχθούν και ασφαλέστερα συμπεράσματα. Αλλά η δική μου εκτίμηση είναι ότι μπορεί να έχουμε προτάσεις κι από περισσότερες από 3 περιοχές.
Εκείνο για το οποίο υπάρχει ήδη ειδική διάταξη και που προφανώς πρέπει να εφαρμόζεται, είναι ότι μπαίνουν σε χωριστά ράφια, αυτονόητα, το παστεριωμένο γάλα και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας. Αυτή η διάταξη θα πρέπει να τηρείται και φυσικά επιδίωξή μας είναι να γίνει ό,τι μπορεί για να τηρηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω αν πιστεύετε μ’ αυτές τις αλλαγές που έχετε κάνει, ότι θα κάμψετε τις αντιδράσεις των Βουλευτών και τελικά θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο. Γιατί απ’ όλο το πολυνομοσχέδιο, οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στις αρνητικές σας μεταρρυθμίσεις.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Από την ημέρα που παρουσιάστηκε η πρόταση του ΟΟΣΑ, το Νοέμβριο, είμαι σε επαφή με τους Βουλευτές των δυο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Ασφαλώς πρόκειται για δεκάδες αλλαγές. Είναι λογικό όταν προωθείς τόσα πολλά μέτρα σε τόσα διαφορετικά πεδία, να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές εκτιμήσεις και επίσης, είναι αυτονόητο, ότι ποτέ εμείς δε διεκδικήσαμε την εξ’ αποκαλύψεως αλήθεια.
Συζητήσαμε και με τα συναρμόδια Υπουργεία, συζητήσαμε με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, συζητήσαμε με την τρόικα, συζητήσαμε με τον ίδιο τον ΟΟΣΑ πρωτύτερα, προκειμένου να διαμορφώσουμε τις καλύτερες λύσεις. Και συζητήσαμε ακόμα και τις τελευταίες μέρες με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, με τους ενδιαφερομένους και με βουλευτές.
Τελικώς, παρουσιάζουμε αυτό που έχετε τώρα ενώπιόν σας. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι μετά τις συζητήσεις και μετά τη λήψη υπ’ όψιν από την κυβέρνηση ορισμένων παρατηρήσεων των συναδέλφων σε κάποια ζητήματα, παρά το ότι ο καθένας φυσικά μπορεί να διατηρεί κάποιες ενστάσεις και να έχει μια δική του προσέγγιση σε κάποια ζητήματα, η δική μου εκτίμηση είναι αυτό που είπε και ο Πρωθυπουργός: Ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες, όλοι θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια που στο κάτω-κάτω δεν είναι μόνο ευρύτερα για το καλό της Ελλάδας, η συνολική προσπάθεια, αλλά και η συγκεκριμένη προσπάθεια έχει προστιθέμενη αξία για την αγορά και τον καταναλωτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε αναφερθεί πολλές φορές στο ότι οι μεταρρυθμίσεις, οι αλλαγές στην πώληση του γάλακτος θα πρέπει να εναρμονισθούν με την κοινοτική πρακτική. Και επειδή όλη αυτή η μεταρρύθμιση στο γάλα γίνεται για να πέσουν οι τιμές όπως έχετε πει εσείς πολλές φορές αλλά και σήμερα, με ποιο ποσοστό μείωσης τιμών θεωρείτε ότι θα ήσαστε ικανοποιημένος, μιας και το Υπουργείο δε μπορεί να καθορίσει τις τιμές ούτε να επιβάλλει τιμές γάλακτος; 1,28 είναι τώρα ο μέσος όρος, η 3η ακριβότερη. Στο 1,25, στο 1,24 θα ήσαστε ικανοποιημένος; Τι περιμένουμε με τη μέθοδο την τεχνολογική της παστερίωσης, 7, 8 ημερών και Χ ημερών, όσο η βιομηχανία δηλαδή καθορίσει τις ημέρες να πέσουν οι τιμές; Πόσο δηλαδή αναμένεται να πέσουν οι τιμές;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν είμαστε μια κλειστή οικονομία. Δηλαδή μια οικονομία όπως η Αλβανία του Χότζα που δεν εισάγει, δεν εξάγει και ως εκ τούτου ελέγχει γενικότερα τις τιμές, με όποιες συνέπειες βεβαίως είχε η Αλβανία του Χότζα στη συνέχεια. Είμαστε μια ανοιχτή οικονομία. Επομένως οι τιμές στο γάλα και σε οποιοδήποτε άλλο προϊόν που υπάρχει μια διεθνή αγορά, επηρεάζονται από τις εξελίξεις της διεθνούς αγοράς. Αν υπάρξει μια κρίση τροφίμων για τον α’ ή β’ λόγο σ’ έναν δυο μήνες κτλ. προφανώς και στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες θα υπάρξουν τέτοιες επιπτώσεις.
Αν αντιθέτως για κάποιο λόγο η διεθνής αγορά τροφίμων κινείται ομαλά και χωρίς παρέμβαση, μπορεί να δει κανείς πτωτικές τάσεις. Εμείς θεωρούμε ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές. Το πόσο θα είναι, είναι καλό να κάνουμε υπομονή έναν δυο μήνες για να το δούμε όλοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρίνιση για τη χρήση του όρου «φρέσκο», για να μη γίνει παρεξήγηση. Να σας πω τι καταλαβαίνω και με διορθώνετε: Καταργείται το Προεδρικό Διάταγμα που συνδέει τη χρήση με τις 5 ημέρες, δεν αντικαθίσταται από άλλη νομική πρόβλεψη, ούτε όμως και από νομική πρόβλεψη που ν’ απαγορεύει τη χρήση του. Αυτό λοιπόν πρακτικά σημαίνει ότι εγώ μπορώ να βγάλω ένα γάλα 8 ημερών και να το λέω φρέσκο. Σωστά;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Στην πραγματικότητα γίνεται κάτι που μας φαίνεται πρωτότυπο στην Ελλάδα, αλλά ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και ισχύει και σε μια σειρά από άλλα προϊόντα. Στο κρέας, στα ψάρια, πολλά είδη, νωπά ιδίως. Ο όρος «φρέσκο» είναι ένας εμπορικός ισχυρισμός. Δε μπορούμε να τον απαγορεύσουμε δια νόμου, διότι νομίζω ότι δε θα ήταν σωστό για τη δημοκρατία μας, για την κουλτούρα μας και τον πολιτισμό μας να αρχίσουμε να απαγορεύουμε τη χρήση λέξεων.
Αλλά βεβαίως, ακολουθώντας την πρακτική των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, κατευθύνσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη νομολογία που έχει διαμορφωθεί διεθνώς και στην Ελλάδα, σε σχέση με τη χρήση τέτοιων όρων, κάθε εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο αυτό αν θέλει, με κίνδυνο, εάν το χρησιμοποιεί καθ’ υπερβολή, είτε να γίνει καταγέλαστη, είτε να έχει θέμα με τη Δικαιοσύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση εκτός μικροφώνου.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχει πλαίσιο και στο δίκαιο του ανταγωνισμού και στο δίκαιο του καταναλωτή. Υπάρχει ευρύτατο νομικό πλαίσιο, υπάρχει κοινοτικό δίκαιο και υπάρχει και εθνικό δίκαιο το οποίο λύνει όλα αυτά τα ζητήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι λέει;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Περί εμπορικών ισχυρισμών. Και αυτό το πράγμα είναι μια καθημερινή πρακτική των επιχειρήσεων. Καθημερινή πρακτική των επιχειρήσεων και στην Ελλάδα. Δεν είναι κάτι καινούργιο, πρωτοφανές το οποίο θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε ενώ δεν το έχουμε αντιμετωπίσει πουθενά στην Ευρώπη, ή πουθενά σε κάποια άλλη περίπτωση στην Ελλάδα. Είναι ένα θέμα που μπορεί να τύχει κάθε μέρα. Μιλήστε με τις νομικές ομάδες των επιχειρήσεων. Θα δείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα του γάλακτος της ημέρας ουσιαστικά καταργεί και την έννοια του φρέσκου, με την έννοια ότι όταν υπάρχει γάλα ημέρας μικρότερης διάρκειας, δεν μπορεί ο άλλος 8 ημέρες να το θεωρεί φρέσκο. Είναι λίγο ανεδαφικό. Αλλά πέραν αυτού είπατε ότι το γάλα ημέρας θα είναι γάλα που δεν έχει υποστεί θέρμιση.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. Σωστά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν θέλετε να μας το διευκρινίσετε αυτό.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Με τις φτωχές κτηνιατρικές μου γνώσεις τις οποίες απέκτησα τελευταία επ’ ευκαιρία της ενασχόλησης με το θέμα αυτό, να σας εξηγήσω ότι η θέρμιση την οποία συμπεριλάβαμε μετά από εισηγήσεις ειδικών φυσικά, δηλαδή η μη θέρμιση στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει να κάνει με το εξής: πριν από την διαδικασία παστερίωσης μεσολαβεί μια διαδικασία προ-παστερίωσης η οποία αποκαλείται διαδικασία θέρμισης, προκειμένου να μην υπάρξει ζήτημα σε σχέση με το μικροβιακό φόρτο του γάλακτος μεταξύ συλλογής και παστερίωσης.
Όταν το χρονικό διάστημα είναι περιορισμένο μεταξύ άμελξης και παστερίωσης, τότε δεν απαιτείται η διαδικασία θέρμισης η οποία είναι θετική μεν ως προς την παστερίωση, αλλά είναι αρνητική ως προς τη θρεπτική αξία του γάλακτος. Άρα το γάλα χωρίς θέρμιση είναι ένα γάλα με κάπως μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνω στα καπνικά. Είπατε ότι διευκρινίζεται ο τρόπος διάθεσης των καπνικών. Επειδή το κομβικό εδώ είναι οι διαφημίσεις σε περίπτερα και super market. Εκεί αλλάζει κάτι;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέπεται δηλαδή η διαφήμιση σε super market και περίπτερα;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ναι. Δεν αλλάζει κάτι. Κωδικοποιείται η νομοθεσία, διότι είχαν υπάρξει κάποιες παρερμηνείες σε σχέση με κάποιες ερμηνευτικές εγκυκλίους κλπ., που δημιούργησαν κάποια ασάφεια στην αγορά σε σχέση με το τι εννοούσε ο νομοθέτης το 2012 όταν νομοθέτησε σε σχέση με τα καπνικά προϊόντα, τα περίπτερα, τα super market κλπ. Άρα μπαίνει σε τάξη η νομοθεσία για να αρθούν όλες αυτές οι αμφιβολίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στις αποθήκες καυσίμων πλέον επιτρέπεται να έρθουν για να διακινούν και να εξάγουν οι προμηθευτικοί συνεταιρισμοί κλπ. Εκεί αλλάζει κάτι σε σχέση με τα αποθέματα που πρέπει να κρατούν περιβαλλοντικούς όρους ή οτιδήποτε;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ισχύει ό,τι ισχύει σήμερα;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Διευρύνονται οι δυνατότητες που έχουν διάφοροι παίκτες της αγοράς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετοχικό κεφάλαιο κλπ.;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κάποιοι περιορισμοί που υπήρχαν σε σχέση με αποθηκευτικούς χώρους κλπ. Αίρονται όπως σας περιέγραψα.
Ευχαριστώ πολύ και ευχαριστώ και για την υπομονή σας όλο αυτό το διάστημα και όλες αυτές τις μέρες».