Το πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων 2013 – 2014 στο Μέγαρο

Θεσμός ισχυρός, το Μέγαρο Μουσικής, στα 22 και πλέον χρόνια παρουσίας του, ταυτίζεται με την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας αλλά και του διεθνούς γίγνεσθαι με άρτιες παραγωγές και άψογες τεχνικά και αισθητικά εκδηλώσεις. Με τέχνη, πρόγραμμα και όραμα απαντά στις δυσκολίες και τα προβλήματα της εποχής μας.

 

 

Η κλασική μουσική, βρίσκεται στον πυρήνα της ύπαρξης του, ενώ όλες οι μορφές της τέχνης, το θέατρο, ο χορός, τα εικαστικά και ο στοχασμός μέσα από το ανοιχτό φόρουμ ιδεών Megaron Plus συνθέτουν το πρόγραμμα του μεγαλύτερου πολιτιστικού κέντρου της χώρας.   

Οι συνεργασίες με φορείς πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολύτιμες και αναγκαίες, βρίσκονται στο επίκεντρο και φέτος, στοχεύοντας σ’ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

 

Το ελληνικό καλλιτεχνικό δυναμικό, πρέπει να δηλώνει επιθετικά την παρουσία του στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αυτός είναι στόχος βασικός του Μεγάρου από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Βήμα λοιπόν σε καταξιωμένους έλληνες καλλιτέχνες αλλά και ευκαιρίες για γνωριμία με το ταλέντο και την ευαισθησία των πρωταγωνιστών του αύριο.

 

Το Μέγαρο βρίσκει τον προορισμό του, όταν πλημμυρίζει κόσμο, πάνω από 350.000 άτομα το επισκέφθηκαν, μόνο τη χρονιά που πέρασε.

Η ζωή ξεκινά από το πρωί με τα πιτσιρίκια που έρχονται να παρακολουθήσουν το θεατρικό ‘Νησί των θησαυρών’ (εκπληκτική επιτυχία που επαναλαμβάνεται και φέτος) ή τις κυριακάτικες πρωινές συναυλίες, ένα πολύβουο μελίσσι που ξεσηκώνει τα φουαγιέ. Τα συνέδρια, μια αστείρευτη βαβέλ, γεμίζουν τις αίθουσες και τους χώρους του με επισκέπτες από όλα τα σημεία της υδρογείου, το Μ-shop, το κατάστημα του Μεγάρου, βρίσκει τη θέση του στις καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων της πόλης, αλλά και των ξένων επισκεπτών.

Το απόγευμα, οι ‘φανατικοί’ του Megaron Plus, νέοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, φθάνουν για ακούσουν διαλέξεις από τις μεγαλύτερες μορφές της διανόησης, των επιστημών και της τέχνης. Και το βράδυ το Μέγαρο ανάβει τα φώτα (με μπλε και λευκό φωτίζεται και πάλι η πρόσοψη του, με τον σχεδιασμό που υπογράφει ο γάλλος Κερσαλέ) και υποδέχεται το κοινό του που αναζητά την υπέρτατη χαρά, που η τέχνη σε όλες τις μορφές, μπορεί να προσφέρει.  

 

Το Μέγαρο στηρίζουν, η πολιτεία, το κοινό που συνεχίζει να γεμίζει τις αίθουσες του, βοηθά άλλωστε στη δύσκολη συγκυρία, η μείωση των τιμών, αλλά και οι ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, και οπωσδήποτε οι χορηγοί του, ανάμεσα τους Έλληνας του εξωτερικού που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο οποίος αναλαμβάνει φέτος πλήρως το κόστος των συναυλιών τριών μεγάλων ορχηστρών (έναντι των δύο πέρυσι), το μεγαλύτερο μέρος από τα έσοδα των οποίων, θα διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

 

Ο καθηγητής κ. Κώστας Κωστής έχει αναλάβει τον συντονισμό και τη διαμόρφωση του προγράμματος του Megaron Plus. Επιδίωξη του διεθνούς αυτού φόρουμ ιδεών είναι η δημιουργία μιας διαρκούς εστίας ενημέρωσης ανταλλαγής απόψεων και στοχασμού και κυρίως η πρακτική προσέγγιση μεγάλων κοινωνικών και πολιτιστικών ζητημάτων.

 

Το Μέγαρο Μουσικής, συνεχίζει επίσης να διαθέτει τις Αίθουσες, τους μοναδικούς χώρους του και την υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία του, για τη φιλοξενία συνεδρίων ειδικού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος αλλά και παραγωγές τρίτων φορέων.

 

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

 

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Η ισχυροποίηση της παρουσίας της κλασικής μουσικής αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα, ενώ το πρόγραμμα διευρύνεται σε άλλους τομείς, πάντα με γνώμονα την υψηλή ποιότητα. Οι καλλιτεχνικές δυνάμεις του τόπου αναδεικνύονται και άξιοι Έλληνες καλλιτέχνες παίρνουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παρουσία των νέων ενισχύεται και γίνεται πιο πυκνή και δυναμική. Η σύγχρονη – πρωτοποριακή μουσική και το μουσικό θέατρο ενισχύονται και καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο στο πρόγραμμα. Στη μύηση στη Μουσική στοχεύουν ειδικά προγράμματα, ενώ εμπλουτίζονται τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά. Το Μέγαρο θα έχει παρουσία στην περιφέρεια με προγράμματα που θα ανακοινωθούν προσεχώς. Ο κήπος που ήταν πρωταγωνιστής στην πόλη φέτος το καλοκαίρι θα αξιοποιηθεί με καινούριες ιδέες και δράσεις. Θα συνεχιστούν οι με χαμηλό κόστος ή και δωρεάν εκδηλώσεις για νέους και κατηγορίες πολιτών που πλήττονται. Η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί.  

 

Με μια ματιά

Μαέστροι παγκόσμιας ακτινοβολίας, όπως ο μύθος του πόντιουμ Κλάουντιο Αμπάντο, ο Ζούμπιν Μέτα, ο Ιβάν Φίσερ και ο Θεόδωρος Κουρεντζής, σολίστ που μεσουρανούν στη διεθνή μουσική σκηνή, ο σούπερσταρ τενόρος Γιόνας Κάουφμαν, η Μαρία Ζοάο Πίρες (πιάνο), ο Γκίντον Κρέμερ (βιολί) ή ο Αλαίν Λεφέβρ (πιάνο), ορχήστρες όπως η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, η MusicAeterna, η Ορχήστρα Μότσαρτ της Μπολόνια, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, συνθέτουν τον λαμπρό κορμό των αστέρων της κλασικής μουσικής που θα εμφανιστούν φέτος στο Μέγαρο. Η ComédieFrançaise, το θέατρο-θεσμός της Γαλλίας, επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 60 ολόκληρα χρόνια για να παρουσιάσει στο Μέγαρο την Αντιγόνη του Ανούιγ, ενώ από τη μακρινή Ιαπωνία φθάνει το παραδοσιακό κωμικό θέατρο Kyogen, με το Yamamoto Kyogen Company. H σούπερσταρ Συλβί Γκιλέμ θα λάμψει για μια ακόμη φορά με τον Ακραμ Καμ και την ομάδα του, αλλά και το Μπαλέτο του Τόκιο, το Minus One του σπουδαίου Οχάντ Ναχαρίν παρουσιάζουν οι χορευτές των Grands Ballets Canadiens και μια χιπ-χοπ εκδοχή της ιστορίας του Ρωμαίου και τη Ιουλιέτας, παρουσιάζει η χορευτική ομάδα Trafic de Styles. Τέλος, το πορτογαλικό συγκρότημα Madredeus και ο μεγάλος Chic Corea θα ενθουσιάσουν τους φίλους της jazz και της world music.

 

Η δομή του προγράμματος

Ανά θεματικούς κύκλους δομείται και φέτος το πρόγραμμα. Οι καθιερωμένοι και γνωστοί διατηρούνται ή αναμορφώνονται στο σύνολο τους, ενώ προστίθενται νέοι. Στόχος να υπάρξει ισορροπία για να μην αλλοιωθεί ο βασικός χαρακτήρας του Μεγάρου, ως ναού της κλασικής μουσικής.

 

Πιο αναλυτικά:

Η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης θα φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Συμφωνικής Μουσικής στη Σειρά Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι: την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, μια μεγάλη ορχήστρα με εξαιρετικής ποιότητας ήχο που θα διευθύνει ο Ιβάν Φίσερ με σολίστ στο πιάνο, την εξαιρετική Μαρία Ζοάο Πίρες (31/10), την MusicAeterna με τον εκρηκτικό αρχιμουσικό Θεόδωρο Κουρεντζή (18&19/12), την Orchestra Mozart, Bologna με έναν από τους μεγαλύτερους αρχιμουσικούς της εποχής μας, τον Κλάουντιο Αμπάντο (11/4), την Kammerorchester WienBerlin που θα συμπράξει με τον τενόρο που πρωταγωνιστεί τη στιγμή αυτή στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, τον Γιόνας Κάουφμαν(13/5) και την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ με τον μεγάλο αρχιμουσικό Ζούμπιν Μέτα που πραγματοποιεί την υπόσχεση του να επιστρέψει και φέτος στη σκηνή του Μεγάρου (18 & 19/6).

 

Οι φίλοι της όπερας και της οπερέτας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν: ένα Gala Wagner στο πλαίσιο του αφιερώματος στην επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννηση του Richard Wagner σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που διευθύνει ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος((18/10), μια βραδιά οπερέτας με τον εύγλωττο τίτλο ‘Φίλα με’ που θα παρουσιαστεί την περίοδο των Χριστουγέννων σε συμπαραγωγή επίσης με την Κρατική Ορχήστρα(30/12), την Καμεράτα, που παρουσιάζει σε όργανα εποχής μια βραδιά με τίτλο ‘Η Ελλάδα και το Μπαρόκ’(12/1), την όπερα του Πέρσελ ‘Διδώ και Αινείας’ (σε συναυλιακή μορφή), με την ιδιαίτερη πάντα προσέγγιση του Θεόδωρου Κουρεντζή και την ορχήστρα MusicAeterna (18&19/2). Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται το ανέβασμα της οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη ‘Πικ Νικ’ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού , με την Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου (17-28/2).

Οι εξαιρετικές παραγωγές ενός από τα μεγαλύτερα θέατρα στον κόσμο, της Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης θα συνεχίσουν να προβάλλονται –σε παραγωγή του Antenna Group– στις Αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής, ‘φέρνοντας’ την αφρόκρεμα της λυρικής σκηνής, σε απευθείας μετάδοση, στη χώρα μας.

 

Το Σύγχρονο Μουσικό Θέατρο είναι μια αυθεντική εναλλακτική πρόταση-απάντηση στην όπερα και κατακτά σημαντικό χώρο στο πρόγραμμα του Μεγάρου με τρεις σημαντικές παραγωγές. Δύο αναπάντεχα προκλητικά έργα το Vesalii Icones και το Miss Donnithornes Maggot του βρετανού συνθέτη Πήτερ Μάξουελ Νταίηβις, που φέτος γιορτάζει τα 80 του χρόνια, ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου με το Ergon Ensemble υπό τον Kasper de Roo(11,12/2). ‘Στην κόψη του ξυραφιού’ είναι ο τίτλος του έργου, ενός ‘κοντσέρτου’ για το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε, με μουσική, λόγο και εικόνα που φέρει την υπογραφή της Νάνσυ Μπινιαδάκη (σύλληψη και σκηνοθεσία) και της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου (επιλογή μουσικής, ερμηνεία)(12,13/3). Η πόλη, οι άνθρωποι και οι παράλληλες ζωές, ενέπνευσαν τον συνθέτη Αλέξανδρο Μούζα που θα παρουσιάσει την παραγωγή City lives, μια multimedia μουσική παράσταση που αποδομεί την καθημερινότητα μας. Διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος (9&10/5)

 

H Σειρά Θέατρο στο Μέγαρο φιλοξενεί το περίφημο ιστορικό θέατρο της Γαλλίας, τη ComédieFrançaise, που παρουσιάζει σε δύο παραστάσεις τo αριστούργημα του Ζαν Ανούιγ ‘Αντιγόνη’, σε σκηνοθεσία του γάλλου σκηνοθέτη Marc Paquien, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία’ (26,27/4). Από τη μακρινή Ιαπωνία φθάνει το Kyogen, το κωμικό παραδοσιακό θέατρο που αναπτύχθηκε παράλληλα με το θέατρο Νο, και εκπροσωπείται στη σκηνή του Μεγάρου, από την ομάδα Yamamoto Kyogen Company (18,19/3).

Το θέατρο όπως παρουσιάζεται στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας θα συνεχίσει να μεταδίδεται απευθείας στις Αίθουσες του Μεγάρου στο πλαίσιο του ΝΤ LIVE που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο.

 

Στη δημοφιλέστατη Σειρά Ο Χορός στο Μέγαρο θα απολαύσουμε την μεγάλη χορεύτρια Συλβί Γκιλέμ που θα βρίσκεται τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο για να χορέψει σύγχρονο με τον μοναδικό Ακραμ Καν και την Ομάδα του και κλασικό ρεπερτόριο με το Μπαλέτο του Τόκιο. (19-30/12). Ένα σπουδαίο χορευτικό συγκρότημα από τον Καναδά, τα Grands Ballets Canadiens, θα προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει το περίφημο Minus One, χορογραφία που υπογράφει ένας από τους σημαντικότερους χορογράφους της εποχής μας, ο Οχάντ Ναχαρίν (3,4/3).

 

Lied – Φωνή και πιάνο είναι ο νέος Κύκλος που φιλοξενεί πέντε συναυλίες με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες που μας εισάγουν στη μαγεία του τραγουδιού. Μετέχουν οι: Μυρτώ Παπαθανασίου-Χαράλαμπος Αγγελόπουλος (11/12), Μαρίτα Παπαρίζου-Δανάη Καρά (10/1), Δημήτρης Πλατανιάς-Γιάννης Βακαρέλης (13/2), Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Λένια Ζαφειροπούλου-Θανάσης Αποστολόπουλος (26/2), Χριστίνα Γιαννακοπούλου-Δημήτρης Γιάκας (22/5).

 

Από τις δημοφιλέστερους Κύκλους, αυτή της Μουσικής Δωματίου, που έχει φιλοξενήσει τους μεγαλύτερους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Φέτος κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των φίλων της, με εμφανίσεις του Κουαρτέτου Kroger από τη Δανία με την Δανάη Καρά (με την υποστήριξη της Βασιλικής Πρεσβείας της Δανίας – 2/11), του Γιώργου Δεμερτζή και του Δημήτρη Καρακαντά (9/11), του Noé Inui και του Βασίλη Βαρβαρέσου (4/12), του μεγάλου βιολονίστα Gidon Kremer με την Giedre Dirvanauskaite και την Khatia Buniatishvili (14/12), του Σπύρου Μουρίκη και της Ντιάνα Βρανούση (21/1), του Χρήστου Κανέττη και του Rolf Plagge(10/2), του Αγγελου Λιακάκη και του Τίτου Γουβέλη(9/4) και τέλος του Κουαρτέτου Τετρακτύς με τον Νικόλα Καβάκο(29/4).

 

Οι μελλοντικοί πρωταγωνιστές της Μουσικής φιλοξενούνται στο νέο Κύκλο Καλωσόρισμα-Νέοι καλλιτέχνες στο Μέγαρο που αποτελείται από τρεις σειρές συναυλιών. Καλωσόρισμα Ελλήνων ερμηνευτών και δημιουργών νεαρής ηλικίας είναι ο τίτλος της πρώτης, που υποδέχεται τον πιανίστα και συνθέτη Αλέξανδρο Δρόσο (20/2), τον τσελίστα Μιχάλη Χόιπελ (που εμφανίζεται με την ΑΣΟΝ υπό τον Παύλο Σεργίου (11/3) και την Εύη Φιλίππου, κρουστά (3/4). Τα δημοφιλή Rising Stars εντάσσονται στο Κύκλο αυτό και φιλοξενούν τους καλλιτέχνες που έχουν προτείνει οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αίθουσες συναυλιών του δικτύου ECHO. Στο πλαίσιο της σειράς εμφανίζονται οι Pablo Held jazz trio (15/1), Van Baerle piano trio (5/2), Leticia Moreno , Janos Balas Jr. (5/3) Διονύσης Γραμμένος (επίσημη πρόταση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), και Κουαρτέτο εγχόρδων Voce (14/5). Οι νικητές του διεθνούς διαγωνισμού νέων Princess Christina 2013 που πραγματοποιείται στην Ολλανδία έχουν τη δική τους βραδιά. Πρόκειται για τους Raoul Steffani, Astrid den Daas, Ramon van Engelenhoven (σε συνεργασία με την Βασιλική Πρεσβεία της Ολλανδίας – 15/10).

 

H Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, θεωρείται ο ‘πρεσβευτής’ της χώρας μας στο εξωτερικό, αφού οι εμφανίσεις της στη δισκογραφία, αλλά και σε μερικές από τις σημαντικότερες σκηνές της Ευρώπης συνοδεύονται από βραβεία και διθυραμβικές κριτικές. Στο Μέγαρο παρουσιάζει φέτος εννέα προτάσεις, όλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες: Ο διάσημος καναδός πιανίστας Αλέν Λεφέβρ συναντά την Καμεράτα, ‘Το χαμόγελο της Τζοκόντας,’ όπου η μουσική του Βιβάλντι γίνεται έμπνευση για ένα από τα ωραιότερα έργα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, το ‘Χαμόγελο της Τζοκόντας’ του Μάνου Χατζιδάκι (2/11), το θρυλικό ‘Αξιον Εστί’ του Μ. Θεοδωράκη συναντά την συνταρακτική 14η Συμφωνία του Σοστακόβιτς (20,21/11), ο συγκλονιστικός Μεσσίας του Χαίντελ (15/12), η Ελλάδα και το Μπαρόκ (12/1), η οπερέτα ‘Πικ Νικ’ του Θεόφραστου Σακελαρίδη, το κυριακάτικο πρωινό ‘Άκου τα έγχορδα’. Επίσης η Ορχήστρα, πάντα με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της, Γιώργου Πέτρου, αναβιώνει σε όργανα εποχής τη θρυλική βραδιά, της 22/12/ 1808, όταν ο Μπετόβεν παρουσίασε σε α’ εκτέλεση μερικά από τα συγκλονιστικότερα έργα του (5/4). Τέλος στον Κύκλο Adagio η Καμεράτα παρουσιάζει Τα Κατά Ιωάννην Πάθη του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

 

Οι Μετατροπίες, ο κύκλος συναυλιών που παρουσιάζει έργα αναμορφωμένα, προτείνοντας διαφορετικά όργανα, ερμηνευτική προσέγγιση ή αλλαγή περιβάλλοντος που αναδεικνύει απρόσμενες πτυχές τους, συμπεριλαμβάνει για φέτος τρεις συναυλίες ‘αλλιώς’: τις ‘Πιαν-ωδίες’, με σκηνική μουσική του Περικλή Κούκου για 1,2 και 4 πιανίστες, με τους Στέλλα Κούκου, Δημήτρη Κούκο, Νίκο Λαάρη, Θανάση Αποστολόπουλο(20/11), το Viva V.E.R.D.I. – Θέσεις και αντιθέσεις με τους Βασιλική Καράγιαννη, Σοφία Κυανίδου, Leah Summers και Χάρη Δημαρά(23/11) και το QuaSH-Κουαρτέτο των αισθήσεων και… παραισθήσεων με τους Θόδωρο Κοτεπάνο, Πάνο Δημητρακόπουλο, Κώστα Ράπτη, Γιώργο Αρνή(6/2).

 

Η Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία αποτυπώνεται με εννέα συναυλίες που καταγράφουν όλες τις σημερινές τάσεις, αλλά και αυτές της πρόσφατης μουσικής ιστορίας. Σε συμπαραγωγή με το Συνόλο μουσικής δωματίου Kyklos παρουσιάζονται δύο συναυλίες: ‘Tο Μπαρόκ με τη ματιά του 20ου αιώνα’, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου(9,10/10) και ‘Νίκος Σκαλκώτας, ο μοναχικός και μοναδικός(23/1). Το περίφημο έργο του Α. Σαίνμπεργκ ‘Pierrot Lunaire’, καθώς και έργα μαθητών του παρουσιάζει το Σύνολο Εαρινού Φεστιβάλ Παξών υπό τον Βασίλη Τσιατσιάνη με τη σύμπραξη της Αγγελικής Καθαρίου (23/10). Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τον Θόδωρο Αντωνίου παρουσιάζει τις συναυλίες: ‘O μέγας Stravinsky με λίγα λόγια’ με τη σύμπραξη των Βίκυ Στυλιανού, Ανδρέα Ζαφειρόπουλου, Άγγελου Πολίτη και αφηγητή τον σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη (5/11), ‘Άνθρωπος και περιβάλλον’ με παράλληλη εικαστική έκθεση του Γεωργίου Πηρούνια (23/1) και ‘Εργαστήριο νέων συνθετών’(12/3). Το Ergon Ensemble παρουσιάζει ‘Το τριπλό ταξίδι: Μουσικές ανταλλαγές ανάμεσα σε Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία από το 1945 ως τις μέρες μας’, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Γκαίτε, στo πλαίσιo της 50ης επετείου της υπογραφής της Συνθήκης των Ηλυσίων (29/11) και ‘Minimamaxima (8/4). Από τον Lutoslawski στον Piazzolla τιτλοφορείται η βραδιά που συνδιοργανώνεται με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Κουαρτέτο Lutoslawski Quartet Wroclaw και μέλη των Idée Fixe (18/12)

 

Τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο είναι μέρος του τελετουργικού των γιορτινών ημερών. Φέτος οι προτάσεις περιλαμβάνουν λαμπρές χορευτικές βραδιές με τη Συλβί Γκιλέμ σε συμπαραγωγή με τη ΛΑΒΡΥΣ, ενώ στον κλίμα των ημερών το κοινό που αγαπά την κλασική μουσική θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τον εκπληκτικό ‘Μεσσία’ του Χαίντελ που θα ερμηνεύσει η Καμεράτα υπό τον Νίκο Τσούχλο και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τον Σταύρο Μπερή. Συμμετέχουν οι Φανή Αντωνέλλου, Μαίρη Ελεν Νέζη, Jason Darnell, Χριστόφορος Σταμπόγλης (15/12). Τα παιδιά, απόλυτοι πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων, θα απολαύσουν τον Καραγκιόζη καπετάνιο-Ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι με το Θέατρο σκιών Ηλία Καρελλά, την Αρετή Κετιμέ και τους Burger Project (20-29/12), μαζί με τους γονείς τους θα δουν ‘Τα Χριστούγεννα του Σέρλοκ Χολμς’ με αφορμή το διήγημα του Sir Arthur Conan DoyleThe Adventure of the Blue Carbuncle’, σε σκηνοθεσία, σκηνογραφία, κοστούμια, διασκευή κειμένου Πάρι Μέξη (20-29/12). Για τους φίλους της οπερέτας, ο Κύκλος προσφέρει μια μοναδική βραδιά που φέρει τον τίτλο ‘Φίλα με’ σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα που διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου. Τραγουδούν οι: Χριστίνα Πουλίτση, Μίνα Πολυχρόνου, Ειρήνη Καράγιαννη, Αντώνης Κορωναίος και Γιάννης Χριστόπουλος (30/12).

 

Το Πάσχα στο Μέγαρο αποκτά τον Κύκλο εκδηλώσεων του. Τίτλος: Adagio – Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα. Στο κλίμα διαλογισμού, αυτογνωσίας, κάθαρσης και μεταφυσικού δέους των ημερών κινούνται οι προτάσεις του Μεγάρου, με ένα ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου της Ουρανίας Γκάσιου (12/4), τα συγκλονιστικά Κατά Ιωάννην Πάθη του Μπαχ με την Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου (14/4), μια συναυλία όπου ‘Η υμνωδία του Πάσχα συναντά τον Επιτάφιο του Μίκη Θεοδωράκη’ με την ψάλτρια Νεκταρία Καραντζή και τον Επιτάφιο του Θεοδωράκη σε μεταγραφή για μικρό σύνολο και ανδρική φωνή του Γιάννη Σαμπροβαλάκη, με τον Τάσο Αποστόλου (15/4). Τέλος, σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού της Βασίλη Χριστόπουλου, παρουσιάζεται το μεγαλειώδες έργο του Μπραμς: Ένα γερμανικό ρέκβιεμ (16/4)

 

Η Σειρά Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος ‘διασυνδέει’ φέτος συναυλίες με ηλεκτρονική dance μουσική, μουσική από την Κρήτη, θέατρο από την Ιαπωνία, μουσική κάντρυ, από το ρεμπέτικο στην τζαζ, τραγούδια της Bjőrk, χορό hip hop και Djangofest στον κήπο. Πιο συγκεκριμένα: Με τίτλο In House, η μουσική House στο Μέγαρο, σε συνεργασία με τη Zero10 Records παρουσιάζεται το νέο conceptHouse Orchestraμε live ενορχηστρώσεις από καταξιωμένους καλλιτέχνες και μουσικούς παραγωγούς (27/11). ‘Θωρώ τον ουρανό γελά, τη γης και καμαρώνει…’ τιτλοφορείται η βραδιά-αφιέρωμα στην μουσική της Κρήτης που επιμελείται ο Λάμπρος Λιάβας με τη συμμετοχή παραδοσιακών και σύγχρονων εκπροσώπων της κρητικής μουσικής και χορευτικών συγκροτημάτων (8/2). Ακόμη, στις ‘Γέφυρες’ εντάσσονται το Ιαπωνικό θέατρο Kyogen (18,19/3), το σύνολο Dustbowl με τον Αυστραλό τραγουδιστή Big George που παρουσιάζουν τραγούδια από τη μουσική πορεία του μεγάλου δημιουργού της μουσικής κάντρυ Johnny Cash (21/3), o Γιώργος Ψυχογιός αποδίδει με μοναδικό τρόπο τη σχέση τζαζ και ρεμπέτικου (27/3), All is full of love, μια βραδιά με το μπάσο του Γιώργου Παλαμιώτη και τη φωνή της Αθηνάς Ρούτση, να αυτοσχεδιάζουν και να ερμηνεύουν τραγούδια της Bjőrk (6/5), την χορευτική παράσταση hiphop με την ομάδα Trafic de Styles σε χορογραφία του γάλλου χορογράφου Sebastien Lefrancois με θέμα την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας με πρωτότυπη μουσική του Laurent Couson, με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία 2014’ (22,23/5). Τέλος, ο κήπος του Μεγάρου φιλοξενεί τη βραδιά Djangofest με τη συμμετοχή μερικών από τα σημαντικότερα ελληνικά συγκροτήματα, αλλά και guest από το εξωτερικό, που ανιχνεύουν την τσιγγάνικη τζαζ παράδοση, από τον θρυλικό Django Reinhardt και την ευρωπαϊκή απάντηση στην αμερικανική τζαζ της δεκαετίας του ’30 ως τις σύγχρονες αναφορές του είδους στο swing και το bepop(14/6). 

 

Το Μέγαρο των παιδιών είναι ένας ολόκληρος νέος κύκλος αφιερωμένος στα παιδιά με προτάσεις που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικίες. Για αρχή, όσα παιδιά δεν κατάφεραν να δουν πέρυσι το ‘Νησί των θησαυρών’ που ανέβηκε σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, μπορούν να το κάνουν φέτος, με τους συμμαθητές ή τους γονείς τους (από τις 16/11 και κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι τον Απρίλιο), η συνέχεια επιφυλάσσει τον Καραγκιόζη καπετάνιο και βέβαια τα Κυριακάτικα πρωινά που είναι πάντα γεμάτες εκπλήξεις, παιχνίδια και ιδέες μουσικές. Φέτος τα παιδιά θα παρακολουθήσουν τη σειρά συναυλιών «Άκου… τα όργανα!» με θέμα τις ομάδες οργάνων της ορχήστρας. Σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα η πρώτη κυριακάτικη συναυλία αντλεί το θέμα της από το διάσημο ‘A Young Persons Guide to the Orchestra του B. Britten, με τον Μίλτο Λογιάδη στο πόντιουμ και αφηγητή τον Μηνά Χατζησάββα (1/12). Στη μύηση στα μουσικά όργανα έπεται συνέχεια … ‘Ακου … τα χάλκινα!’ με το Ionian Brass Ensemble υπό τον Σωκράτη Ανθη και παρουσίαση από την Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου (19/1), ‘Ακου…τα ξύλινα!’ με το Κουιντέτο ξύλινων πνευστών ‘Αίολος’ (2/2), ‘Ακου… τα πλήκτρα!’ με το Χρίστο Παπαγεωργίου στο πιάνο και την παρουσίαση (9/2), ‘Άκου… τα κρουστά!’ με το Σύνολο των κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας και παρουσίαση του Μπάμπη Ταλιαδούρου (9/3) και ‘Ακου… τα έγχορδα!’ με την Καμεράτα και παρουσίαση από την Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου (30/3) Επίσης τα κυριακάτικα πρωινά φιλοξενούν τη συναυλία της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων που διευθύνει ο Παύλος Σεργίου, ο οποίος έχει αναλάβει και την παρουσίαση της συναυλίας (10/11) και σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα τη συναυλία για όλη την οικογένεια με τα πολυαγαπημένα έργα ‘Ο Πέτρος και ο λύκος’ του Προκόφιεφ και ‘ η Ιστορία του Μπαμπάρ’ του Πουλένκ. Μουσική διεύθυνση Ανδρέας Τσελίκας, αφήγηση: Γεράσιμος Γεννατάς(23/2).

Στον ίδιο Κύκλο, στα Μουσικά εργαστήρια, τα παιδιά με το σχολείο τους επισκέπτονται την Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη και μαθαίνουν τα μυστικά της , οι μαθητές γυμνασίων μετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  S-[cool]-life που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο συνθέτης Αλέξανδρος Μούζας, ένα τρίμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με συμμετοχή γυμνασίων της Αττικής, που θα ολοκληρωθεί με δύο συναυλίες στο Μέγαρο στις 6/4, με τη συμμετοχή κοινού. Ο κήπος και το εσωτερικό του Μεγάρου γίνεται πεδίο για το κυνήγι του θησαυρού, για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού. Ο σχεδιασμός είναι της Λήδας Μασούρα.

 

Η νέα Σειρά Άκου τη Μουσική επιχειρεί τη μύηση στα μυστικά και τη μαγεία της τέχνης της Μουσικής, με δεκαπεντάλεπτα εισαγωγικά σχόλια για το κοινό πριν την έναρξη των συναυλιών των κύκλων Lied και Μουσικής δωματίου, καθώς και με σειρά σχετικών Μαθημάτων, Συναυλιών και Διαλέξεων.

 

Το Ελληνικό τραγούδι έχει πάντα τη θέση του στο πρόγραμμα του Μεγάρου και φέτος εκπροσωπείται με ένα μουσικό αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ που φέρει τον τίτλο ‘Το τραγούδι που σου’γραφα’. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος σκηνοθετεί και παρουσιάζει, οι ενορχηστρώσεις είναι των Τάσου Ρωσόπουλου και Δαυίδ Ναχμία. Τραγουδούν οι Χρυσούλα Στεφανάκη – Θάνος Πολύδωρας, Φωτεινή Δάρρα, Νίνα Λοτσάρη, Ζωζώ Σαπουντζάκη (2/12), Αγγελος Παπαδημητρίου, Λάκης Παπαδόπουλος, Μπάμπης Τσέρτος, Κώστας Χατζής. Μετέχει δωδεκαμελές μουσικό σύνολο, ενώ την παιδική χορωδία ‘Έμπνευσις’ διευθύνει η Έλενα Καντάρη (2,3/12). Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Θεοδωράκη, σε ποίηση Σεφέρη, Ρίτσου, Αναγνωστάκη, Λειβαδίτη (18,19/3).

 

Στις Ειδικές Εμφανίσεις πραγματοποιηθήκαν ήδη με επιτυχία η εναρκτήρια βραδιά του Διεθνούς φεστιβάλ ποίησης Αθηνών με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ποιητών, καθώς και η Συναυλία του Ωδείου Αθηνών υπέρ των υποτροφιών του προγράμματος ‘Μικροί Μουσικοί’. Η Σειρά περιλαμβάνει επίσης τη συνάντηση του σπουδαίου καναδού πιανίστα Alain Lefèvre με την Καμεράτα υπό τον Ηλία Βουδούρη με τη συμμετοχή του τρομπετίστα Παναγιώτη Καίσαρη (21/10), ενώ δύο μέρες πριν θα προβληθεί η ταινία ‘Lenfant prodige σε σκηνοθεσία Luc Dionne και μουσική επιμέλεια Alain Lefèvre με θέμα τη ζωή και το έργο του συνθέτη Andre Mathieu (19/10). Και οι δύο αυτές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά, στο πλαίσιο της επετείου των 70 χρόνων Ελληνοκαναδικών σχέσεων. Ενταγμένη επίσης στο Διεθνές Φεστιβάλ ποίησης Αθηνών είναι η βραδιά ‘Ο Καβάφης κι εγώ’ με κείμενα Ελλήνων και ξένων ποιητών για τη δημιουργική σχέση τους με τον μεγάλο αλεξανδρινό ποιητή και μουσικές γέφυρες και τραγούδια του Θοδωρή Οικονόμου.(31/10). Το ρεσιτάλ του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, που αναβλήθηκε πέρυσι, θα πραγματοποιηθεί στις 7/11 με τον σπουδαίο Έλληνα πιανίστα να ερμηνεύει μοναδικά Ραχμάνινοφ. Τον κύκλο συμπληρώνουν το China Disabled Peoples Performing Art Troupe, ομάδα που αντιπροσωπεύεται στη συγκεκριμένη εμφάνιση από 37 άτομα με ειδικές δεξιότητες και ταλέντο που έχουν εκπαιδευτεί στη σχολή του συγκροτήματος και θα παρουσιάσουν ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα με μουσική, χορό, τραγούδι, και παραδοσιακό κινεζικό θέατρο, σε μια βραδιά που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας καθώς και μια μουσική συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου με την σοπράνο Κατερίνα Μηνά και την πιανίστα Έλενα Μουζάλα(14/3).  

 

Η Σειρά Jazz & World Music, πάντα δημοφιλής και ενδιαφέρουσα, προτείνει το διάσημο πορτογαλικό συγκρότημα Madredeus (10/12), τις ‘Γυναίκες της Πέτρας’ με τα συγκροτήματα Encardia και Πλειάδες(15/2), τον μεγάλο Chick Corea (31/5) και μια Jazz Big Day στη διάρκεια της οποίας θα ακούσουμε το Κουιντέτο του Δήμου Δημητριάδη, τη συναυλία-αφιέρωμα στα 30 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας του Μηνά Ι. Αλεξιάδη με τον Τάκη Πατερέλη και άλλους μουσικούς, το δημοφιλές κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή, αλλά και Latinafro συγκροτήματα.

 

Η ποίηση είναι δυνατός πόλος έλξης στο φετινό πρόγραμμα του Μεγάρου, που προτείνει τον κύκλο ‘Μέρες ποίησης’ ο οποίος περιλαμβάνει τη μεγάλη μέρα της Ποίησης που ξεκινά το πρωί με τραγούδια για παιδιά με έργα της Τατιάνας Ζωγράφου και του Πέτρου Περάκη και τραγούδι μεταξύ άλλων από τους Τατιάνα Ζωγράφου, Κώστα Ζαμπούνη και Κωστή Ρασιδάκη. Το απόγευμα έξι ποιητές συνομιλούν με τη Μουσική με παράλληλα προγράμματα σε δύο αίθουσες, ενώ το βράδυ παρουσιάζεται μια συναυλία με τίτλο και θέμα το ποιητικό τραγούδι με μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη (16/3). Στο ίδιο πλαίσιο ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά μοναδικά ποίηση στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Μανώλη Αναγνωστάκη και Τάσου Λειβαδίτη (18,19/3)

 

Η Γιορτή της Μουσικής που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 21/6 με τη συνεργασία και άλλων πολιτιστικών φορέων, οι εκδηλώσεις στον κήπο, που είχαν φέτος εξαιρετική επιτυχία θα πραγματοποιηθούν και το καλοκαίρι που έρχεται, ενώ πυκνώνουν οι τακτικές συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και αναβαθμίζεται η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, που θα ανεβάσει φέτος δύο όπερες του G.Verdi στο Μέγαρο Μουσικής: Rigoletto και Macbeth καθώς επίσης και το μπαλέτο ‘η Λίμνη των κύκνων’ του P.I.Tchaikovsky.

 

 

Το Megaron Plus

 

Με επικεφαλής τον  καθηγητή κ. Κώστα Κωστή οργανώθηκαν συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων με έναν ευρύ αριθμό επιστημόνων και διανοουμένων που καλύπτουν όλους τους χώρους των επιστημών και του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό.   

Η τεχνολογία,  η μαθηματική σκέψη, οι διεθνείς σχέσεις,  η πολιτική, η συνταγματικότητα, η πολυπολιτισμικότητα, η δημοσιογραφία, η αρχαιολογία, τα εικαστικά, τα Μουσεία, η ιστορία, η θεολογία, η λογοτεχνία αλλά και η αρχιτεκτονική τοπίου είναι τα θέματα που βάζει στο μικροσκόπιο το διεθνές φόρουμ ιδεών Megaron Plus, το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς 2013.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Google, Erick E. Schmidt, η τ. γενική κυβερνήτης του Καναδά και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Οττάβα, Michaëlle Jean, o καθηγητής Hermann Parzinger, πρόεδρος του Ιδρύματος της Πρωσσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και ο Dan Pearson, διάσημος βρετανός αρχιτέκτονας τοπίου είναι μερικές μόνον από τις προτάσεις για το α’ τρίμηνο της Σειράς.

 

Πιο αναλυτικά, οι εκδηλώσεις:

 

Το Megaron Plus, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.), εγκαινίασε τις εκδηλώσεις της φετινής περιόδου, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου με τη διάλεξη του Νταν Πήρσον. Ο βρετανός αρχιτέκτονας τοπίου θα παρουσιάσει στη διάλεξή του, η οποία τιτλοφορείται «Αποτυπώνοντας έναν ανάλαφρο βηματισμό», τη δική του άποψη για το σχεδιασμό και τη δημιουργία κήπων. Τον διάσημο αρχιτέκτονα θα παρουσιάσει στο κοινό του Megaron Plus, o Θωμάς Δοξιάδης, αρχιτέκτων-αρχιτέκτων τοπίου ASLA (American society of Landscape Architects). (30/9, 7μμ)

 

Ο Mr. Google φθάνει στην χώρα μας και θα έχει μια μοναδική συνάντηση με το κοινό του Megaron Plus. Ο εκτελεστικός Πρόεδρος της Google Eric E. Schmidt  θα μιλήσει με θέμα «Technology as a spark for growth» και θα επακολουθήσει συζήτηση. Συντονίζει ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Google.(10/10, ώρα 5.30μμ)

 

O Λέων Καραπαναγιώτης και η πρόκληση της είδησης”, είναι ο τίτλος της συνάντησης που διοργανώνει το Megaron Plus τιμώντας το ιερό τέρας της ελληνικής δημοσιογραφίας που εξέφρασε και σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή.  Ομιλητές είναι  ο Παντελής Καψής, δημοσιογράφος, Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ο Αλέξης Παπαχελάς, δημοσιογράφος, Διευθυντής της εφημερίδας “Καθημερινή”, ο Νικόλαος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Κώστας Μητρόπουλος, γελοιογράφος, η Μικέλα Χαρτουλάρη, δημοσιογράφος και ο Χρήστος Μεμής, δημοσιογράφος,  Διευθυντής της εφημερίδας “Τα Νέα”. Παρεμβαίνει ο δημοσιογράφος Στάθης Ευσταθιάδης και συντονίζει ο Ν. Αλιβιζάτος.(10/10, ώρα 7μμ)

 

Σε συνεργασία με το Κ.Ι.Κ.Π.Ε. και την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας (Ε.Μ.Ε.ΙΣ.) και στο πλαίσιο του Κύκλου η ‘Ελλάδα και τη Δύση’ ο θεολόγος Δημήτρης Μαυρόπουλος μιλά με θέμα ‘Ο Παπαδιαμάντης μεταξύ Ελλάδας και Δύσης’ και ο θεολόγος Δημήτρης Μόσχος για το ‘Σχίσμα Ανατολής και Δύσεως- Μύθοι και αλήθειες’. Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει συντονίζει ο Μιχάλης Ζ. Κοπιδάκης, καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.(14/10, ώρα 7μμ).

Στο πλαίσιο του ίδιου Κύκλου εντάσσεται συζήτηση με ομιλητές την Ελένη Τούντα και τον Νικήτα Σινιόσογλου. Η Ελένη Τούντα,  Λέκτορας στον Τομέα Αρχαίας Ελληνικής, Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Ιστορίας της Δύσης, Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης θα κάνει ομιλία με τίτλο «Η Δ΄ Σταυροφορία (1204) ανάμεσα στην ιστορία και στην ιστοριογραφία» και Νικήτας Σινιόσογλου, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Κέμπριτζ θα μιλήσει με θέμα  «Μνήμη και ανάμνηση στον Κυριάκο Αγκωνίτη». Συντονίζει ο Αλέξης Καλοκαιρινός, Διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης(16/12, ώρα 7μμ)

 

“Πολυπολιτισμικότητα, πολιτισμικός διάλογος και κοινωνική αλλαγή» είναι το θέμα για το οποίο θα μιλήσει στο κοινό του Megaron Plus η  MichaëlleJean. H MichaëlleJean27η Γενική Κυβερνήτης και Διοικητής του Καναδά (2005-2010), είναι Ειδική Απεσταλμένη για την Αϊτή στην ΟΥΝΕΣΚΟ, Συνιδρυτής του Ιδρύματος MichaëlleJeanκαι Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Οττάβα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά(4/11, ώρα 7μμ)

 

Ο καθηγητής Δρ. HermannParzinger, Πρόεδρος του Ιδρύματος της Πρωσσικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα είναι ο επόμενος ομιλητής στο διεθνές Φόρουμ Ιδεών, Megaron Plus. Θέμα της ομιλίας του «Το Νησί των Μουσείων και το HumboldtForum, μια νέα σελίδα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο ιστορικό κέντρο του Βερολίνου.». Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κ.Ι.Κ.Π.Ε.(11/11, ώρα 7μμ)

 

 «Το χρώμα του καιρού και του κλίματος», ιδανικό πεδίο συζήτησης για έναν επιστήμονα και έναν καλλιτέχνη. Για το θέμα συζητούν στο Megaron Plus, δύο ακαδημαϊκοί, o καθένας με λαμπρή διαδρομή στο πεδίο του: ο καθηγητής της φυσικής της ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός και ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης.(14/11,7μμ)

 

«Το Πολιτικό Σύστημα στο πλαίσιο της Συνταγματικής αναθεώρησης» και «Ελλάδα-Ευρώπη Διεθνείς Σχέσεις-Ευρωπαϊκοί Θεσμοί» είναι τα θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι του Megaron Plus. Οι συζητήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του κύκλου δημοσίων συζητήσεων με τίτλο: «Ελλάδα: μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές» που συνδιοργανώνονται με  το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την Κίνηση Πολιτών και τη Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς. Οι ομιλητές θα ανακοινωθούν προσεχώς.(21/11 &12/12 ώρα 7μμ)

Τα μαθηματικά μπαίνουν στο στόχαστρο του Megaron Plus που διοργανώνει στο πλαίσιο του Κύκλου «Η Επιστήμη στη ζωή μας» συζήτηση με θέμα «Πώς επηρεάζει την ανθρώπινη σκέψη και παιδεία η μαθηματική σκέψη». Ομιλητές είναι ο  Θεοδόσιος Ζαχαριάδης, Καθηγητής Μαθηματικών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Στέφανος Τραχανάς, Επίτιμος Διδάκτορας Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Συντονίζει ο Σταύρος Παπασταυρίδης, Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών(26/11,7μμ)

 

Η ιδιαίτερα επιτυχής συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα και τον Σταύρο Μπένο συνεχίζεται με μια συνάντηση με θέμα τους Δελφούς και ομιλητές δύο διακεκριμένους αρχαιολόγους:  τον Alexandre Farnoux, Διευθυντή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα που θα μιλήσει με θέμα : «Η μεγάλη ανασκαφή των Δελφών: μια περιπέτεια πολιτική, επιστημονική και διπλωματική» και την Αθανασία Ψάλτη, Προϊσταμένη της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που δώσει διάλεξη με τίτλο: «Δελφοί: από τους Θεούς στον άνθρωπο»(3/12, ώρα 7μμ)

 

Όλες οι διαλέξεις και οι συζητήσεις του Megaron Plus είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με δελτία προτεραιότητας.