Τουρκικό ωκεανογραφικό στο Καστελόριζο – Σιγή από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

 

Τι λέει το Υπουργείο Εξωτερικών:

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με ωκεανογραφικές έρευνες τουρκικού πλοίου «Bilim2» σε διεθνή ύδατα, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας ανέφερε τα εξής:


«Από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας αναγγέλθηκε στις 18 Μαρτίου με
NAVTEX ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Bilim2», το οποίο ανήκει στη Διεύθυνση Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής της Άγκυρας, πρόκειται να πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες κατά το χρονικό διάστημα 18 έως 21 Μαρτίου 2013 σε διεθνή ύδατα, που επικαλύπτουν και τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Για τη διενέργεια θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας στα υπερκείμενα ύδατα ελληνικής υφαλοκρηπίδας απαιτείται πρότερη γνωστοποίηση, με την παροχή όλων των σχετικών στοιχείων στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Επειδή δεν υπήρξε ενημέρωση από τουρκικής πλευράς, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί στις δέουσες ενέργειες».

 

Και η απάντηση της Χρυσής Αυγής:


Παντελώς ανύπαρκτη, άπραγη και άθλια η συγκυβέρνηση των Αθηνών παρακολουθεί την καταπάτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στο Καστελόριζο και το επιβλέπουν μόνο οι γλάροι. Ο Σαμαράς έχει υποταχθεί 100% στον τουρκικό επεκτατισμό και παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τον ελληνικό ορυκτό πλούτο. Όλα τα κόμματα του δήθεν “κοινοβουλευτικού τόξου” και όλα τα τσοντοκάναλα σιωπούν. Η Χρυσή Αυγή απαιτεί άμεση υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έναντι κάθε απειλής. Επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων προς όφελος του ελληνικού λαού.