Τσακαλώτος:η πίεση από «εχθρικούς» πιστωτές μπορεί να αποτρέψει την επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος

Ανησυχεί ότι η πίεση από «εχθρικούς» πιστωτές μπορεί να αποτρέψει την επαναδιαπραγμάτευση.

Για τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και του ελληνικού χρέους, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τα πεπραγμένα του 7μήνου, μέχρι την ανάληψη από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, μίλησε με συνέντευξή του στο Marketwatch, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Το Μarketwatch, το οποίο ανήκει στην «οικογένεια» του πρακτορείου Dow Jones, σημειώνει ότι ο Τσακαλώτος θεωρείται από Έλληνες πολιτικούς αναλυτές ότι είναι ένας εκ των δύο υποψηφίων για να γίνει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, με τον τωρινό υπουργό, Γ. Χουλιαράκη να είναι ο άλλος, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές.
Σύμφωνα με τον Τσακαλώτο, ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δέσμευση από τους πιστωτές της Ελλάδας να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την επαναδιαπραγμάτευση χρέους όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης στην οποία η Ελλάδα θα παρουσίαζε την πρόοδό της στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στη διάσωση. Η αξιολόγηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Στην συνέντευξη που έδωσε από το γραφείο του στην Αθήνα, ο Τσακαλώτος συνέκρινε αυτά που έκαναν οι περασμένες κυβερνήσεις για το χρέος με τον εαυτό του που όταν τα παιδιά του, του λένε «πήγαινέ μας στο Λονδίνο», εκείνος τους απαντά «ναι, θα σας πάω, κάποια στιγμή».
Αυτό που τον ανησυχεί τώρα, όπως λέει, είναι ότι θα ασκηθεί πίεση από τους εχθρικούς πιστωτές και η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τόσο δύσκολη που ποτέ δεν θα φτάσει να γίνει συζήτηση για το χρέος.

Θεωρεί μάλιστα ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε «άδικη» αντιμετώπιση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καθώς όπως λέει, «υπήρχαν πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί η επιτυχία μιας αριστερής κυβέρνησης θα αποτελούσε κακό προηγούμενο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία γιατί υποσχέθηκε ότι θα ‘ρθει σε σύγκρουση με τα συμφέροντα, τη διαφθορά, το πελατειακό σύστημα και τη φοροδιαφυγή. Όλο αυτό που γινόταν ήταν «σχιζοφρένεια στις διαπραγματεύσεις . Οι ίδιοι άνθρωποι θα έλεγαν ‘μόνον εσείς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτά τα θέματα γιατί δεν εμπιστευόμαστε την παλιά πολιτική ελίτ’. Από την άλλη όμως, ‘αν το πετύχετε, οι φίλοι μας στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, θα θυμώσουν πολύ γιατί θα φαίνεται σαν να υποστηρίζουμε την αντιπολίτευση σε αυτές τις χώρες και όχι την κυβέρνηση’», κατέληξε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

http://www.financialbox.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11929&Itemid=179