Τσίπρας: έκανα την επιλογή να αποτρέψω μια συνολική καταστροφή

Τι είπε ο πρωθυπουργός στον Άλφα:

“Αισθάνομαι άνετα να δώσω στον λαό τον λόγο να με κρίνει, για όσα πέτυχα και όσα δεν πέτυχα”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ALPHA και την Σοφία Παπαϊωάννου.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι επτά μήνες πορεύτηκε με μια λαϊκή εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση και πάλεψε όσο πιο σκληρά μπορούσε και ότι εξάντλησε και ξεπέρασε τα όρια αυτής της εντολής. Είπε ότι μετά τη 12η Ιούλη το πεδίο ήταν τελείως διαφορετικό και πως είχε την υποχρέωση να τεθεί στην κρίση των πολιτών και αυτό κάνει. Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως πολύ μεγάλη ιστορική στιγμής ανάτασης για την Ευρώπη, ως τομή για τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Ευρώπη είναι αλληλένδετες.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αισθάνεται υπερήφανος που έδωσε τη δυνατότητα στον λαό που 5 χρόνια αισθανόταν έναν περιορισμό και αδιέξοδο να εκφράσει την πεποίθησή του. Είπε ότι πολλές φορές τα “όχι” στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε υπαναχωρήσεις, αλλά μένουν στην ιστορία. “Έτσι κι αυτό το “όχι” θα μείνει στην ιστορία γιατί έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί η διαφορετική άποψη στην Ευρώπη, άνοιξε μια μεγάλη ρωγμή”.
 
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ήσυχος με τη συνείδηση του για την επιλογή του, όπως είπε ,να μην οδηγήσει τον λαό σε μια ανείπωτη καταστροφή. «Το “όχι” σε μια κακή συμφωνία το έκανα “ναι” σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα αλλά δίνει προοπτική», σημείωσε.
 
Εκτίμησε επίσης ότι στο ποσοστό του 62% που έλαβε το “Όχι” μόνο μια μικρή μειοψηφία ήταν κατά μιας συμφωνίας και υπέρ της εξόδου από την Eυρώπη. Η αριστερή κυβέρνηση οδηγήθηκε σε μια συμφωνία που επιτρέπει να επιβιώσει η χώρα με όρους για καλύτερη προοπτική για το μέλλον και «τώρα δημιουργούνται προοπτικές για νέες συμμαχίες με εκείνες τις δυνάμεις που βλέπουν ότι το μέλλον τους δεν μπορεί να είναι η λιτότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
 
Επιπλέον, μίλησε για το δίλημμα που είχε μετά την πολύωρη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Είπε ότι είχε να επιλέξει ανάμεσα στο να επιστρέψει πίσω στην Αθήνα ως ήρωας αλλά έχοντας να αντιμετωπίσει μια κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις, μια σύγκρουση εμφύλια στη χώρα, ή να επιλέξει να πάρει την ευθύνη να μη γίνει ο ήρωας των λίγων ημερών, αλλά να πάρει την επιλογή -με πολιτικό κόστος στο κόμμα του και τον κόσμο που τον στήριξε- να αποτρέψει μια συνολική καταστροφή για τα λαϊκά στρώματα και την πλειοψηφία της κοινωνίας που είχαν αφήσει τα χρήματά τους στο εσωτερικό.
 
Σημείωσε ότι ενάμιση μήνα μετά αισθάνεται περήφανος για την επιλογή του, «γιατί ήταν μια επιλογή ευθύνης». Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η δραχμή δεν είναι μια επαναστατική ή αριστερή επιλογή και σημείωσε πως δεν ήταν επιλογή γιατί η Ευρώπη είναι ένα πεδίο πάλης, εντός του οποίου «πρέπει να δώσουμε τη μάχη», διότι έξω από αυτή δεν θα είναι καλύτερα.
 
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για τον ίδιο η μεγάλη διάψευση δεν έγινε κατά την τελική συμφωνία, αλλά όταν ήρθε κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, και του μετέφερε το μήνυμα του Β. Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
 
Πρόσθεσε ότι τότε συνειδητοποίησε ότι αυτό που κάποιοι σύντροφοί του έλεγαν ως εναλλακτική, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου.
 
 
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για τον ίδιο η μεγάλη διάψευση δεν έγινε κατά την τελική συμφωνία, αλλά όταν ήρθε κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, και του μετέφερε το μήνυμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
 
Πρόσθεσε ότι τότε συνειδητοποίησε ότι αυτό που κάποιοι σύντροφοί του έλεγαν ως εναλλακτική, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου. «Υποσχόμαστε την πραγματικότητα, θα δουλέψουμε σκληρά χωρίς αυταπάτες, πατώντας στην πραγματικότητα για να την αλλάξουμε, αυτό υποσχόμαστε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
 
Είπε μεταξύ άλλων, ότι «καταφέραμε μια συμφωνία που σταθεροποιεί οικονομικά τη χώρα, που ανοίγει δρόμους στην Ευρώπη, γιατί για πρώτη φορά με καλύτερους συσχετισμούς θα συζητήσουμε το χρέος που οι άλλες κυβερνήσεις έλεγαν ότι ήταν βιώσιμο». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ήταν αλήθεια η υπόσχεση που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον λαό προεκλογικά, ότι θα δώσει μάχη για να καταργήσει το μνημόνιο. «Και δώσαμε μάχη», σημείωσε.
 
Υποστήριξε πως το εάν θα βγούμε από την κρίση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αν ο λαός και η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει τη δύναμη να προχωρήσει σε πολύ μεγάλες τομές και αλλαγές που θα αλλάξουν πολλά στο εσωτερικό και θα δώσουν τη δυνατότητα να πάμε σε σταδιακή επούλωση των πληγών, αλλά και να δώσει ταυτόχρονα δυναμική ανάπτυξης και αναδιανομής εισοδήματος και κοινωνικής δικαιοσύνης. Προφανώς ισχυρή εντολή σημαίνει αυτοδυναμία, τόνισε ο πρωθυπουργός.
 
Τόνισε ότι ακόμα και με αυτοδυναμία 151 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεργασία, αναφερόμενος στους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Προσέθεσε ότι ήταν μια έντιμη συνεργασία, για να τονίσει πως η εντιμότητα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο σε μια συνεργασία.
 
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αν ο λαός μάς αποδοκιμάσει και θέλει να συνεχίσουν να κυβερνούν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση, ας μας κυβερνάνε αυτοί», για να προσθέσει πως εκείνος δεν θέλει να βάλει από το παράθυρο αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση και την καταστροφή. Ούτε πρόκειται, σημείωσε, να γίνει πρωθυπουργός συνεργασίας με το κόμμα των κ.κ. Μεϊμαράκη, Γεωργιάδη ή τον κ. Βενιζέλο, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι το κόμμα του κ. Θεοδωράκη δεν είναι το καινούριο. Και τα τρία αυτά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, εκφράζουν το παλιό πολιτικό σύστημα, υποστήριξε.
 
Ως εξέλιξη στενάχωρη αλλά όχι απροσδόκητη, χαρακτήρισε την αποχώρηση και τη στάση εν γένει των διαφωνούντων πρώην συντρόφων του από την κυβέρνηση και το κόμμα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε ότι αυτό που τον στεναχωρεί περισσότερο είναι αυτή η προσπάθεια μέσα σε λίγες μέρες να μετατραπεί ως ο μεγαλύτερος εχθρός, ενώ είπε και ότι τον κατηγορούν με τα ίδια λόγια που κατηγορούσαν τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Εξέφρασε τη λύπη του που πρώην σύντροφοι του ταυτίζονται με την κριτική των συστημικών κομμάτων κατά της κυβέρνησης για την προσφυγή στις κάλπες.
 
Στάθηκε στο γεγονός ότι οι διαφωνούντες έφυγαν από το κόμμα μόλις εκείνος προκήρυξε εκλογές και όχι όταν ψηφιζόταν η συμφωνία, παρότι τότε εκείνοι έλεγαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση παρόλο που δεν υπερψήφιζαν. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι πολιτικές διαφορές είναι θεμιτές και πως ο καθένας θα κριθεί για το πολιτικό του σχέδιο, και ότι το κύριο που θα κριθεί είναι αν υπάρχει κανείς που να έχει μια εναλλακτική, αν αυτή είναι βιώσιμη, αν με την έξοδο από το ευρώ θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για τα λαϊκά στρώματα και αν υπήρχε στρατηγική που θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα. «Και θέτω τον εαυτό μου στην κρίση του λαού για όλα αυτά», τόνισε.
 
Αναφορικά με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι δεν θέλει να κάνει κάποιο σχόλιο και αρκέστηκε να πει ότι όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές και τη συμπεριφορά μας και πως και ο ίδιος κρίνεται για όλα, και για τις καλές και για τις κακές επιλογές. Για τον Γιάννη Βαρουφάκη ανέφερε ότι είχε την εντύπωση ότι έπρεπε να ρισκάρει η κυβέρνηση με έξοδο από το ευρώ γιατί πίστευε ότι υπήρχε 50% πιθανότητα να επιστρέψουν στην Αθήνα από τη Σύνοδο και οι εταίροι να μην προχωρήσουν με την έξοδο.
 
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο ίδιος δεν μπορούσε να ρισκάρει με κάτι τέτοιο. Είπε ακόμη ότι ο κ. Βαρουφάκης την πρώτη περίοδο έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγμάτευση και πως όμως από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να δίνει. Αυτό το συνειδητοποίησε ο κ. Τσίπρας, όπως είπε, όταν στις 25 Ιουνίου σε μια σκληρή διαπραγμάτευση είχε απέναντι του τη Κριστίν Λαγκάρντ τον Μάριο Ντράγκι, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και μίλαγε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και δεν του έδινε κανείς καμία σημασία. «Δεν έλεγε άσχημα πράγματα, αλλά είχε χάσει αξιοπιστία απέναντι στους συνομιλητές», σημείωσε.
 
Επισήμανε ακόμη ότι ούτε με τον κ. Βαρουφάκη πρόκειται να μπει σε προσωπική αντιπαράθεση. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε μια τρομερή δουλειά, πως αν δεν ήταν αυτός δεν θα είχαμε συμφωνία και πως πρέπει να πάρει τα εύσημα. Ερωτηθείς αν θα είναι στις λίστες ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Σακελλαρίδης, είπε «πως θα είναι». Υπέρ μιας ισχυρής εντολής από τον ελληνικό λαό, δηλαδή υπέρ της αυτοδυναμίας, τάχθηκε ο πρωθυπουργός. διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι και με αυτοδυναμία 151 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεργασία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί η προτίμησή του στους ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι η έως τώρα συνεργασία τους ήταν έντιμη.
 
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αισθάνεται άνετα που έχει τη δυνατότητα σε μια κρίσιμη καμπή να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό προκειμένου να τον κρίνει, για να λογοδοτήσει, όπως είπε, για όσα έκανε ή δεν έκανε αυτούς τους μήνες της πρωθυπουργίας του. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αν ο λαός μάς αποδοκιμάσει και θέλει να συνεχίσουν να κυβερνούν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση, ας μας κυβερνάνε αυτοί», για να προσθέσει πως εκείνος δεν θέλει να βάλει από το παράθυρο αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση και την καταστροφή». Ούτε πρόκειται, σημείωσε, να γίνει πρωθυπουργός συνεργασίας με το κόμμα των κ.κ. Μεϊμαράκη, Γεωργιάδη ή τον κ. Βενιζέλο, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι το κόμμα του κ. Θεοδωράκη δεν είναι το καινούριο. Και τα τρία αυτά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, εκφράζουν το παλιό πολιτικό σύστημα, υποστήριξε.
 
Ο πρωθυπουργός απέρριψε μια γενικότερη συνεργασία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, λέγοντας ότι αυτή δεν θα είναι εθνική ομάδα, αλλά «εθνική της διαπλοκής». Απαντώντας σε ερώτηση για την προσφυγή στις εκλογές, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξάντλησε τα όρια της εντολής του Ιανουαρίου και πρόσθεσε ότι δεν είχε δικαίωμα να συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του σε διαφορετικές συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και σημείωσε ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του.
 
Αναφερόμενος στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό που τον στεναχωρεί περισσότερο είναι «ο εμφύλιος εντός της αριστεράς μέσα σε λίγες ημέρες που προκάλεσαν οι πρώην σύντροφοι του», οι ίδιοι που, όπως είπε, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου εξέφραζαν φόβους ότι αν «πέσει» μία τράπεζα θα τους πάρουν ελικόπτερα από το πρωθυπουργικό γραφείο. Οι πολιτικές διαφορές είναι θεμιτές και ο καθένας θα κριθεί από το πολιτικό του σχέδιο, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αν υπάρχει εναλλακτική, βιώσιμη λύση, αν με την έξοδο από το ευρώ θα ήταν καλύτερα τα πράγματα και κυρίως αν υπήρχε κάποια μέθοδος που θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα, θα ήθελε να την ακούσει. Απαντώντας σε ερώτηση για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρωθυπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί.
 
Για τον κ. Βαρουφάκη είπε ότι συνειδητοποίησε το πρόβλημα όταν στις 25 Ιουνίου οι Λαγκάρντ, Γιούνκερ και άλλοι αρνούνταν να τον ακούσουν όταν μιλούσε, είχε χάσει την αξιοπιστία του, ανέφερε. Όσον αφορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε ότι χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε συμφωνία και πρόσθεσε ότι τον αδίκησε όταν στην αρχή συγκρότησε την κυβέρνηση. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι θα συνεχίσει τη μάχη για να επιτευχθούν οι στόχοι του χρέους, και για τον λόγο αυτό, προσέθεσε, ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει ποιος θα χειριστεί τα θέματα αυτά.
 
Σε ότι αφορά το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι θα μείνει στην ιστορία, καθώς ήταν μια στιγμή ανάτασης για τον ελληνικό λαό. Στην ερώτηση πώς θα εφαρμόσει ένα μνημόνιο στο οποίο δεν πιστεύει, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τα μνημόνια απέτυχαν γιατί είχαν λάθος συνταγή και πρόσθεσε ότι αν δεν εφαρμοστεί είναι καλύτερα, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε, αλλά το αν βγούμε από την κρίση, συνέχισε, εξαρτάται από το αν ο λαός και η κυβέρνηση θα έχει τη δύναμη να προχωρήσει σε τομές και αλλαγές στο εσωτερικό, για να πάμε σε σταδιακή επούλωση των πληγών, για να πάμε σε αναδιανομή σταδιακά.
 http://www.alphatv.gr/news/politics/synenteyxi-toy-alexi-tsipra-ston-alpha-meros-2o