Τσίπρας: “σχεδόν εθνικιστής ο Χριστόφιας” δηλώνει σε τουρκική εφημερίδα

Δεν μας τα λέει καλά ο Αλ. Τσίπρας. Σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα έφτασε να δηλώσει ότι ευθύνη για τη μη επίλυση του Κυπριακού έχει ο Χριστόφιας γιατί “δεν καταβάλλει προσπάθεια για μια λύση που θα αυξήσει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων που θα παραχθεί “για τους Κυπρίους από τους Κυπρίους” (!). Ποιος ο Χριστόφιας που έχει γίνει ανέκδοτο στην Κύπρο για τις συχνές συναντήσεις του με Τουρκοκύπριους αξιωματούχους και έχει αποδεχθεί τόσες τουρκικές θέσεις όσες κανένας άλλος Κύπριος πρόεδρος. Ο Τσίπρας κατηγορεί για αδιαλλαξία τον πιο ενδοτικό πρόεδρο που έχει περάσει από την Κύπρο, ας ενημερωθεί καλύτερα για το Κυπριακό πριν κάνει τέτοιες δηλώσεις σε τουρκικές εφημερίδες. (Ρήξη)

Η συνέντευξη όπως την αλιεύσαμε από την ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ στην Πρέβεζα.

Η Birgun στην πρώτη σελίδα, με τον πεντάστηλο τίτλο « Ο δικός μας πόλεμος είναι για όλους τους λαούς της Ευρώπης» και τον υπέρτιτλο «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας, μίλησε μόνο στην Birgun» γράφει ότι ο κ Τσίπρας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που σημείωσε μια έκρηξη ψήφων στην Ελλάδα, είπε «ο αγώνας που κάνουμε στην χώρα μας εναντίον του νεοφιλελευθερισμού είναι ταυτόχρονα μια μάχη που δίνουμε για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς».

Η Birgun –γράφει- παρακολούθησε τις εκλογές στην Αθήνα από το κτήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε δεύτερο κόμμα θα βάλει φωτιά. Το κάθε τι που έλεγαν έγινε υλικό προπαγάνδας. Ο κ Τσίπρας είπε στον συνεργάτη της Birgun, κ. Μπαρίς Ιντσέ, τα εξής:

«Προσπαθήσαμε με υπομονή να κάνουμε συνομιλίες με τις άλλες πτέρυγες της Αριστεράς για να σχηματίσουμε ένα προοδευτικό /αριστερό μέτωπο. Αν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε ανταπόκριση από το ΚΚΕ και από την ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ. θα ήταν στα χέρια μας η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου και όλα θα ήταν διαφορετικά. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν ενώνει την Ευρώπη, την διασπά. Για να μπορέσει πράγματι να ενωθεί η ΕΕ θα πρέπει να ηττηθεί ο νεοφιλελευθερισμός και αυτό είναι εφικτό με τον κοινό αγώνα των αριστερών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων. Ο αγώνας που κάνουμε στην χώρα μας κατά του νεοφιλελευθερισμού, είναι ένας αγώνας που κάνουμε για τους λαούς όλης της Ευρώπης. Αυτό μην το ξεχνάτε.»
Ο κ Τσίπρας συνεχίζει κάτω από τον υπότιτλο «Θα συνεχιστεί η αλληλεγγύη μας με τις αριστερές δυνάμεις στην Τουρκία».

«Εδώ και χρόνια αναπτύξαμε στενές σχέσεις με τις αριστερές δυνάμεις στην Τουρκία. Δημιουργήσαμε διεθνιστική αλληλεγγύη και σχέση συνεργασίας. Μαζί οργανώσαμε κοινούς αγώνες σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά τις κινήσεις κατά του πολέμου. Έχουμε στενές σχέσεις με το ODP. Λαμβάνουμε κοινή πρωτοβουλία για την φιλία μεταξύ των λαών της Τουρκίας και της Ελλάδας, για την μείωση κατά τρόπο ισορροπημένο των εξοπλισμών στις δύο χώρες και η αλληλεγγύη μας αυτή θα συνεχιστεί.»

Στο ερώτημα σχετικά με το τι είδους απήχηση θα έχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα αποτελέσματα των εκλογών , ο κ Τσίπρας είπε: «Έχουμε την γνώμη ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να μπουν σε έναν διαφορετικό δρόμο και ότι μπορούν να μπουν. Δηλαδή ένας δρόμος μακριά από τις εντάσεις, από τις πολεμικές αιτίες και από τα εξοπλιστικά συστήματα υψηλού κόστους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων πέραν της ειρήνης και του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων αυτών στην βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού στις εθνικές κυριαρχίες. Το σημαντικότερο βήμα για την βελτίωση των σχέσεων μας είναι η επίλυση του Κυπριακού στην βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Όμως η κυβέρνηση Χριστόφια δεν καταβάλλει προσπάθεια για μια λύση που θα αυξήσει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων που θα παραχθεί “για τους Κυπρίους από τους Κυπρίους”. Επίσης θα πρέπει να πω ότι δεν είναι παραδεκτή η στάση της κυβέρνησης Ερντογάν έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου. Η στάση αυτή δεν συμβιβάζεται με την κατεύθυνση της Τουρκίας προς την Ευρώπη.»

Ερ: Μετά από δύο εκλογές δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και μια πραγματικότητα φασιστικού κόμματος. Είπαν ακόμα ότι θα καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη. Τι λέτε για αυτό το θέμα;

Τσίπρας: «Εγώ δεν έχω την γνώμη ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής και η εκπροσώπηση του κόμματος αυτού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Χρυσή Αυγή είναι ένα περιθωριακό φαινόμενο της πολιτικής μας ζωής. Επωφελήθηκαν από την κρίση του Καπιταλισμού και πήραν δύναμη από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τους μετανάστες. Η Ιστορία μας έχει δείξει ότι οι ρατσιστικές δυνάμεις και οι δυνάμεις Νεοναζί αναπτύσσονται σε συνθήκες αύξησης της ανεργίας, επέκτασης της φτώχιας και σε συνθήκες που αυξάνεται το πρόβλημα προσαρμογής. Εμείς θα καταργήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα τις συνθήκες που δημιουργούν την επίδραση της Χρυσής Αυγής.»

 

http://ardin-rixi.gr/archives/6330