Βόμβα Ενιαίου Φόρου Ακινήτων 3,7 δισ. ευρώ

Βόμβα Ενιαίου Φόρου Ακινήτων έσκασε στα χέρια των νοικοκυριών και  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς η εκκαθάριση του φόρου βγάζει σύμφωνα με πληροφορίες βεβαίωση εσόδων στο αστρονομικό ύψος των 3,7 δισ. ευρώ (3,2 δις υπολόγιζε το Υπουργείο).

 

Ο λογαριασμός των 3,7 δισ. ευρώ είναι ασύλληπτα βαρύς. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του έτους, σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Αυγούστου, ενώ στο ίδιο διάστημα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν 3,7 δισ. ευρώ φόρους εισοδήματος, έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος και περίπου 1,5 δισ. ευρώ τέλη κυκλοφορίας.

 

Οικονομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι το ύψος του ενιαίου αυτού φόρου ισοδυναμεί στην ουσία με δόσεις για την επαναγορά των ακινήτων στη χώρα, αφού σε μια δεκαετία, για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς καμμία εξαίρεση, θα έχουν πληρώσει περίπου το ¼ του ΑΕΠ για τα ακίνητά τους.

Ειδικότερα, είναι από κάθε άποψη αδύνατον να πληρώσουν το χαράτσι των ακινήτων δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και οι οποίες θα κινδυνεύσουν να πεταχτούν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Πολιτικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ότι είναι αδύνατον μικρομεσαία νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στη συνολική φοροεπιδρομή μέχρι τέλος του έτους, πράγμα που, αν συνυπολογίσουμε και σειρά άλλων δυσμενών παραγόντων, θα πυροδοτήσει, κατά πάσαν πιθανότητα, από τις αρχές του Φθινοπώρου μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ «ΧΡΥΣΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΠΙ»

Το ανέκδοτο με το Χότζα και το φτωχό χωρικό με την καλύβα του θυμίζουν οι παλινωδίες της κυβέρνησης όσον αφορά τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, τα εκκαθαριστικά σημειώματα του οποίου έχουν ξεκινήσει και αποστέλλονται στους εκατομμύρια φορολογουμένους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να προλάβει τη γενική κατακραυγή, η οποία είναι βέβαιο ότι θα είχε ξεσπάσει, κατέφυγε σε έναν επικοινωνιακό ελιγμό και ισχυρίστηκε ότι με το νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων πρόκειται να εισπραχθούν το μέγιστο 500 εκατ. ευρώ επιπλέον από τα προϋπολογισθέντα (3,2 δισ. ευρώ).

Με βάση αυτό το «μαξιλαράκι», η κυβέρνηση επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι στους περίπου 6,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, με το οικονομικό επιτελείο να διαρρέει στον Τύπο διάφορα σενάρια φοροελαφρύνσεων, ειδικά για τις πιο αδύναμες οικονομικά κατηγορίες φορολογουμένων.

Φυσικά πρόκειται για μία εξαπάτηση, αφού φέτος καλούνται να πληρώσουν βαρύ χαράτσι στα ακίνητα όσοι πέρυσι δεν είχαν υποχρέωση (κάτοχοι χωραφιών και οικοπέδων). Για το μέγεθος της ληστείας σε βάρος της μικρής και μεσαίας ακίνητης ιδιοκτησίας, αρκεί να αναφερθεί ότι στον κρατικό προϋπολογισμό οι εισπραχθέντες φόροι στην περιουσία το 2012 έφτασαν τα 2,86 δισ., το 2013 τα 2,99 δισ. ευρώ ενώ για φέτος έχουν προϋπολογιστεί να χρεωθούν με 3,98 δισ. ευρώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι από τα περίπου 4 δισ. ευρώ μόνο ένα μέρος θα καταλήξει στο δημόσιο ταμείο και πιο συγκεκριμένα οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί θα καταφέρουν να εισπράξουν ένα ποσοστό 70% – 75%. Έτσι προκύπτει το προαναφερθέν ποσό των 3,2 δισ. ευρώ.

Για όσους δεν καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, η κυβέρνηση δρομολογεί κατασχέσεις καταθέσεων και πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας. Το ποσοστό των νοικοκυριών που θα οδηγηθούν στη χρεωκοπία και την οικονομική εξόντωση φτάνει το 25% – 30%.

 

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17221:-37-&catid=59:forologia&Itemid=183