Βουλευτές των Σκοπίων αρνούνται να καταδικάσουν χάρτες αλυτρωτικού περιεχομένου

Καταγγελία και έντονη αντίδραση του Ευρωβουλευτή ΝΔ Γ.Κουμουτσάκου

 Το θέμα της ανάρτησης ενός χάρτη- πρόκλησης* από τον Sitel, του πρώτου σε ακροαματικότητα τηλεοπτικoύ σταθμού των Σκοπίων,  στην επίσημη σελίδα του σταθμού σε ευρέως χρησιμοποιούμενο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έθεσε ο ευρωβουλευτής ΝΔ, κ. Γ. Κουμουτσάκος, στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-πΓΔΜ, που συνεδρίασε (22/5/2013) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

 

 

Συγκεκριμένα, ο  κ. Κουμουτσάκος ζήτησε μετ’ επιτάσεως από τα συμμετέχοντα μέλη της Βουλής των Σκοπίων να καταδικάσουν ρητά και χωρίς περιστροφές την ύπαρξη και δημοσιοποίηση τέτοιων χαρτών. Τέτοια καταδίκη δεν υπήρξε από την ομάδα των μελών της Βουλής των Σκοπίων, στην οποία συμμετείχε και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Α. Μιλοσόσκι. Κατόπιν τούτου, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η άρνηση καταδίκης τέτοιων χαρτών και του συγκεκριμένου, στον οποίο εδάφη της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας εμφανίζονται ως τμήμα του εδάφους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, έρχεται σε καταφανή αντίθεση με τις υποχρεώσεις που έχει η κυβέρνηση της πΓΔΜ σύμφωνα με τις διατάξεις 6 και 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

 

Κλείνοντας, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι την ώρα που συζητείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Έκθεση Προόδου των Σχέσεων ΕΕ- πΓΔΜ και συνεδριάζει η Κοινή Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ- πΓΔΜ αναρτώνται χάρτες αλυτρωτικού περιεχομένου σε μεγάλης εμβέλειας μέσα μαζικής επικοινωνίας των Σκοπίων χωρίς να καταδικάζονται. Έτσι, δηλητηριάζονται έτσι οι σχέσεις καλής γειτονίας στο ευαίσθητο περιβάλλον των Βαλκανίων και τελικά, εμποδίζεται η  ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ.