Χαμός στους ΑΝΕΛ, αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ

Την πόρτα στον Βύρωνα Πολύδωρα ανοίγει ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε το πρωί στην τηλεόραση, προαναγγέλλοντας συνάντηση με τον πρώην υπουργό.

Ο διαθέσιμος πλέον για πολιτικό παιχνίδι στην ευρύτερη Δεξιά Πολύδωρας έρχεται σαν «δώρο εξ’ ουρανού», τη στιγμή που η συνοχή των ΑΝΕΛ δοκιμάζεται σκληρά μετά την αποχώρηση της Ραχήλ Μακρή και τις φήμες που οργιάζουν πως θα ακολουθήσουν και άλλοι, σε σημείο μάλιστα που σε κεντρικά στέκια των Αθηνών διατυπώνονται εύλογες απορίες για το εάν θα καταφέρουν οι ΑΝΕΛ να φτάσουν ως τις ευρωεκλογές και δεν θα διαλυθούν στα εξ ων συνετέθησαν.

 

Μεταξύ των πληροφοριών που συζητούνται είναι και η αποχώρηση της βουλευτίνας Μίκας Ιατρίδη, με στόχο να κατέβει ως ανεξάρτητη Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και στη συνέχεια να επιστρέψει στο «μαντρί» της Νέας Δημοκρατίας. Για την άχρωμη, άοσμη και κοινοβουλευτικά άλαλη Μίκα, όλα αυτά τα σχεδιάζει και τα αποφασίζει «ο μπαμπάς». Είναι όμως δηλωτικά του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις της ευρύτερης κεντροδεξιάς, ειδικά ανάμεσα σε κομματικούς τοπάρχες, οι οποίοι στο τέλος πάνε πάντα με το «γκουβέρνο».

Οι εξελίξεις στους ΑΝΕΛ είναι άμεσα συνδεδεμένες με την προοπτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο αντιμνημονιακής διακυβέρνησης στηριγμένης σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ( με ολίγη κι από ΔΗΜΑΡ) αρχίζει να «βάζει νερά» καθώς η πολιτική βιωσιμότητα των ΑΝΕΛ είναι πλέον αμφίβολη. Διότι ακόμη κι αν επιτυγχανόταν η σύμπλευση του Β. Πολύδωρα είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορούσε να προσδώσει νέα και ουσιαστική δυναμική.

Το ενδεχόμενο απουσίας «δεξιού εταίρου» για τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί όλο και περισσότερους εκ του πάλαι ποτέ «ιστορικού ΠΑΣΟΚ» να διαβλέπουν την ευκαιρία, να είναι αυτοί που θα μπορέσουν να αποτελέσουν τον εταίρο μιας αριστερής συγκυβέρνησης. Θέση καταφανώς αντίθετη με τη στρατηγική Βενιζέλου και για αυτό θα πρέπει να αναμένονται και σε αυτό το μέτωπο εξελίξεις. Ο χρόνος πιέζει και το ξεκαθάρισμα των ανοιχτών λογαριασμών δεν θα αργήσει να δημιουργεί πολιτικά γεγονότα. Ωστόσο είναι αμφίβολο κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσε σε αυτή τη φάση την περαιτέρω ταύτιση με πρόσωπα των πασοκικών κυβερνήσεων και για αυτό παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με περισσή αμηχανία.

ΥΓ: Στην πολιτική κοινωνιολογία οι ΑΝΕΛ θα καταγραφούν ως φαινόμενο και δεν κάνω πλάκα. Τα δημοσκοπικά ποσοστά που διατηρούν οι ΑΝΕΛ είναι ήδη ένα «θαύμα». Αλλά τα «θαύματα» δεν κρατούν πολύ και πάντως είναι αμφίβολο αν θα κρατήσουν μέχρι τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου.

 http://rizopoulospost.com/%cf%87%ce%b1%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb-%ce%b1%ce%bc%ce%b7%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%83%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b6%ce%b1/#ixzz2pmkFxOYU