H Xουριέτ, η “φασιστική ιστοσελίδα Άρδην” και η πολιτική μεθόδευση πίσω από τις μπίζνες αλά Σουλεϊμάν

Ακολουθεί άρθρο που δημοσιεύθηκε στην τουρκική Χουριέτ, στις 16.09.2012

“Αφορισμός της μεγαλοπρεπούς εκαντονταετίας”

Γιώργος Κιρμπάκης / Αθήνα

16.09.2012

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος αφόρισε την τουρκική σειρά «Μεγαλοπρεπής Εκατονταετία» (Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής) που προβάλλεται καθημερινά από τον Αντένα στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης

Ο Άνθιμος, στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης όπου πρωτοστατεί, μετά τη θεία λειτουργία στο κήρυγμα που έκανε είπε: «Να μην παρακολουθεί κανείς τη σειρά «Μεγαλοπρεπής Εκατονταετία» (Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής). Γιατί, παρακολουθώντας τις τουρκικές σειρές δείχνουμε ότι έχουμε παραδοθεί»

Ο Άνθιμος, αναφέρθηκε επίσης στα επεισόδια που στη Μέση Ανατολή λόγω της ταινίας που προσβάλλει τον Προφήτη Μωάμεθ, τονίζοντας: «Αυτοί οι άνθρωποι για μια ταινία μπορούν να καταστρέψουν τον κόσμο. Όχι, δεν είναι αυτή η θρησκεία που θέλω. Αυτή η θρησκεία (Ισλάμ) επιδίδεται να σπάσει την ενότητα και στη Δυτική Θράκη. Νομίζω ότι στις προσπάθειες διατάραξης της ενότητας στη Δυτική Θράκη συμμετέχει και η Γερμανία».

Ο Άνθιμος και πριν ακόμη προβληθεί η σειρά «Μεγαλοπρεπής Εκατονταετία» (Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής), είχε καλέσει τον ελληνικό λαό να μην παρακολουθεί τα τουρκικά σίριαλ που προβάλλονται στα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται στην Ελλάδα η εκστρατεία των ακραίων εθνικιστικών, φασιστικών και ρατσιστικών κύκλων ενάντια στις τουρκικές σειρές.

Στην ιστοσελίδα του φασιστικού «Άρδην», δημοσιεύθηκε μια αφίσα που γράφει «Εσύ σήμερα παρακολούθησες τον Σουλεϊμάν; Ο Νέο-οθωμανισμός σε χρειάζεται» και δείχνει με φωτομοντάζ τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ντυμένο με οθωμανική στολή.

Με αυτές τις πέντε αράδες ο Γιώργος Κιρμπάκης, ανταποκριτής της Χουριέτ στην Αθήνα, παρουσιάζει στο τουρκικό αναγνωστικό κοινό την μεγάλη διαδικτυακή κινητοποίηση για την απόσυρση του νεο-οθωμανικού Σουλεϊμάν από την ελληνική τηλεόραση. Αποσιωπά πλήρως τις 9.500 υπογραφές, και την γενική κατακραυγή που έχει ξεσηκώσει η επέλαση των τουρκικών πολιτιστικών προϊόντων, και παρουσιάζει το όλο ζήτημα ως συμπαιγνία του Άνθιμου με ‘φασιστικές σελίδες’. Δεν θα σχολιάσουμε τους χαρακτηρισμούς του κύριου Κιρμπάκη, οι οποίοι ξεπερνούν τα όρια της γελοιότητας. Θα σχολιάσουμε την κακή τύχη των Τούρκων αναγνωστών, που ‘ενημερώνονται’ υποτίθεται από τέτοιες φτηνές απόπειρες προπαγάνδας. Κι επίσης, την απύθμενη γελοιότητα του τίτλου, λες και είναι είδηση να προκαλεί κύματα αντιδράσεων η προβολή μιας σειράς που αναφέρεται σε μια ‘μεγαλοπρεπή εκατονταετία’, που είναι τέτοια γιατί ακριβώς στέριωσε την υποδούλωση πάνω στον ελληνισμό.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το δημοσίευμα καταδεικνύει σαφώς ότι κάποιοι έχουν ενοχληθεί (και πολύ μάλιστα) από την μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιείται στο ελληνικό διαδίκτυο. Και προσπαθούν να περάσουν το ζήτημα στα ψιλά, χρεώνοντας υστερία στο αντίπαλο στρατόπεδο. Το επιχείρημα είναι ένα και το χρησιμοποιούν όλοι, ο Γ. Κιρμπάκης στην Χουριέτ παλαιότερα, η Π. Διαμαντάκου των Νέων, ο Δ. Τζίνης στα σχόλια των αναγνωστών του Βήματος: Τα σήριαλ είναι φτηνά, πολύ φθηνότερα από τα ελληνικά, και είναι ακραίο που  πολιτικοποιούμε μια εμπορική συναλλαγή. Γιατί στο κάτω-κάτω της γραφής, it’s just business.

Όλοι αυτοί, θα πρέπει να περνάνε τους υπόλοιπους για ηλίθιους.

Πρώτον, αυτού του τύπου οι πολιτιστικές-εμπορικές ανταλλαγές είχαν γίνει αντικείμενο συζήτησης και συμφωνίας, στο αλήστου μνήμης μνημόνιο ελληνοτουρκικής φιλίας που είχε υπογράψει ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Ισμαήλ Τζέμ το 1999. Άλλες πλευρές της ίδιας συμφωνίας, άγγιξαν και την περίφημη αναθεώρηση της Ιστορίας, που οδήγησε στο τερατούργημα του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού.

Δεύτερον, αν οι τούρκικες μπίζνες είναι μόνο μπίζνες, τότε γιατί όποτε έρχεται να κάνει πολιτική ο Ερντογάν, παίρνει μαζί του κι ένα τσούρμο επιχειρηματίες; Γιατί, υπάρχει πολιτική στόχευση για την ελληνοτουρκική εμπορική συνεργασία, εκπεφρασμένη από τα δεκάδες επιχειρηματικά φόρουμ που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, με τις πολιτικές ευλογίες από τις δύο πλευρές;

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή. Όμως, οι καιροί όπου η καλοπέραση και η ψεύτικη ευημερία τάιζε κουτόχορτο την ελληνική κοινωνία έχουν περάσει. Όλοι καταλαβαίνουν ότι πίσω από την τουρκική πολιτιστική επέλαση κρύβεται μια άλλου είδους επιθετικότητα, που οι γείτονές μας δεν διστάζουν να την επιδεικνύουν σε κάθε διπλωματική τους κίνηση, από τη Συρία, μέχρι τα Βαλκάνια…

http://ardin-rixi.gr/archives/8135