Δεσμεύσεις στήριξης εξαγωγών στο Διεθνές Συνέδριο του ΠΣΕ

 

Ηχηρό σύνθημα ανάκαμψης των εξαγωγών στο Διεθνές Συνέδριο του ΠΣΕ

-Το όραμα της εξωστρέφειας συνδέεται με πραγματικές δράσεις στήριξης

 

Σε κλίμα διάχυτης αισιοδοξίας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου, που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων με θέμα «Η Εξωστρέφεια ως Στρατηγική Επιλογή: Όραμα & Πραγματικότητα», στις 18 και 19 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο Athens Hilton και συγκέντρωσε συνολικά περισσότερες από 350 συμμετοχές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Το ηχηρό σύνθημα ανάκαμψης των εξαγωγών και στοχοθεσίας συνεισφοράς της εξωστρέφειας ως και το 50% του ΑΕΠ τα αμέσως προσεχή χρόνια χρόνια, από τον Πρωθυπουργό, Κύριο Αντώνη Σαμαρά στο επίσημο Δείπνο του Συνεδρίου, το βράδυ της Τρίτης 18 Μαρτίου, ακολούθησε η ισχυρή δέσμευση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Κυρίου Ευάγγελο Βενιζέλου για επιθετικότερη προώθηση των οικονομικών, εμπορικών και ενεργειακών συμφερόντων της χώρας διεθνώς.

 

Ανοίγοντας τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου, ο κ. Βενιζέλος έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας, που θα την αναδείξουν σε διεθνή εμπορικό και ενεργειακό κόμβο, μετά τη σημαντική επιτυχία πραγμάτωσης της δημοσιονομικής σταθερότητας, τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εταίρων της χώρας διεθνώς.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, αφού χαιρέτισε εκ νέου την προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού για άμεση αντιμετώπιση των 4 βασικών προκλήσεων για τους Έλληνες Εξαγωγείς (περιορισμό ενεργειακού κόστους, ενίσχυση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και περιορισμό της γραφειοκρατίας) τόνισε τη «σημασία της Οικονομικής Διπλωματίας της χώρας ως βασικού πυλώνα στήριξης της εξωστρέφειας», αναδεικνύοντας τη «συμβολή του Υπουργείου Εξωτερικών ως άμεσου συμμάχου των Ελλήνων Εξαγωγέων».

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, κύριος Παναγιώτης Μίχαλος υπογράμμισε τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να αναδειχθούν οι Ελληνικές Πρεσβείες, Προξενεία και Γραφεία Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων στο εξωτερικό ως «υπ’ αριθμόν 1 σημεία πώλησης και προώθησης ελληνικών προϊόντων και επενδύσεων σε κρίσιμες αγορές-στόχους».

Στη συνέχεια, ο Γερμανός Πρέσβης, κύριος Peter Schoof ανέφερε χαρακτηριστικά το ισχυρό brand name ποιότητας που διαθέτουν τα ελληνικά προϊόντα, τονίζοντας ότι οι Γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα παρέμειναν στη χώρα παρά την κρίση, καθώς πιστεύουν στις προοπτικές και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Η Πρέσβης της Αυστραλίας, κυρία Jenny Bloomfield, ανέδειξε τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων με την Ελλάδα, με δεδομένο ότι η αυστραλιανή οικονομία είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Οικονομικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της ΛΔ της Κίνας στην Αθήνα, κ. Sun Liwei, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Κίνας, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κύριο Κάρολο Παπούλια, οι δύο χώρες έχουν πλέον συγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσης των εμπορικών και οικονομικών τους σχέσεων, με οδηγό και τις κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας, όπως της COSCO και της ZTE.

O Πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου, κ. Ιωάννης Τσαμίχας έδωσε χρήσιμα παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο η Ιταλία έχει διεισδύσει στις διεθνείς αγορές, δίνοντας σύνθημα (Fare Sistema) συνεργιών, κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων.

Στις παραδοσιακές εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Γαλλικού Επιμελητηρίου, κ. Χριστόφορος Χατζόπουλος, υπογραμμίζοντας το πρόσφατο παράδειγμα ελληνογαλλικής συμμαχίας στον τομέα του κατσικίσιου γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως τόνισε, γαλλικά τυριά θα παράγονται με ελληνική πρώτη ύλη και συγκεκριμένα με την απορρόφηση 6 εκατ. κιλών ελληνικού κατσικίσιου γάλακτος.

Τους καινοτόμους τρόπους διείσδυσης σε νέες αγορές, ανέλυσαν οι κ.κ. Δούκας Μαρινόπουλος (Πρόεδρος ΕΝΔΥ ΟΕΥ: τονίζοντας την αξιοποίηση των δομών και της πληροφόρησης των Γραφείων ΟΕΥ), Ντίνος Λαμπρινόπουλος (Πρόεδρος ΕΕΔΕ, υπογραμμίζοντας τη σημασία εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα εξωστρέφειας), Θεμιστοκλής Καλπακτσόγλου (Πρόεδρος ΟΑΕΠ, αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα της ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων στο διεθνές εμπόριο).

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν επίσης case studies και success stories εξαγωγών σε σημαντικούς κλάδους παραγωγής προϊόντων, αλλά και υπηρεσιών, από διακεκριμένους ομιλητές, όπως ο κ. Κωνσταντίνος Καστρινάκης, Αντιπρόεδρος ΔΣ της Kantor, o κ. Ζωούλλης Μηνά, CEO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο κ. Κωνσταντίνος Μπακούρης, Πρόεδρος της Σωληνουργεία Κορίνθου, η κυρία Μαρίκα Λάμπρου, CEO SingularLogic, ο κ. Ελευθέριος Σαΐτης, CEO της KRONOS, ο κ. Δημήτρης Παπανικολάου, Αντιπρόεδρος της NEON Energy και ο κ. Παναγιώτης Γκεζερλής, Σύμβουλος Ηλεκτρονικού Επιχειρείν της Convert Group.

Όλες οι εισηγήσεις του Διήμερου Συνεδρίου του ΠΣΕ, καθώς και τα πορίσματα των εργασιών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου (www.pse.gr) τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Να σημειωθεί ότι το Διήμερο Διεθνές Συνέδριο του ΠΣΕ τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, των Υπουργείων Εξωτερικών, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και του Δήμου Αθηναίων.

Στο Συνέδριο που οργανώθηκε από τον ΠΣΕ σε συνεργασία με τη ΣΥΜΕΩΝ Γ. ΤΣΟΚΩΜΟΣ ΑΕ, Μέγας Χορηγός είναι η EUROBANK και Χρυσός Χορηγός η ΕΛΒΑΛ. Η διοργάνωσή του κατέστη εφικτή χάρη και στην υποστήριξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), της PHARMATHEN, του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), της INTRALOT, της NOISIS – Σύμβουλοι Ανάπτυξης, της ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ και της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ. Χορηγός επικοινωνίας ήταν η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και το naftemporiki.gr.